Egykori és alapító tagokkal kibővülve adott nagykoncertet a Kobold (+FOTÓK)

Nagyot "durrant" a Kobold zenekar nagykoncertje Pozsony egyik legimpozánsabb koncerttermében, a Moyzes teremben. Kibővülve az alapító- és az egykori tagokkal egy olyan big band állt színpadra, amilyet ritkán lát az ember, és még inkább a főként gyerekek alkotta közönség.

A legnevesebb hazai, magyarországi és amerikai zeneakadémiákon végzett zenészek hatalmasat muzsikáltak. Teljesen más hangzást kaptak így a Kobold dalok.

Négy dobos alkotta a ritmus szekciót, két dobfelszerelésen, kongán és cajonon. Ehhez jött még két virtuóz billentyűs és a gitáros-énekes Balla Igor, aki a kiváló zenészek teljesítményére támaszkodva, ismét annyira magával ragadta a közönséget, hogy az gyakran hangosabb volt mint a zene.

 

Kobold zenekar

 

Önfeledt skandálás, közös éneklés, táncolás és tapsvihar jellemezte a teltházas koncertet. Érdekes volt, ahogy fokozatosan a nagyobbakat is magával ragadta a koncert hangulata, és csatlakoztak a színpad előtt rajongó csapathoz, míg végül teljesen megtelt ott is a tér.

 

Kobold zenekar

 

A Kobold mindenkinek zenél, s ezért mondják róla, hogy megalkotta a családi zenei stílust. A szülők, nagyszülők ugyanolyan rajongóik mint a csemetéik. A Kobold dalokat közösen hallgatja, énekli a család autózás közben s otthon, hasonlóan ahhoz mint mikor leülnek együtt egy jó családi filmhez. Több videó is látható erről a zenekar közösségi oldalán, amit a rajongók küldtek, ahogy kirándulásra menet valamelyik dalukat dalolják, kellemesebbé téve az utazást.

 

Kobold zenekar

 

A gyönyörű és kifogástalan akusztikájú Moyzes koncerteremben megvalósult koncerten részt vett a sok Kobold dal ihletőjeként jegyzett Kövesdi Károly költő.

„Versei olyannyira ritmikusak, hogy már csak dallamot kellett hozzájuk alkotni” - mondta Balla Igor, miközben köszöntötte őt a színpadról.

 

Kobold zenekar

 

A kezdetek egyik kiemelkedő alkotójához persze azóta már többen is csatlakoztak, mint Oros Zalaba Zsuzsa és Ürge László, akikkel szintén lehetséges az olyan formájú együttműködés, aminek eredményeként valódi dalok születhetnek a versekből. Tehát a dalszövegek alapjául szolgáló költemények a zene szabályai szerint módosíthatók, refrénekkel kiegészíthetők. Ezért nem "feszül" sosem a dallam a versen, a dalszövegen, hanem egységes egészet alkotnak együtt. Természetesen ezeket a szövegi kiegészítéseket mindig konzultálják a költőkkel, sőt gyakran közösen írják meg azokat. Ennek köszönhető a csodás végeredmény, hogy irodalmi értékű dalszövegekkel szólalnak meg a minden korosztályt magával ragadó, színvonalas hangszerelésű zeneszámok. Jelentős szerepe van ez utóbbiban Farnbauer Péternek, aki több dal szerzőjeként is szerepel a Kobold repertoárban.

 

Kobold zenekar

 

Fantasztikus hangulatba, dallamokba és látványelemekbe csomagolva a gyermekek észre se veszik a Kobold koncerteken, hogy értéket közvetítenek nekik, spontán csak magukba szívják azt.

Mindez együtt alkotta azt a varázst, amit szavakba foglalni nehéz, de a képekkel együtt talán részben átadhatja azoknak is, akik nem vehettek részt a koncerten.

 

Kobold zenekar

 

A KOBOLD nagykoncerten fellépő alapító, egykori és mai tagok:

Balla Igor – ének, gitár
Dobos Dávid – dob
Gasparik Fecó – billentyűk
Lacza Gerő – dob
Mózes Gyuri – dob
Petrusz Gyuszi – dob
Szabó Dávid – billentyűk

 

Kobold zenekar

 

ATEMPO.sk
Fotó: Tandel Eszter