Zenei sikerekben gazdag félév – 15 éves az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

A művészeti iskolákban tanuló diákok és tanárok számára egyaránt nagyszerű lehetőség egy-egy megmérettetés, verseny, találkozó, melyeken a nebulók és a pedagógusok találkozhatnak egymással, konzultálhatnak, hallhatják egymás játékát, inspirálódhatnak, vagy éppen jó vagy rossz tapasztalatokkal, építő jellegű kritikákkal gazdagodhatnak, dicséretben és biztatásban részesülhetnek.

Mindez miért fontos?

A Zene alapvető lételeme az emberiségnek évezredek, kutatók szerint évmilliók óta. Egyszer egy zenetörténeti előadásom elején a következőképpen fogalmaztam:

„Amikor egy magzat megfogan, már is elindul a biológiai ritmus a fejlődésben, az első szívveréssel a szívünk, létünk ritmusa, születés után pedig a legfontosabb a családi harmónia, illetve az anyanyelv elsajátításával a szavak dallamossága, melódiája és ritmikája egy alapvető tényező. S miből áll maga a muzsika: ritmus, harmónia, melódia!“

A zeneiskolai hangszertanulás, a közös éneklés és a zenei ismeretek Kodály Zoltán megfogalmazása szerint „Teljes embereket tud nevelni”!

Véleményem szerint is, azok a tanulók, akik valamilyen formában komolyabban foglalkoznak a zenével, nyitottabbak, kommunikatívabbak, jobban szocializálódnak, másképp gondolkodnak, könnyebben boldogulnak aztán az életben, és ahogy a mester is mondja: teljesebb emberek. Ezt sok év tapasztalata mutatja, és igazolja, hiszen mindig akad tehetséges, szárnyát bontogató növendék, s így van ez mostanság is iskolánkban, több tanszakon is.

Ezekből a tehetséges fiatalokból alakul ki egy-egy zenei verseny résztvevői gárdája, több korcsoportra bontva.

OTT VOLTUNK: Jubilált az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

Az immár 15 éves Ipolybalogi Művészeti Alapiskola tehetséges diákjai évről-évre, folyamatosan részt vesznek versenyeken, legyen az regionális, akár régión kívüli.

A verseny szót, mi felkészítő tanárok nem igazán tartjuk elég kifejezőnek, hiszen sokkal inkább találkozó jellegű a legtöbb megrendezett verseny, a tapasztalatszerzés és egymás megismerése, meghallgatása a fő cél, nem feltétlen a versengés, és az egymás közti hadakozás, de persze igyekszik mindenki a legjobban teljesíteni, és ez így van rendjén.

A gyermekek és a pedagógusok közös munkájának gyümölcse az eredmény. A legtöbb művésztanár kollégám áldozatos munkával, időt és energiát nem sajnálva, maximálisan bevetve minden tudásukat, igyekeznek növendékeiket támogatni, biztatni és felkészíteni az alkalmakra.

A növendékek részéről pedig a szorgalom, a megannyi gyakorlási idő, energia és persze az áldozatosság összessége ad egy olyan eredményt, amely helyezésektől függetlenül egyértelműen büszkeséggel és jó érzéssel töltheti el mindazokat, akik részt vesznek egy-egy ilyen megmérettetésen.

Olyan élményt, tudást és szellemi-lelki kincset kapnak ezáltal, amely egy életen át végigkísérheti őket, és reményeim szerint, generációról generációra öröklődik majd az igény, erre a szépre, és megfoghatatlanra, szavakkal leírhatatlanra, amit úgy hívunk: ZENE.

 

Az idei 2022/23-as tanévben is több versenyen részt vettek a diákok és felkészítő tanáraik.

2023. március 22-én Magyarországon, Balassagyarmaton a Rideg Aranka zongorás találkozón szerepeltek a diákok a következő eredménnyel:

Bodžár Stephanie - dicséret
Valent Léna - dicséret
Húšťava Alexandra - dicséret
Očko Ryan - nívódíj
Danko Dávid - nívódíj
Zaťko Olivér - kiemelt nívódíj

A felkészítő tanárok Baráz Ádám és Híves István.

 

Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

 

2023. március 29-én a poltári Fiatal Művészek Pódiuma – Hegedűversenyen Rados Franciska kapott bronz minősítést. Felkészítő tanára Rédli János.

 

Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

 

Nagykürtösön, 2023. április 5-én a Fiatal Művészek Pódiuma - Négykezes zongoraversenyen újabb tanulók vettek részt:

Danko David és Zaťko Olivér - bronz minősítés
Húšťava Alexandra és Bodžár Stephanie - ezüst minősítés
Benko Reinold Krisztián és Bodzsár Mária - ezüst minősítés

A felkészítő tanárok Baráz Ádám és Kiss Kristóf voltak.

 

Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

 

Rimaszombatban 2023. április 18-án a Fiatal Művészek Pódiuma - ének versenyen a következő eredmény született felkészítő tanáruk, Zaťko Veronika vezetésével:

György Antónia - bronz minősítés
Schmidt Vanesa - bronz minősítés
Nagy Ráhel - arany minősítés

 

Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

 

2023. április 21-én a Fiatal Művészek Pódiuma - Kamara-modern formációk versenyén Tiszócon a Kiss zenészek ért el arany minősítést, melynek tagja volt Hlavács Réka (ének), Csáky Máté (hegedű), Szarka Máté (cajon) és Benko Reinold Krisztián (zongora). Felkészítő tanáruk Kiss Kristóf.

 

Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

 

Feleden, 2023. április 25-én a Fiatal Művészek Pódiuma - keyboard versenyen Škerlec Sámuel szerzett bronz minősítést. Felkészítő tanár Feterik Beatrix.

 

Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

 

Végül 2023. április 28-án a Lévai zenei fesztivál - gitár versenyén Barján Gábor arany minősítést, Szabó Bálint pedig arany minősítést és nívódíjat kapott. Felkészítő tanáruk Villant Dávid.

 

Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

 

Iskolánkban minden tanévben két nagy szabású nyilvános növendékhangversenyt szervezünk Ipolybalogon és a kihelyezett tagozatokon. A karácsonyi koncertek után az év végi hangversenyekkel örvendeztetik meg a közönséget a diákok.

Idén a következő napokon hallhatják növendékeinket és tanárainkat:

Június 21. - Ipolybalog 15:30, 17:00
Június 22. - Csáb 16:30
Június 23. - Lukanénye 16:30
Június 26. - Ipolynyék 16:3

 

Természetesen várjuk az új, zenét tanulni vágyó kicsiket és nagyokat is növendéknek a művészeti iskolába. Felvételire és beiratkozásra a következőképpen van mód:

Június 5. - Csáb
Június 6. - Lukanénye
Június 7. - Ipolybalog
Június 8. - Ipolynyék

13:00 - 17:00 óra között várjuk a jelentkezőket.

Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

 

Baráz Ádám, ATEMPO.sk
Fotó: a művészeti iskola archívuma