Koldusopera a kulisszák mögül - Bencsík Stefánia kalauzolt a Komáromi Jókai Színházban (FOTÓK)

Koldusopera a kulisszák mögül - Bencsík Stefánia kalauzolt a Komáromi Jókai Színházban (FOTÓK)

Bertolt Brecht és Kurt Weill páros írása és zenéje alkotta Koldusopera október közepén debütált a Komáromi Jókai Színházban. A kapzsiság, képmutatás és zsarolás mellett szerelem és szenvedélyesség is ötvözi a szórakoztató darabot, melynek előkészületeibe pillanthattunk bele.

 

Komáromi Jókai Színház - Koldusopera

 

John Gay 18. századi szatirikus „balladaoperája” nyomán, Villon-átköltésekkel megtűzdelve, Elisabeth Hauptmann fordításából és közreműködésével, Kurt Weill zenéjével 1928-ban született meg Brecht első nemzetközi sikert arató műve – amely kiállta az idők próbáját. Alvilági figurák és „tisztes” polgárok, szerelem és árulás, kéz kezet mos barátság és sunyi bosszúállás: a londoni Soho forgatagában mindenki egy cél felé tör. Többet, nagyobbat akar kiharapni magának a világ tortájából.

 

Komáromi Jókai Színház - Koldusopera

 

A Sebestyén Aba által rendezett komáromi feldolgozásban Bicska Maxi szerepében Orosz Ákost láthattuk. Peachumot, a kolduskirályt Mokos Attila, Peachumnét Holocsy Krisztina, a lányukat, Pollyt Gál Sára egyetemi hallgató alakította. Tigris Brownként Szabó Viktor, Lucy szerepében Bencsík Stefánia, Kocsma Jennyként Kiss Szilvia lépett színpadra.

 

Komáromi Jókai Színház - Koldusopera

 

Bencsík Stefánia vendégművészt kérdeztük a próbafolyamatokról és szerepéről, sőt a színfalak mögötti készülődés rejtelmeibe is elkalauzolt bennünket.

Beéneklés, öltözés, portozás, színpadi hangpróba és a sminkszobában zajló utolsó ecset vonások. Mindezek percekkel az előtt, hogy a színház terem ajtajai megnyíltak a közönség előtt…

 

Komáromi Jókai Színház - Koldusopera

 

A Komáromi Jókai Színház esetében felvidéki színházról van szó, Sebestyén Ada színész-rendező és stábja Erdélyből érkeztek, így határokon átívelő magyarok előadását láthatja a közönség. Ez hogyan érződött a felkészülés folyamán, milyen volt az első találkozó a teljes stábbal és milyen hangulatban zajlottak a próbák?

Kellemes egymásra találás volt. Ahogy a legtöbb próbafolyamatnál, itt is eleinte tapogatóztunk, próbáltuk kiismerni az új közeget. Amint elkezdődtek a próbák, a reggeli bemelegítések, a hosszabb beszélgetések, nagyon hamar összekovácsolódott a csapat.

A közös "nevezőkre" pedig úgyszintén hamar fény derült. Ez pedig megalapozta a jó hangulatot. "Belsős" poénok is születtek, melyeket egy ideig még emlegetni fogunk.

 

Komáromi Jókai Színház - Koldusopera

 

Az előadás elő zenével párosul a színházteremben, ahol romantikus komédia és szatirikus társadalomkritikai is megjelenik. Te hogyan éled meg ezek közt a szereped?

Az előadásban Lucy-t alakítom, aki egy törékeny, vágyakozó szerelmes, az utolsó percig küzd Bicska Maxiért. Képes még állhasat is tenni, hogy ezzel is magához láncolja szerelmét.

A szövegkönyv elolvasása után, hamar szimpatikussá vált Lucy alakja, s így könnyebb volt a bőrébe bújni. Hozzájárult ehhez a jelmez is, Lucy parókáját imádom.

Féltékenységi duettünk Pollyval nem egyszerű, mivel nagy indulatok közben magas hangok éneklését követeli. Mégis úgy érzem, előadásról előadásra fejlődik az ének, a szöveg és a koreográfia összehangolása.

 

Komáromi Jókai Színház - Koldusopera

 

Mit adott neked a Koldusopera előadás, felkészüléssel és színpadi bemutatókkal együtt, akár szakmailag, akár emberileg?

Nagyon sokszínű és változatos volt számomra ez a próbafolyamat. Hálás vagyok a korepetíciókért, ahol fejleszthettem az énekhangomat, a koreográfiákért, ahol pedig a színpadi mozgásom csiszolódhatott. Köszönöm az egész csapatnak a közös munkát a megértő, barátias légkört. Remélem összefutunk még valamikor.

 

Komáromi Jókai Színház - Koldusopera

 

Kitűnő előadást legközelebb október 27-én, pénteken láthatja a közönség.

Ezúton is köszönjük a lehetőséget a Komáromi Jókai Színháznak és Bencsík Stefániának. Sok sikert és megannyi teltházas előadást kívánunk!

 

 

Csáky Mátyás, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Dömötör Ede