OTT JÁRTUNK: Hajnal, alkony – A Hegedűs a háztetőn dalai foglalták keretbe a 80 éves Dráfi Mátyás köszöntését (FOTÓK)

OTT JÁRTUNK: Hajnal, alkony – A Hegedűs a háztetőn dalai foglalták keretbe a 80 éves Dráfi Mátyás köszöntését (FOTÓK)

Legkedvesebb szerepe, Tevje, a tejesember dalát a Hegedűs a háztetőn című muscalből játszotta brácsán Lakatos Róbert brácsaművész, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja tiszteletére, akinek 80. születésnapját ünnepelni jöttek össze a kulturális, politikai és társadalmi élet jeles képviselői. A megható esemény a város, a Komáromi Jókai Színház és a városi művelődési központ közös rendezvénye volt a művelődési központ Kiss Péntek József Kamaratermében.

 

Dráfi Mátyás 80 éves - köszöntés

 

A színház köszöntőjét Matusek Attila színművész olvasta fel, aki Dráfi Mátyással a Vén bakancsos és fia, a huszár című előadásban szerepelt. Szabó Viktor színművész József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét szavalta el az ünnepeltnek.

 

Dráfi Mátyás 80 éves - köszöntés

 

Utána Varga Emese dramaturg beszélgetett Dráfi Mátyással pályájáról, színpadi csodákról, örömről, bánatról.

Dráfi Mátyás pedig vidám sztorikat mesélt főiskolai éveiről, 17 évesen játszott első szerepéről, a színházi életről. A színművész elmondta, számos alkalommal vendégszerepelt magyarországi színházakban, de egyetlen alkalommal sem jutott az eszébe, hogy ott maradjon. „Magyarországon van elég magyar színész. Mit keressek én ott?” – kérdezte. Arról is beszélt, hogy szerinte a színháznak nem szabad megragadnia Komáromban, járnia kell a magyarlakta területeket. És fontos mondanivalója volt az is, hogy „a jövő közönsége tőlünk függ”.

 

Dráfi Mátyás 80 éves - köszöntés

 

Gál Tamás Jászai Mari és Dosky-díjas színművész, színházigazgató Kosztolányi Dezső A komédiás dala című megzenésített versét adta elő saját gitárkísérettel, megjegyezve, hogy még nem játszotta a dalt, és izgul. Hangulatos volt Dráfi Mátyás válasza: „Legalább annyi”.

 

Dráfi Mátyás 80 éves - köszöntés

 

A Komáromi Jókai Színház társulatának tagjai, Bernáth Tamás, Holocsy Katalin, Holocsy Krisztina, Kiss Szilvia, Leczkési Dóra, Matusek Attila, Mokos Attila, Molnár Xénia, Olasz István, Szabó Viktor kórusban énekelték a Hegedűs a háztetőn című musical Hajnal, alkony című dalát. Ezután Gál Tamás színházigazgató egy hatalmas 80-assal díszített tortát adott át Dráfi Mátyásnak, akinek Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója is gratulált.

 

Dráfi Mátyás 80 éves - köszöntés

 

A színművészt köszöntötték Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Mézes Rudolf, a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkára.

 

Dráfi Mátyás 80 éves - köszöntés

 

Keszegh Béla polgármester a remekül sikerült műsort követő fogadáson mondott pohárköszöntőt Dráfi Mátyás egészségére, a Csemadok Komáromi Városi Szervezete tagjai pedig egy kedves kórusművet adtak elő az ünnepelt tiszteletére a remek estén.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Finta Dobos Boglárka.