OTT JÁRTUNK: Pancsoló elefántok a Vágban Komáromnál (FOTÓK)

Délután negyed kettő. Egymás után érkeznek az autók a komáromi Vág-partra. Szülők, gyermekek népesítik be a környéket. Vannak, akik az aszfalton maradnak, mások lemennek a vízhez. Fél kettő felé egyre sűrűbben forognak az ott állomásozó ZOO PARK felé. Vajon mire várnak?

Háromnegyed kettőkor a „legbátrabb anyuka” az utazó állatkert kerítéséhez lép. „Hahó! Hol vannak már az elefántok?!” Kiabál. „Itt a rengeteg gyermek, az elefántok meg sehol” – fordul a mögötte állókhoz. Ám mielőtt kitörne a „tömeghisztéria”, végre kinyílik a ZOO PARK kerítése, és Robert Gärtner vezetésével

fürödni indulnak Ráni és Mandra, az elefántok. A tavalyi nyár nagy szenzációja volt a városban az elefántpancsolás.

 

ZOO Park Komárom

 

Az idén visszatért az állatkert, és új állatokat is hoztak.

„Több mint hatvan állattal találkozhatnak látogatóink” – fogad a bejáratban Tommy Faierverger menedzser – „Új ››lakóink‹‹ a struccok, a különleges, csavart szarvú szicíliai hegyi kecskék valamint az óriási szarvú afrikai vatusi” – tájékoztat.

Tommy Faierverger elmondja, hogy ízig-vérig cirkuszi ember, hetedik generációs artista. Bohóc volt sokáig, ahogy az édesapja is.

Még a híres nevezetes Humberto és Bob Navarro King cirkuszokban is fellépett. A koronavírus-járvány miatt módosított pályát és kötött ki a ZOO PARK-ban,

ahol Robert Gärtner állatidomár egykor a manézsban szerepelt állatsereglete tekinthető meg. Pozsonyban kezdték az idei évet, több város után érkeztek Komáromba, ahol augusztus 15-éig maradnak. Vágsellye, Léva, Besztercebánya következnek majd, a további útvonal még tervezés alatt.

 

ZOO Park Komárom

 

Közben egyre csak jönnek az emberek. A belépőjegy mellé az állatok etetésére szolgáló gyümölcs- és zöldségdarabokat is kapni egy nagy pohárban. Röpködnek is a darazsak rendesen a poharak körül.

Bemegyek. A hatalmas területen árnyákot adó sátrak alatt ülnek az emberek. A gyerekek az öt ugráló vár valamelyikében hancúroznak.

Kecske sétál az asztalok mellett, távolabb egy póni áll. Egy hölgy éppen leszáll az elefánt hátáról. „Óriási élmény volt!” – mondja nevetve.

Távolabb óriásteknősök lakmároznak. Tábla hirdeti: „Vigyázz, a teknős harap”. A krokodilok meg sem moccannak, amikor medencéjük fölé hajolok. A kenguru is pihen a sátra alatt. Lassan elviselhetetlen a hőség.

 

ZOO Park Komárom

 

Ismét a bejáratnál a hat bála szalmát figyelem. „Gútáról hozatjuk, ez a mennyiség úgy egy hétre elegendő” – mondja Tommy Faierverger, miközben valamennyi érkező látogatóhoz van egy-két kedves szava. – „Másképp nem lehet. A cég arca vagyok. Ha a kasszánál rossz benyomás éri a vendéget, rosszul érzi magát odabent is” – mondja ki az alapszabályt. Majd arról mesél, hogy jövőre plusz egy új zebra érkezik majd, a dromedárok mellé púpos tevék is jönnek, és több mint valószínű, hogy érkezik majd egy víziló is a ZOO PARK-ba.

 

ZOO Park Komárom

 

Késő délután valamennyi állat az árnyékba húzódik.

Csupán Ráni és Mandra az 50 és 51 éves indiai elefántok „tartják a frontot”, és boldogan hurcolnak a hátukon kisfiút, kislányt, hölgyet, urat. Egyiküket a másik után. Közben bizonyára a Vág hűs habjaiba vágyakoznak. És alig várják, hogy másnap megint kánikula és fél kettő legyen. Amikor az emberek, kezükben videófelvevőre állított mobiltelefonokkal sorfalat állnak nekik, amint a nagy vízhez ballagnak.

 

zoopark-komarom2022-001
zoopark-komarom2022-002
zoopark-komarom2022-003
zoopark-komarom2022-004
zoopark-komarom2022-005
zoopark-komarom2022-006
zoopark-komarom2022-007
zoopark-komarom2022-008
zoopark-komarom2022-009
zoopark-komarom2022-010
zoopark-komarom2022-011
zoopark-komarom2022-012
zoopark-komarom2022-013
zoopark-komarom2022-014
zoopark-komarom2022-015
zoopark-komarom2022-016
zoopark-komarom2022-017
zoopark-komarom2022-018

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző