OTT JÁRTUNK: Roy és Ádám nagy beugrása a SzederFeszten (+FOTÓK)

Idén Csábon majdnem nyolcadik alkalommal lett összeállítva a SzederFeszt programja. Csak azért majdnem, mert a koronavírus-járvány és a vele kapcsolatos óvintézkedések miatt két évad kimaradt. Így a SzederFeszt 2022 lett a hatodik ilyen nagyszabású zenei fesztivál, melyet Csáb első írásos említésének 750. évfordulója alkalmából, ill. a falu neves szülöttje, Szeder Fábián palóc tudós tiszteletére és születésnapjához minél közelebb eső időponton szerveztek meg.

A hagyományoktól eltérőn idén egynapos volt a fesztivál, hiszen sokáig nem lehetett tudni, hogy a nyári óvintézkedések mit fognak megengedni, s mit nem. De ez az évad további meglepetéseket is tartogatott.

 

szederFESZT 2022

 

A nap a délelőtti Szeder Olimpiával vette kezdetét: a falu ifjúsága a futballpályán felállított akadálypályák leküzdésével külön, erre az alkalomra készített érmeket nyerhettek, és természetesen az édességek sem hiányozhattak. Kellett is a kalóriabevitel a délutáni, ill. esti éberséghez.

 

szederFESZT 2022

 

A program három óra után a helyi ovisok, alapiskolások, művészeti iskolások rövid kultúrműsorával rajtolt.

A folytatásban a Csáky Máté vezette ipolysági Húros Banda és táncosaik fantasztikus előadásának tapsolhatott a közönség, akikhez a helyi Szeder Kórus Zaťko Veronika vezetésével is csatlakozott és bizonyította tehetségét.

 

szederFESZT 2022

 

A nap a PorcElán együttes fellépésével ment tovább, ami a legendás szlovák Elán zenekar sokak által ismert slágereit tolmácsolta remek előadásban. Zatyko Péter gitáros révén egy csábi is volt a zenekarban.

 

szederFESZT 2022

 

Sajnos a szabadtéri fesztiválok kiszámíthatatlan faktora az időjárás: mint minden évben, úgy idén is tartani kellett az esőtől. Ezúttal is egy-két órára a sátrak alá kényszerítette az embereket az eső és az itt-ott viharossá fokozódó szél.

 

szederFESZT 2022

 

Egy kisebb szünet után viszont a felvidéki Edda Majdnem fellépése következhetett, nekik már az időjárás is megengedte, hogy a közönség a színpad elé jöjjön és velük énekelje a legismertebb Edda slágereket.

 

szederFESZT 2022

 

A szuper koncert végén egy újabb váratlan fordulat történt, mikor is bejelentették a szervezők, hogy a fesztivál főfellépője, Radics Gigi elkapta a koronavírust és délután visszamondta a fellépését.

A gyors szervezésnek köszönhetően, viszont nem marad el a sztárfellépő sem. A kitűnő Roy és Ádám Trió vált a beugróvá, akik aznapi ebédjük elfogyasztása után még nem is sejtették, hogy este a felvidéki szederFESZT színpadán fognak zenélni. A három parádés muzsikustól megtudhattuk, hogy A csapból is ők folynak, hogy Trambulin az életünk, és Egyetlen hang mit tud okozni. Csak ajánlani tudjuk a srácokat.

 

szederFESZT 2022

 

A végén pedig egy igazi rock and roll buli várta a táncolni vágyókat. A Csábon már közkedvelt Pedrofon együttes, ami ezúttal sem okozott csalódást, Pintácsi Vikivel, Szandi testvérével együtt léptek fel. Minden feltétel adott volt a jó szórakozáshoz, majd után még pirkadatig tartó jókedv, baráti beszélgetések vették kezdetét.

Idén egynapos volt a rendezvény, ámbár vasárnap is volt e fesztiválhoz köthető esemény. Szabadtéri ünnepi szentmise keretében emlékeztek meg nagy palóc ősünkről, a magyar etnográfia elindítójáról, majd az alapiskola melletti Szeder-parkba megkoszorúzták a helyi szervezetek és vendégek Szeder Fábián mellszobrát. Az egész ceremónia a Himnusz éneklésével érte el a csúcspontját, majd Tóth Henrik csábi polgármester köszönőbeszédével ért véget.

 

szederFESZT 2022

 

Nyolc évvel ezelőtt startolt a SzederFeszt. Egy színvonalas zenei fesztivál lett benne megálmodva, ami egyben a tradíciókra is ráköt. És lám, valóssággá vált, amelyre sokan kíváncsiak a határon innen és túl is. És mindezt ingyen teszi, mivel nincs belépő, csak jókedv. Aki eljön, nem fogja megbánni. Jövőre találkozunk!

 

szederfeszt2022-001
szederfeszt2022-002
szederfeszt2022-003
szederfeszt2022-004
szederfeszt2022-005
szederfeszt2022-006
szederfeszt2022-007
szederfeszt2022-008
szederfeszt2022-009
szederfeszt2022-010
szederfeszt2022-011
szederfeszt2022-012
szederfeszt2022-013
szederfeszt2022-014
szederfeszt2022-015
szederfeszt2022-016
szederfeszt2022-017
szederfeszt2022-018

 

Miskei Ferenc, ATEMPO.sk
Fotó: Gőbölös Lajos