Kristóf Réka a távolból, Józsa Mónika és Rácz Csaba díjazottak a helyszínen fogadták az elismeréseket – A X. Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj átadójának részletei (+FOTÓK)

A The Butchers két vadonatúj számot hozott, Vadkerti Imre hamarosan megjelenő albumáról énekelt, Mező Misi, a sztárvendég pedig elragadtatásában fütyült is egyet a kulisszák mögött Lakatos Róbert brácsaművész és Jozef Horváth hegedűművész produkciója láttán a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban szombaton este a X. Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj ünnepélyes díjátadó gálaestjén. Ott voltunk a kulisszák mögött.

Reményik Sándor Azt mondják című rövid versével köszönte meg a kuratórium tagjainak a Harmónia idei életműdíját Józsa Mónika karnagy-zenepedagógus. „Gyönyörű ez a vers és úgy gondolom, illik rám. Ilyen kicsinek érzem magam, ez a díj pedig egy akkora megtiszteltetés, hogy én csak dadogva tudtam volna elmondani mindezt, a vers pedig nagyon szépen kifejezi, amit most érzek” – árulta el portálunknak Józsa Mónika,

aki 1982-től vezeti a galántai Kodály Zoltán Daloskört, 1992-től a nyitrai Konstantin Egyetem Magyar Kórusának a karnagya, 1980-tól tagja, 2006-tól művészeti vezetője a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának.

 

Harmónia-díj 2022

 

Vajon érezte a régi kórustagok képzeletbeli tekintetét? „Nem lehet felmérni, hogy az elmúlt harminc évben hányan cserélődtek a kórusokban. Nagyon sokan! Most készítünk egy kisfilmet a hatvan éves nyitrai kórusról, amely remélhetőleg majd a jubileumi koncerten kerül bemutatásra. Abban sokan emlékeznek az énekkarra. Ráadásul a pályafutásom elején volt, hogy Szencen vagy Felsőszeliben vezettem kórust, és szülőfalumban, Vágán is vezettem egy ideig énekkart” – nyilatkozta. Arról is faggattuk, változott-e valamit a kóruséneklés célja a XXI. századra, vagy ugyanaz, mint egykor? „A cél azonos, értékeket közvetíteni. Hogy megpróbáljuk összeszedni a kórusművészet gyöngyszemeit, a zeneszerzők által megálmodott kincset, a régi stíluskorszakokon keresztül, a huszadik, a huszonegyedik századi remek kórusművekig.

Amíg csak kottapapíron van a kórusmű, holt kincs a láda fenekén. Életre akkor kel, amikor viselik, akár egy népviseletet, ami tulipános láda mélyéről kerül elő” - mesélte.

Józsa Mónika változott az évek során? „Hetvenhéttől számolom a karnagyi pályafutásomat, akkor vezényeltem először kórust Budapesten, a kántorképző záró tedeumán. Emlékszem, amikor Vass Lajos először tisztelt meg a bizalmával, és nekem adott egy műsorszámot vezényelni éppen a szülőfalumban, annyira reszketett kezem, lábam, hogy össze kellett szorítani az ujjaimat.

Ma már az embernek van negyven éves tapasztalata, egy kicsit rutinosabban áll a kórus előtt. De minden egyes fellépés egyfajta izgalmat, stresszt hoz magával, amit semmiképpen sem szabad a kórusra ragasztani.

Ott már csak buzdítani kell, amikor kilépek a színpadra. Ám mindig van az emberben egyfajta drukk, miképp sikerül megvalósítani a begyakorolt darabot, mennyire veszi a lapot a közönség, hogyan tudjuk elérni az emberek lelkét ezekkel a zeneművekkel” – vallotta be az egyebek mellett a Magyar Arany Érdemkereszt elismeréssel kitüntetett Józsa Mónika karnagy.

