Felvidéki szereplője is volt A Dal 2023 első válogatójának – A nézők továbbjuttatták az Escape My Shadows zenekart!

Felvidéki szereplője is volt A Dal 2023 első válogatójának – A nézők továbbjuttatták az Escape My Shadows zenekart!

Szombaton este elkezdődött a magyarországi közmédia A Dal 2023 című dalválasztó műsora. Tíz dal szerepelt az első válogatóban március 11-én. A kilencedikként fellépett aZORKA zenekarában a felvidéki Vörös Áron dobolt, aki miután lejöttek a színpadról, egy szelfit küldött portálunknak. Az Escape My Shadows a veszélyzónába került, de a tévénézők továbbjutatták dalukat. A válogatót az utolsóként fellépő Kovács Áron dala, a Lennél nyerte.

 

aZorka szelfi az ATEMPOnak

 

Rókusfalvy Lili mellett Fodor Imre az új műsorvezető A Dal 2023-as évadában, a zsűri, a régi: Wolf Kati, Egri Péter, Ferenczi György és Mező Misi. Az indulók között voltak ismerős arcok.

Az első válogató műsorába került HolyChicks női zenekar annak idején A Dal 2020-ban is az első válogatóban szerepelt Pillangóhatás című dalával. Most új felállásban adták elő a Víz alatt levegő című – továbbjutást sajnos nem hozó – számot. A színész családból származó Hunyadkürti Éva énekesnő, Tiszai Vivien dobos és Seprényi Fanni basszusgitáros mellett február közepétől Barsi Anna Liza gitározik, aki a Litta zenekarban is zenél. Kiszállt a HolyChicks egyik alapító tagja, Lahucsky Kriszta gitáros, akitől majd egy tavaszi koncertjén búcsúzik el a zenekar.

HolyChicks, OliverFromEarth és Jóvilágvan koncertháromság a RÉV-ben – OTT JÁRTUNK! (FOTÓK)

 

 

Patocska Olivérrel, az OliverFromEarth énekes dalszerzőjével tavaly május 4-én, éppen a harmincadik születésnapján közölt interjút az ATEMPO.sk. Egy húsvéti koncerten találkoztunk Komáromban, a RÉV klubban, ahol még Barabás Dávid gitárossal és Siklósi Bence dobossal lépett fel, a HolyChicks és a Jóvilágvan zenekarok társaságában. Szombaton este egy csodálatos számmal indult az énekes A Dal 2023-ban. Mindenkit megérintett az Utoljára látni nehéz című dal. A zsűrinek attól a mondatától, hogy nemcsak énekes, hanem kortárs költő is, láthatóan elérzékenyült.

 

 

Vörös Áron dobos személyében felvidéki résztvevője is volt a válogatónak. Lackfi János író, költő lánya, aZORKA zenekarában püfölte a bőröket a Kőbányai Zenei Stúdió növedéke, sajnos, nem jutott tovább a Tavasz, tél című dal.

 

 

A műsor végén ugyan veszélyzónába került a Komáromi Jókai Színház A Pál utcai fiúk című musicaljében szereplő, az élő műsorban is egészen elképesztően profin éneklő Monori Dominik Escape My Shadows nevű zenekara, ám a tévénézők rengeteg sms-t küldtek az Emlékezni rád című dalra, és megmentették a bandát. „Rátok fognak emlékezni” – mondta fellépésük után Mező Misi. – „Az ember azt hinné, cédét hall” – tette hozzá.

A komáromi grundról A Dal 2023 első válogatójába – Monori Dominik két Pál utcai fiút alakít

 

 

Az első válogató mezőnye olyan volt, mint azt az előzetes rádióinterjúkban ígérték a zsűritagok: színes és változatos. Szirtes Dávid nyitott Az igazi történeted című dallal, majd a HolyChicks és a Víz alatt levegő következett. Harmadikként Varga Zsuzsa, a kétezres évek elején nagy népszerűségnek örvendő többek között a Kockahas című slágert sikerre vivő Venus zenekar 46 éves énekesnője énekelte a Te ismered a nyelvemet című visszatérő dalát. Utána a Mirror rockbanda nyomta keményen a Hív még című számot. Majd az OliverFromEarth Utoljára látni nehéz című dala zárta ez első részt.

 

 

Szebényi Dániel, Tátrai Tibor új zenekara, a godfater. billentyűse nyitotta a második részt a Vigasztaló című dallal, amely saját neve alatt az első száma, egy fohász a szeretethez. Majd az elektronikus popzenét játszó The Anahit trió és a Bírom még következett. Utánuk robbant a színpadra az Escape My Shadows az Emlékezni rád energikus zúzásával, miközben tűzcsóvák törtek a magasba. Egy hintán kezdte Tavasz, tél című dalát aZORKA.

Utolsóként Kovács Áron televíziós műsorvezető, zenész adta elő Lennél című dalát. A zenekarban Máté fia hegedült. A dal a legmagasabb pontszámmal lett a legjobb az első válogatón. A tévés mellett az OliverFromEarth, Varga Zsuzsa, Szebényi Dániel és az Escape My Shadows kerültek az elődöntőbe, ahol majd akusztikus verzióban adják elő a dalokat.

 

 

Az első válogató elején A Dal 2023 valamennyi indulója Adamis Anna dalcsokrot adott elő, így tisztelegve a legendás felvidéki születésű költő, dalszövegíró, előadóművész előtt, aki nemrég a Petőfi Zenei Díj életműdíját érdemelte ki, és akiről kultúrházat készül elnevezni szülővárosa, Gúta.

A dal a tiéd! – zengték a versenyzők A Dal 2023 idei szlogenjét.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívum