Révbe ért Fesztivál – sikeres volt a Fonográf Fesztivál Komáromban

Átadták a Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny díjait – részletes eredmény

Nagy sikerrel ért véget a felvidéki Fonográf Fesztivál. A négynapos eseménysorozatra Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia vezetője tekint vissza.

 

Farkas József

 

„Tizenegyedik alkalommal rendezték Komáromban a Fonográf Fesztivált, a négynapos programsorozat szerdán, a Győri Balett Anna Karenina című kétfelvonásos balettjével kezdődött. E fellépés is kifejezi a rendezők szándékát: a bő egy évtized alatt a kezdeti autentikus népzenei seregszemle más műfajokkal is színesedett.

E koncepció nyomán csütörtök este a Budapest Bár fergeteges, teltházas koncertjén tapsolhatott a közönség.

Péntekre is maradt meglepetés, az igényes zene kedvelői az Esszencia Produkció koncertjének örülhettek, majd este a Magyar Kultúra Házában a Góbé Zenekar fellépésére mehettek át. Természetesen a Fesztiválról a táncház sem hiányozhatott, Lakatos Áron és barátai húzták a talpalávalót.

 

Esszencia

 

Az utolsó napra is jutott igazi csemege, Szalonna és Bandája szereplését Boban Marković koncertje követte, s ezzel, majd az elmaradhatatlan táncházzal zártuk is a Fesztivált.

E művészeti találkozó igazi rangot vívott ki a felvidéki magyarság körében, így nem véletlen, hogy csaknem minden programot ’táblás házzal’ szervezhettünk. Ebben közrejátszik a pandémia utáni nyitás, a nagyobb érdeklődés is. A Fesztivál azt bizonyítja, hogy a minőségi zenére mindig van igény, így e vonalvezetést jövőre is folytatni szeretnénk.

 

Berki Pál, prímás (Pálfala, Szlovákia)

 

Megtiszteltetés volt számomra, hogy Budapest és Szarajevó után a Tanúhegyek című fotókiállításomat a révkomáromi közönség is megismerhette. A tárlaton Kárpát-medencei zenész portrékat – az elmúlt három évtized gyűjtéseinek egy válogatását mutathattam be. E retrospektív kiállítás azért is fontos számomra, mivel e zenészek közül már nagyon sokan eltávoztak közülünk.”

A fesztivál egyik legsikeresebb koncertjén mi is ott jártunk. Nézzétek meg a fotókat.

OTT JÁRTUNK: A 15 éves Budapest Bár meghódította Komáromot (FOTÓK)

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Pézman Zoltán és Farkas József