 

Harmónia-díj 2022

 

A további díjazottak nevei a több mint kétórás pazar és profi, a Kultminor, Magyarország és Komárom városa támogatta gálaest – amelyet Csenger Ferenc, az RTVS szerkesztője vezetett – végén derültek ki. A színpadkép megálmodója Varga Attila fény-és hangmester volt, a kivitelezésben az Acacia Teamet illeti hatalmas gratuláció. A hangpultot Csiba (csibusz) Gábor, a gomoly zenekar frontembere vezérelte, a látvány pedig a Stugel Tibor vezette Visual Team minőségi munkáját dicsérte.

 

Harmónia-díj 2022

 

Fellépett a tavalyi közönségdíjas Becse Szabó Ilona előadóművész, énekoktató, akit a Beliczay Trió kísért. Az énekesnő elárulta, október 21-én, pénteken, 3 nappal a Magyar Operett Napja előtt, ismét ezen a színpadon pezsgőzik majd az operett nagyjaival, számos további neves előadóművész társaságában, a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar kíséretében, a Lehár Ferenc Polgári Társulás szervezésében 19 órakor kezdődő hatalmas gálán.

 

Harmónia-díj 2022

 

Never Give Up és It’s No Shame című vadonatúj dalait adta elő a somorjai Hushegyi-ikrek, András és János gitárosok, Mucha Attila dobos és Bartha Tamás basszusgitáros együttese, a The Butchers. Igaz, ezúttal Csizmadia Zoltán helyettesítette Bartha Tamást az október 28-án, pénteken a dunaszerdahelyi Soul Hunterben koncertező, novemberben pedig Szabó Gila Ádám stúdiójában újabb dalait rögzíteni készülő bandában.

Mező Misi, a gála sztárvendége mobiltelefonjával több fotót készített a srácokról a takarásban, Lakatos Róbert brácsaművész, intézményvezető és Jozef Horváth hegedűművész fellépése közben pedig elragadtatásában, fütyült is a műsoruk láttán a tapsolás mellett. A duó cédéje nemrég jelent meg.

 

Harmónia-díj 2022

 

A tavalyi Harmónia-díjas Derzsi György színész, rendező, zeneszerző, énekes és Balogh László gitáros, Hankó József hegedűs, valamint Novák Csaba nagybőgős alkotta zenekara táncdalokat, kuplékat adtak elő, sajátos feldolgozásban.

 

Harmónia-díj 2022

 

Vadkerti Imre és zenekara, Zsapka Attila gitáros, Sipos Dávid fúvós hangszeres, Jánoska Tibor billentyűs, valamint Rácz Csaba csellóművész, az énekes három éve készülő, megjelenés előtt álló új albumáról adták elő a Létkaland és a Barátaim című dalokat.

 

Harmónia-díj 2022

 

Rácz Csaba csellóművész Keszegh Béla polgármestertől vehette át a Harmónia közönségdíjat.

Letrich Richárd a zenészről is forgatott egy bemutatkozó kisfilmet, akárcsak a másik két jelöltről, Kristóf Réka operaénekesnőről és a farnadi Estendøn zenekarról. Ebben néhány méterre egykori zeneiskolájától, a Klapka tér közepén ülve és csellózva fogalmazta meg gondolatait Rácz Csaba. Először a város iránti szeretetéről faggattuk.

 

Harmónia-díj 2022

 

„Elég korán elkerültem Komáromból, de sosem hagytam itt. Jöttem, ha játszani kellett a kulturális rendezvényeken, muzsikáltam, amikor koncertlehetőség adódott, oktattam az itteni nyári kamarazenei mesterkurzusokon” – sorolta mosolyogva. Milyen a fellépési naptára mostanában? „Mint más ember naptára, aki tudja, mikor kell munkába járnia. Húsz éve vagyok a Szlovák Filharmónia tagja, megalakulása óta zenélek a Beliczay kamarazenekarban". Mostanában Vadkerti Imrével is zenélsz – tettük hozzá. – „Régóta terveztük ezt. Lassan összeszövődtek a szálak. Készülő cédéjére már rögzítettünk egy-két dalt” – válaszolta. Végül: mit szól ahhoz, hogy ezt a díjat a közönség adta? –

„A közönséget és a közösséget szolgálom. Talán nem csináltam mindent rosszul, hogy így megtiszteltek a bizalmukkal” – mosolygott boldogan a csellóművész.

 

Harmónia-díj 2022

 

Ahogy már jeleztük, Mező Misi volt az esemény sztárvendége. A Duna TV képernyőjén a Jézus és… című sorozatot vezető énekes a Szentlélek és a Múlnak az évek című dicsőítő dalokat énekelte saját gitárkísérettel a Harmónia-díjátadó színpadán, majd előadta a Vidéki sanzon című Magna Cum Laude-slágert. Bejelentette január 13-án a Mező Misi Mesélő című előadással ismét ezen a színpadon áll majd Komáromban, amit a közönség nagy tapssal fogadott. A népszerű énekes, aki a gálaestet követő fogadáson több szlovákiai magyar zenésszel, énekessel is találkozott és hosszan beszélgetett a Tiszti pavilon dísztermében, exkluzív interjút adott az ATEMPO.sk-nak, amit hamarosan közlünk.

 

Harmónia-díj 2022

 

A X. Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díjat Kristóf Réka operaénekesnőnek ítélte a kuratórium, aki a gála idején már Koblenzben volt, ahol másnap A bűvös vadász című operában énekelte Agathe-t, a női főszerepet.

„Tizenkét óra az út Komáromból, muszáj volt szombaton korán elindulnom” – írta messengeren kizárólag az ATEMPO.sk-nak. – „Online néztem az adást, nagyon izgultam. Édesanyám is izgult, mert nincs ilyen szerepléshez szokva. Nagyon, nagyon boldog vagyok!” – lelkendezett portálunknak az operaénekesnő. A közönségszavazásról szólva megemlítette, úgy tudja, Németországból is sokan szavaztak rá. „Örülök minden szavazatnak, gratulációnak, mosolynak” – fogalmazott. Megemlítette, eléggé sokára hívta fel az édesanyja, nem engedték el egyszerűen az ismerősök a városi művelődési központból. „Józsa Mónika régi barátnője” – avatott be. Elárulta, azóta is érkeznek hozzá üzenetek. Hamarosan élőben is találkozhat vele a komáromi publikum.

„November 13-án, vasárnap Tóka Ágoston orgonaművész társaságában koncertezem a Szent András-bazilikában, ahová szeretettel várjuk a közönséget” – mondta portálunknak adott rövid, exkluzív interjújában Kristóf Réka, a X. Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei díj boldog tulajdonosa, aki úgy tervezi, október 18-án, kedden este érkezik haza Németországból.

Az ATEMPO.sk az esemény médiatámogatója volt.

 

harmonia2022-komarom-001
harmonia2022-komarom-002
harmonia2022-komarom-003
harmonia2022-komarom-004
harmonia2022-komarom-005
harmonia2022-komarom-006
harmonia2022-komarom-007
harmonia2022-komarom-008
harmonia2022-komarom-009
harmonia2022-komarom-010
harmonia2022-komarom-011
harmonia2022-komarom-012
harmonia2022-komarom-013
harmonia2022-komarom-014
harmonia2022-komarom-015
harmonia2022-komarom-016
harmonia2022-komarom-017
harmonia2022-komarom-018
harmonia2022-komarom-019
harmonia2022-komarom-020
harmonia2022-komarom-021
harmonia2022-komarom-022
harmonia2022-komarom-023
harmonia2022-komarom-024
harmonia2022-komarom-025
harmonia2022-komarom-026
harmonia2022-komarom-027
harmonia2022-komarom-028
harmonia2022-komarom-029
harmonia2022-komarom-030
harmonia2022-komarom-031
harmonia2022-komarom-032
harmonia2022-komarom-033
harmonia2022-komarom-034
harmonia2022-komarom-035
harmonia2022-komarom-036
harmonia2022-komarom-037
harmonia2022-komarom-038
harmonia2022-komarom-039
harmonia2022-komarom-040
harmonia2022-komarom-041

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk