OTT JÁRTUNK: Gyöngyök, csillagok, meglepetések és dalpremierek – Ilyen volt a 27. Borostyán Fesztivál Komáromban (FOTÓK)

OTT JÁRTUNK: Gyöngyök, csillagok, meglepetések és dalpremierek – Ilyen volt a 27. Borostyán Fesztivál Komáromban (FOTÓK)

Két nap, 29 zenész, közel 50 hangszer, az első napon didergő, a második napon szüntelenül gyarapodott nézőtér, és mindkét nap egy-egy dalpremier. Néhány szóban ennyi volt a Kultminor és a város támogatta 27. Borostyán Fesztivál szeptember 23-án, pénteken és másnap az Európa-udvar több koncertnek is otthont adott terén. Miénk lett itt a tér!

 

Borostyán Fesztivál 2022

 

A hat évig profin kajakozó Koczkás Eszter félórás fellépése nyitotta a programot. A fesztivál első dala, Eszter saját szerzeménye a Vágy volt. A székesfehérvári Kodolányi János Egyetem Jazz tanszékének elsős növendéke felváltva, magyarul és angolul énekelt a szerelemről, csalódásról, az egyik dala testvéréhez, Koczkás Dávid olimpiai reménységként számon tartott, a világversenyeken rendre taroló kenushoz szólt. Complication című dalát Farnbauer Péter hangszerelte.

Arról, hogy miért hagyta ott három éve ígéretes kajak-karrierjét, és hogyan evezett a zene végtelen óceánjára, hamarosan megjelenő interjúnkban olvashatnak.

 

Borostyán Fesztivál 2022

 

„Olyan sokféle zenét szeretünk, hogy mindegyiket meg akarjuk ízlelgetni, és szeretnénk, ha a nézők is megízlelnék” – mondta a parányi színpadon Koczkás Esztert követő Szekszárdi Gitárkvartett vendégzenésze, Weszely Ágnes. És valóban: Izraeltől kezdve, a flamencón keresztül a balkáni kólóig volt minden a koncertjükben. Kapcsolatot kerestek a Felvidéken, így jutottak el a Borostyán együtteshez, tudtuk meg Csele Lajostól, a zenekar vezetőjétől. „Ők jártak is nálunk az idén júliusban a stílusában rokon, 14. Borok és Húrok Fesztiválon, ahol a rockon és a blues zenén kívül szinte valamennyi zenei irányzat szerepel” – tudatta a zenész, aki színpadon kívül bankár, és a többieknek is van civil foglalkozásuk: Lotz Katalint, az éppen Németországban turnézó Deutsche Bühne Ungarn Magyarországi Német Színház igazgatóját Deli Piros számítástechnikus helyettesítette, vendégként Weszely Ágnes, a budapesti Bolgár Kulturális Intézet munkatársa lépett fel, Decsi Kiss András gitárt oktat, a Komjáthy-testvérek is értelmiségiek, Komjáthy Péter mérnök, Komjáthy Tamás nyugdíjas gépészmérnök. Ők alkotják a több mint két évtizede működő zenekart, amely főleg hangszeres gitárzenét játszik, olykor egészen kicsi gitárral is.

 

Borostyán Fesztivál 2022

 

Fiatalos jókedvet hozott a jéghideg őszi estébe a farnadi Estendøn zenekar, Kaszmán-Saróka Liliána énekesnő, Bánovszki Richárd szólógitáros, Recska Roman szólógitáros, Saróka Vajk Attila basszusgitáros és Smid Ádám dobos. 2019-ben a 25. Borostyán Fesztiválon Korpás Évával és zenekarával egy estén léptek fel. Most is fergeteges koncertet produkáltak. Bemutatták „A víz felett“ című vadonatúj dalukat, és megtudtuk, hamarosan a Gila Stúdióba vonulnak új albumukon munkálkodni.

„Más híreim is vannak“ – mesélte Kaszmán-Saróka Liliána – „Szebellai Dániel klarinétos, szaxofonos után Nagy Csomor András hegedűs is bejelentette, hogy nem tudja egyeztetni további teendőit a zenekarral. Úgy tűnik, az idei Gombaszögi Ifjúsági Táborban lépett fel velünk utoljára. Így most már kettejüknek szervezünk majd búcsúkoncertet“ – árulta el az énekesnő, aki korábban szólóban is résztvevője volt egy korábbi Borostyán Fesztiválnak.

 

Borostyán Fesztivál 2022

 

Elsőként a lévai Ketten együttes, Göbő Sándor billentyűs, gitáros és lánya, Göbő Anna énekesnő, hegedűs lélektől lélekig hajló koncertjét évezhette a közönség a 27. Borostyán Fesztivál második napján, szeptember 24-én, szombaton. Meséltek angyalokról, a nem szóló csillagokról, gyermekrajzokról. Két dalban vendégként közreműködött Tornóczi Tibor szájharmonikás, aki az utánuk következő Borostyán együttes egyik számában is megmutatta mesteri szájharmonika játékát.

 

Borostyán Fesztivál 2022

 

A házigazda verséneklő együttes hozta a kötelezőt. Évek óta velünk van a Borostyán-érzés, amit éveken át csiszolt, egyedi stílusukkal értek el. A 36. évében járó együttesé volt a fesztivál második dalpremierje, Petőfi Sándor: Szeptember végén című versét zenésítették meg. A szép számú közönség soraiban sokak mellet, felfedeztük Korpás Éva és Lakatos Lili népdalénekeseket is. Nagy László énekes, gitáros, a zenekar egyik alapító tagja, Nagy Hollósy Zsuzsanna hegedűs, énekes, Kántor Krisztina fuvolás, furulyás, Horváth Ákos dobos és Hántai Ferenc basszusgitáros sok tapsot kaptak.

 

Borostyán Fesztivál 2022

 

Horváth Ákos a fesztivált frenetikus koncertjével záró komáromi Locomotiv Revival Band-ban is zenélt, további nyolc kiváló, neves muzsikus és énekes társaságában. Az aktuális felállásban Albert Zoltán szaxofonozott, Baross János billentyűzött, Bukai László dobolt, Farnbauer Péter basszusgitározott, Horváth Ákos ütőhangszereken játszott, László Péter szólógitározott, Bauer Ildikó, Holczhei Árpád és Nagy László Culó énekeltek. Az általuk feldolgozott LGT-slágerek vonzották a legtöbb nézőt az Európa-udvarba.

Miénk itt a tér volt a Locomotiv Revival Band utolsó száma. Majd jött a ráadás, az Annyi mindent nem szerettem még. Nem baj. Majd jövőre. A 28. Borostyán Fesztiválon!

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző