Bemutatták a Dohnányi Pozsonyi Motettái című kiadványt - Ünnepi program, könyvbemutató és kiállítás Csábon

Bemutatták a Dohnányi Pozsonyi Motettái című kiadványt

A hagyományokhoz híven Csábon a Csemadok helyi szervezete idén is megrendezte ünnepi programját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. A szervezők rendszerint a megemlékezést kiegészítik kísérő programokkal és ez idén sem volt másképp.

Az ünnepség első részében a helyi alapiskola diákjainak műsorán keresztül visszatekinthettünk a forradalmi eseményekre. Ezt követte a mára már rendszeresen közreműködő Ipolybalogi Művészeti Alapiskola Csábi tagozatának zenés összeállítása. Az első részt Híves Mária éneke zárta, aki a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalt adta elő.

Természetesen nem hiányozhatott a Csábi Szeder Fábián Dalegylet sem az eseményről, akik nyitották és zárták a rendezvényt. A kórus előadásában elhangzott egy ősbemutató is, a forradalommal kapcsolatos népdalok feldolgozása (Dr. Tóth Árpád szerzeménye), melyet közösen adtak elő a művészeti iskola énekeseivel.

Az idei rendezvény keretében került bemutatásra a Dohnányi Pozsonyi Motettái című kiadvány, mely a Csemadok helyi szervezetének újabb zenés könyve. A Pozsonyban született Dohnányi Ernő kórusműveit tartalmazó kötetet a szerkesztő Dr. Tóth Árpád mutatta be, aki kiemelte kulturális örökségünk megőrzésének és továbbadásának szükségességét.

A kötetben szereplő műveket a kecskeméti Kodály Intézet nemzetközi (nigériai, argentin, ausztrál, malajziai és ír) hallgatóiból alakult férfi énekegyüttes mutatta be, akik előadásukkal elnyerték a közönség tetszését is.

Az ünnepély előtt és után megtekinthetőek voltak a helyi alapiskolánkban 1965-től 1976-ig végzett diákok tablói.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
fotó: Göbölös Lajos