Operettkirály a mozivásznon – a felvidéki bemutatón jártunk (FOTÓKKAL)

Operettkirály a mozivásznon – a felvidéki bemutatón jártunk (FOTÓKKAL)

A koronavírus-járvány 2020-ban megnehezítette Lehár Ferenc világhírű zeneszerző születése 150. évfordulójának méltó megünneplését szülővárosától, Komáromtól. Abban az évben a neki szentelt, a Duna Menti Múzeumban akkor ősszel megnyílt és 2021 februárjáig tartott A komáromi operettkirály című tárlatot egyszerre csupán korlátozott számú látogató tekinthette meg a járványügyi óvintézkedések miatt. Klemen Terézia és Margitay Zoltán Az operettkirály című kötete sem akkor kerülhetett bemutatásra, amikorra tervezték.

Most itt van az azonos című 50 perces dokumentumfilm, amelyet a covid idején kezdtek forgatni, és tavaly késő ősszel mutattak be Dél-Komáromban, a Jókai moziban. A film a 150. évforduló előtt tiszteleg, és Észak-Komáromban, a Tátra moziban is nagy sikert aratott. Koltay Gábor, a két Komárom díszpolgára rendezte. A bemutatón jártunk.

 

Lehár Ferenc és felesége - filmrészlet

 

„Azért szeretem Lehár Ferencet, mert egy fantasztikus zeneszerző, egy magyar géniusz” – mondta megérkezése után portálunknak Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, hozzátéve, Lehár Ferenc különleges műfajt honosított meg, az operettjei már majdnem operák.

– „A zűrzavaros világban, amiben az ember felnőtt, ami nem hasonlítható össze azzal a zűrzavarral, ami neki kijutott, hiszen a hatalmas sikerek mellett óriási drámák zajlottak le az életében, jó ezekkel a dallamokkal találkozni, amelyek az emberségről, a szeretetről, a szerelemről, a ragaszkodásról szólnak, és egy csomó olyan értékre hívják fel a figyelmet, amelyek, ha nem is teljesen, de nagy mértékben kiestek az életünkből” – tette hozzá Koltay Gábor.

 

Vizeli Csaba, Klemen Terézia, Koltay Gábor

 

A filmrendező azonnal igent mondott Vizeli Csaba, a Magyarock Dalszínház vezetője kérésére, amikor megkereste a film ötletével.

„Tudtam Klemen Terézia Lehárról szóló könyvéről, ami egy értékes, szép könyv. Láttam Derzsi György Lehár című monodrámáját, és azt találtam ki, hogy Gyurit fogom megkérni, aki teljesen otthon van Lehár életművében és dallamvilágában, hogy kalauzoljon végig bennünket a filmen, ő mutassa be a zeneszerzőt.

Nagy értéke a filmnek, hogy Bad Ischlben, a Lehár villában forgathattunk. Klemen Terézia szakértőként nagyon sok fotót gyűjtött össze, amelyeket a filmben nagymértékben használtam. A filmarchívumból pedig előbányásztam egy csomó híradórészletet, amelyben vagy zongorázik vagy vezényel vagy beszél Lehár Ferenc” – sorolta a filmrendező, és tudatta, a dokumentumfilmet levetíti a közszolgálati televízió 2023 első hónapjaiban.

 

Vizeli Csaba

 

„A pályázat beadásának a határideje előtti este hívtam fel Koltay Gábort, mi lenne, ha megcsinálnánk ezt a zenés dokumentumfilmet” – avatott be Vizeli Csaba, a Monostori erőd ügyvezető igazgatója, a film producere. – „ Azt gondolom, hogy az életmű, amit a Magyarock Dalszínház az elmúlt 21 évben képvisel, illetve ami Gábor kötődése a társulathoz, a városhoz, adta magát, hogy megvalósítsuk.

Komáromi zenés színházként kiemelt feladatunk, hogy az életművét továbbvigyük. A dokumentumfilm végén el is mondom, hogy a jelenleg átalakítás alatt lévő színházépületünk egyszer akár Lehár Ferenc nevét is felvehesse. Így lehetne egy olyan város, ahol mind Jókai Mórnak, mind Lehár Ferencnek lenne színházépülete”

– fejtette ki a producer, aki megemlítette, hogy a pandémia miatt egy kicsit kacifántosan indult az előkészítő munka. – „Klemen Terike azonnal az ügy mellé állt, az ő csodálatos könyve volt a kiindulópont a forgatás során” – sorolta a Monostori erőd ügyvezető igazgatója.

 

Klemen Terézia

 

„Télen kezdtük a forgatást, február végén, nem voltak mindig megfelelőek a fényviszonyok” – idézte fel Klemen Terézia zenetörténész, író, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke. – „A belső jeleneteket a Duna Menti Múzeum kiállításán vettük fel, amelynek kurátora voltam. A külső felvételekre nyáron került sor. A történet szerint Komáromban én vezetem a fiatal Lehárt (Derzsi Gyurit) végig az emlékeken” – tudatta.

 

Derzsi György - filmrészlet

 

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen utóélete lesz a Varga Emese és Benkő Géza fémjelezte Lehár című monodrámának, sőt már majdnem levettem a műsorról, amikor megjött a felkérés Vizeli Csabától és Koltay Gábortól” – mesélte Derzsi György színész, énekes, rendező, zeneszerző, aki ismét játssza az előadást, és régóta tervezte, hogy felkeresi Lehár Ferenc villáját Bad Ischl városában. –

„Most valóra vált az álmom. Két napig forgattunk a Lehár villa szinte valamennyi helyiségében. Játszottam Lehár Ferenc zongoráján” – lelkendezett a színművész, akinek ez az első komolyabb filmes szerepe.

„Nagyon jó volt Koltay Gáborral dolgozni. Természetes módon instruált, végig ilyen hangulatban forgattuk a filmet. Nem kellett agyalni, nem voltak nyakatekert megoldások. A vágóasztalon pedig összeállt minden, amit a forgatás során kért tőlem” – zárta rövidre Derzsi György.

 

Derzsi György és Klemen Terézia - filmrészlet

 

Reméljük, mielőbb a képernyőre kerül Az operettkirály című 50 perces dokumentumfilm, és nagyon sok néző megismerheti a világhírű zeneszerző életét és munkásságát. Már csak a páratlan képi világért is megéri!

 

A közönség

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző