FOTÓK: Ilyen volt a Csíksomlyói passió Budapesten

Nagyszabású, ingyenes Csíksomlyói passió-előadás várta a nézőket pünkösd ünnepéhez igazítva május 26-án, pénteken a budapesti Szent István téren, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében.

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, Vidnyánszky Attila rendezésében, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával tekinthette meg a nagyszámú közönség.

 

Csíksomlyói passió 2023

 

A Csíksomlyói passió című előadás a Nemzeti Színház egyik meghatározó produkciója, éppen ezért a 2017-es budapesti kőszínházi bemutató után minden évben ezzel az előadással kezdik az évadukat - mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

A 2017-es premiert követően ez az előadás a pesti kőszínházból "zarándokútra kelt", és azóta a magyarság szakrális helyszínein adják elő minden évben.

"A közönség száma és a visszajelzések évről évre megerősítenek bennünket abban, hogy ez az előadás - nem csak számunkra - több mint egy színházi produkció: a hitélmény megújítását szolgálja" - mondta a rendező.

 

Csíksomlyói passió 2023

 

Zsuráfszky Zoltán táncművész-koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője elmondta: a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös előadásaiban a prózai színész mellett a táncos nem "biodíszlet", a mozdulat sem alárendelt, kiegészítő szerepet játszik, hanem az egyenrangú színházi kifejezőeszközök egyike. A Csíksomlyói passióban vannak egész jelenetek, amelyekben a drámaiságot a táncosok mozgásának intenzitása adja.

A Csíksomlyói passió-előadás 1981-ben az akkori Nemzeti Színház produkciójaként több mint tízéves sikerszériát ért meg. Kerényi Imre rendezése azt is bizonyította, hogy a 18. századi iskoladrámák nyelvezete a mai közönség számára is élvezhető, ha azzal a hagyományos népi kultúrával társul, mely a táncház-mozgalomnak köszönhetően kelt új életre.

 

Csíksomlyói passió 2023

 

Az előadás egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzi ki célul, amelyben a bibliai történet 18. századi interpretációja, valamint Szőcs Géza kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptánc alapú koreográfiával, amelyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adnak elő.

A passió 2018-ban a csíksomlyói nyeregben, 2019-ben az esztergomi bazilika előtti téren, 2021-ben a debreceni református nagytemplom előtt volt látható, 2022-ben Kolozsváron vendégszerepelt a produkció. Ebbe a sorba illeszkedett a pénteki előadás.

 

Csíksomlyói passió 2023

 

A Csíksomlyói passió mindig bevont helyi művészeket, táncosokat, hogy az alkotók ezáltal is felmutassák: a misztériumjáték egy közös lelki igényből táplálkozik. Így volt ez Csíksomlyón, Esztergomban, Debrecenben, és most a budapesti előadáson is. Közreműködött a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem Néptánc Tagozat, a Bem Táncegyüttes Fóti Művészeti Iskola, az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Válaszút Táncegyüttes, a Ludovika Néptáncegyüttes és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei (karigazgató: Sapszon Borbála).

ATEMPO.sk
Fotó: Mónus Márton / MTI