OTT JÁRTUNK: Szívükkel láttak bennünket – Gálaesttel ünnepelte 70. születésnapját a komáromi színház (+FOTÓK)

OTT JÁRTUNK: Szívükkel láttak bennünket – Gálaesttel ünnepelte 70. születésnapját a komáromi színház (+FOTÓK)

Emlékfoszlányok úsztak a Komáromi Jókai Színház felújított, megszépült, az ünnepre feldíszített épületében október elsején, szombaton este. Régi színházi esték emlékei. Gyönyörű tablóvá állt össze az elsők elszántsága és a mostaniak hálája a rengeteg színházi pillanatért, előadásért, évadért, amelyek a komáromi Magyar Területi Színházból (MATESZ), Komáromi Jókai Színházba olvadva megríkattak és nevettettek generációkat.

A közönség soraiban voltak Grendel Gábor, a parlament alelnöke, a 85. születésnapját aznap este ünneplő Kopócs Tibor festőművész, hajdani díszlettervező, Szigeti László író, publicista, szerkesztő kiadói igazgató, volt dramaturg és annyian még kulturális és politikai közéletünkből.

 

Gál Tamás

 

Gál Tamás Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész, színházigazgató, aki a Komáromi Jókai Színház részére adományozott jubileumi ajándékokat – a fenntartó Nyitrai Megyei Önkormányzat emlékplakettjét és köszönő levelét, a kormány emlékplakettjét és emléklapját – vehette át, Tóth László: A színész című versében találta meg az üzenetet, amely méltó volt a 70. születésnapot ünneplő, a Kultminor támogatásával megvalósult gálaest nyitányának. Beke Sándor színész, rendező, színházigazgató, a felvidéki magyar színházi élet ikonikus alakja, a Komáromi Jókai Színház keresztapja, élővé tette a közönség számára a múltat. Dr. Thirring Viola színművésznő megrendítő energiákkal szavalta Szép Ernő Gyermekjáték című versét. Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, a színház örökös tagja megnevettette a nézőket Darvas Szilárd: Legenda a nő teremtéséről című verses szövegével. A második rész végén énekelt is az idén, november 17-én 80. születésnapja megünneplésére készülő színművész. Szívemmel látlak téged szólt a dal, véleményem szerint az eddig és majd ezután Komáromban játszó valamennyi színész, háttérmunkás, színházi alkalmazott nevében. Cs. Tóth Erzsébet színművésznő Tóth Árpád Lélektől lélekig című versének frenetikus előadása után, Pálinkás Andrássy Zsuzsanna zongora- és Illés Ferenc harmonikakíséretével elénekelte a Hulló falevél című sanzont.

Szentpétery Aranka színésznő, örökös tag a szeretetről és a békéről szóló verssel nyitotta a második részt. Zsákovics László, a színház volt házi zeneszerzője, zenész többször is fellépett. Először Kovács József Vannak ilyenek és olyanok című versére írt kupléját adta elő saját gitár- és lábcsörgő kísérettel, majd a Zene világnapja alkalmából is saját szerzeményét, Dénes György és Ozsvald Árpád költők verseire írt dalát énekelte és gitározta, egy cilinderen üldögélve. Mák Ildikó színésznő Darvas Kis Kelemen balladáját mondta, drámai átérzéssel. Benes Ildikó 21 évvel ezelőtti híres szerepét, Edith Piafot idézte a színpadra a Mylord és a Harmonikás című dalok előadásával, Pálinkás Andrássy Zsuzsanna és Illés Ferenc zenei kíséretével.

 

Kövesdi Szabó Mária

 

Kövesdi Szabó Mária színművésznő a kassai Thália Színház és, ahogy fogalmazott, az egész kelet-szlovákiai közönség köszöntését hozta Kassáról Komáromba, Gál Sándor: Könyörgés című versének megrendítő előadásával. A Kossuth-díjas Boráros Imre örökös tag Magyar Alíz: Történelmi lecke Európának című versét szavalta a tőle megszokott profizmussal. Énekelt is a nyugdíjazott színművész, Seress Rezső: Csak átutazó vagyok itt a földön című dalát. Seress-sláger, a Szeressük egymást gyerekek! volt a finálé dala is, amelyben a gála szereplői együtt énekeltek a nekik virágot, ajándékot átadó mai társulati tagokkal, az átadás sorrendjében Olasz Istvánnal, Molnár Xéniával, Béhr Mártonnal, Szabó Viktorral, Holocsy Krisztinával, Mokos Attilával, Bernáth Tamással, a Jászai Mari-díjas Fabó Tiborral és Kiss Szilviával.

A gálaestet, – amelynek műsorát Varga Emese dramaturg állította össze, műsorvezetője az önálló beszélgetőestjeiről ismert Récsei Noémi volt, és amelyet élő egyenes adásban közvetített a ma7 médiacsalád – a 12 tagú Beliczay Kamarazenekar tette még nívósabbá Bartók Béla, Mozart, Bach és Csajkovszkij műveinek pazar előadásával.

A gálaest szónokai színházszeretetüket hangsúlyozták. A fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzat nevében szót kérő Csenger Tibor, a megyei önkormányzat alelnöke beszédében elmondta, embert próbáló időkben jött létre a MATESZ, ami azért volt fontos közösségünk szempontjából, mert kimozdulhattunk a kilátástalanságból. Bukovszky László kormánybiztos pedig azt hangsúlyozta, hogy a Komáromi Jókai Színház mára megkerülhetetlen intézmény lett.

 

 

A gálaest előtt délután három órakor a város köszöntette a hetvenkedő színházat a Tiszti pavilon dísztermében. Az ünnepséget Szabó Viktor színművész vezette, Keszegh Béla polgármester mondott köszöntőt, majd a 70. születésnap alkalmából emlékplakettet adott át színművészeknek, színházi alkotóknak többek között az ünnepségen egészségügyi problémái ellenére megjelent Ferenczy Anna Érdemes Művésznek, örökös tagnak, a színház nyugdíjazott, egyetlen még élő alapító tagjának. Tóth László: Jöttünk külhonból című megzenésített versét Gál Tamás és Lakatos Róbert brácsaművész, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója adták elő. Fellépett Zsákovics László zeneszerző, előadóművész. Malek Andrea Prológ című dalát Szvrcsek Anita színművésznő énekelte.

Késő délután az EVENT nonprofit szervezet szervezésében, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával megvalósult hat, a MATESZ kassai Thália Színpadán tevékenykedett néhai színművész portréját leplezték le a Tarics Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeumban. Ezután Csendes Lászlóra, Gyurkovics Mihály alapító tagra, Kovács Józsefre, Lengyel Ferencre, Szabó Rózsira és Várady Bélára is emlékezhetnek, akik megállnak a park nem mindennapi sétányain. Az Event nonprofit szervezet nevében Szabó Csilla elnök vezette az ünnepséget, ahol beszédet mondott Gál Tamás színházigazgató, Keszegh Béla polgármester, valamint a régiekre emlékezett Beke Sándor, a Komáromi Jókai Színház volt igazgatója és a kassai Thália Színház egykori művészeti vezetője.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András és a szerző