Fotóbeszámoló: Ismét egy színvonalas karnagyképzés a nyári egyetemen

Fotóbeszámoló: Ismét egy színvonalas karnagyképzés a nyári egyetemen

A hónap elején rendezték meg a 24. Jókai Mór Nyári Egyetemet Komáromban. Idén tizenegy szakcsoportban, közel háromszáz Kárpát-medencei pedagógus fejlesztette magát a felvidéki magyar pedagógusok legszélesebb körű szakmai továbbképzésén.

A szakcsoportok között mára már stabil helye van a karnagyképzésnek. Idén 9. alkalommal tanulhatta meg az alapokat, vagy fejleszthette meglévő tudását a Szlovákiából, Magyarországról és Romániából érkezett majd húsz érdeklődő.

A képzéseket most is Józsa Mónika, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem ének-zenetanára és Tóth Árpád, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Kodály Intézet tanára tartották kezdő és haladó csoportokban.

A karvezetésen kívül a résztvevőknek repertoár bővítésre, szakmai tanácsadásra is lehetőségük nyílt, hisz a képzést végzők akár a hajnali órákig is rendelkezésükre álltak.

Idén a gyakorló kórus szerepét a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa vállalta, így a karnagyoknak, karnagyjelölteknek lehetőségük nyílt a hazai kórusmozgalom vezető szereplőjével próbálni.

Mint minden évben, most is koncert keretében mutatták be a résztvevők a tanultakat a komáromi református templomban, mely a nyári egyetem méltó záró eseménye volt.

 



ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay András (designer.photo)