OTT JÁRTUNK: A téren és másnap a művészkovácsok között is jól szólt a metál – Duplázott az Entrópia Komáromban (FOTÓK)

OTT JÁRTUNK: A téren és másnap a művészkovácsok között is jól szólt a metál – Duplázott az Entrópia Komáromban (FOTÓK)

Nyári zenekar az Entrópia metálzenekar. 2019-ben, 16 évesen, a nyári szünetben találták ki Textor Bence gitáros, énekes és Megyeri Tamás basszusgitáros. Bence iparista volt még, szólt osztálytársának, Telekes Bence dobosnak, majd az egy évfolyammal alattuk tanuló Boráros Áron gitárosnak, a gimnáziumból pedig jött Szép Gergő, és hozta a szaxofonját. És attól a nyártól kezdve együtt vannak.

Azon tűnődtem a #hashtagKN sorozat újabb koncertjére menet, hogy annak ellenére, hogy az Entrópia tagjai idén júniusig két komáromi neves középiskola diákjai voltak, illetve Áron ősztől még végzős iparista, mégis a múlt hétvégén adták első koncertjüket Komáromban. Ráadásul mindjárt kettőt!

 

Komárom

 

Leülve a Klapka tér egyik fája alatti padra, felidéztem, 2020 augusztusát, amikor először láttam őket a keszegfalvai Impulse All in Music Open zenei fesztivál színpadán. Negyven fokban zenéltek, csurgott róluk a verejték. Akkor készítettem velük az első interjút a hatalmas rét egyik árnyas helyén. Ősszel a Komáromi Jókai Színház előtt énekelték el Benkő Géza emlékére írt Ott vagyok mindenhol című dalukat a nagy színművészről elnevezett stúdiószínpad névadóján. Azután próbatermet váltottak: a rakpartról a hajógyárba hurcolkodtak. És rengeteget próbáltak.

 

Entrópia

 

Tavaly augusztusban is voltak a Tóth Attila és felesége, Zsani szervezte Impulse All In Music Open Volume 2 fesztiválon Keszegfalván, majd számos különdíjat nyertek a 7. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén, Vásárúton. Gútán, a tavaly szeptemberi Szekeres Ranch Feszten átvehették első gázsijukat, majd októberben is ellátogattak Gútára. Azután többször koncerteztek Dunaszerdahelyen, a Soul Hunter Music Clubban, egy alkalommal a Storyum vendégei voltak ott. Majd a Storyummal jártak Budapesten, az 58 Underground Clubban, az idén áprilisban a Storyum lemezbemutató nagykoncertjén ők voltak a vendégek a Gútai Városi Művelődési Központ Újratervezés sorozatában. Most nyáron nagy sikert arattak Ifjúságfalván, a falunapon, ahol a Last Blues Band mellett léptek fel.

 

Entrópia

 

Amíg mindezt felidéztem, leszállt az este. Ők pedig ott álltak Komáromban, a #hashtagKN színpadán. Rengeteg néző előtt! A Benkő-vers mellett Faludy György Tanuld meg ezt a versemet című költeményét is előadták – metálba ágyazva. A Black Sabbath (N.I.B.), a Mettalica (Beradfan), a Motley Crue (Sick Love Song) mellett nagy ovációval fogadta a mindvégig hálás közönség a Nem menekülök és Duochróm című saját számaikat is. Csodálatos hangulatot teremtettek Klapka György szobra előtt.

 

Entrópia

 

Másnap a SAM hajó- és gépgyár szervezte Iron Monarchy Művészkovács Fesztiválon, szerényebb műsorral, de ismét nagy sikert arattak. Voltak, akik előző este a téren, majd az Újvárban rendezett fesztiválon is meghallgatták őket.

Duplázott az Entrópia Komáromban. Három év alatt remek zenekarrá értek. Szinte hihetetlen, hogy a mai napig nincs stúdiófelvételük és videoklipjük. Elnézve a két komáromi koncertjük fogadtatását, ez már nem várathat magára sokáig.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző