Ez történt a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 2. Szemléjén

Ez történt a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 2. Szemléjén

A hétvégén rendezték meg Perbetén a VI. Tumultus Fesztivált, s a rendezvény, akárcsak tavaly, a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 2. Szemléjének is otthont biztosított. Pénteken, a szemle döntőjébe jutott 13 zenekar közül négy technikai okok miatt sajnos nem tudott jelen lenni, de a 9 fellépő együttes igazán kitett magáért.

A szemlének és a fesztiválnak van egy nagyon szerethető, baráti légköre, ahol az amatőr zenekarok nem riválisnak, hanem egy közösségből valónak érzik egymást, amit a szombati workshopok és a fórum is csak erősített. Ezenkívül nem elhanyagolható tény, hogy a rendezvény nem függ az állami és EU-s pályázatoktól, hanem önerőből életképes, továbbá a politikai pártok logói és sátrai sem mérgezik a terepet. De térjünk a lényegre.

Pénteken 9 zenekar zúzott a színpadon, Dunaszerdahelytől Rozsnyóig érkeztek a csapatok, tehát aki még mindig azt hiszi, hogy regionális akcióról van szó, az téved (már tavaly sem volt az...). Sorrendben a következő formációk léptek színpadra:

A szakmai zsűrit a tavalyi „brigád“ magja alkotta, névszerint:

Újfalusi Gábor, a Nemzeti Művelődesi Intézet munkatársa, az Öröm a zene Kárpát-medencei tehetséggondozó program egyik fő szervezője
Dandó Zoltán, zenész, szövegíró, zeneszerző, producer, hangszerelő, Vastag Csaba zenekarának tagja, az együttes vezetője
Cserteg István, a tatabányai Peron Music Alapítvány igazgatója, zenei tehetségkutatók szervezője és koordinátora
Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója
Tornóczi „Last Bluesmanˮ Tibor, a Last Blues Band alapítója, a História és a Vadkerti Imre Band herflise, zenész, dalszövegíró, multiinstrumentalista

A zsűri alapos, helyenként elismerő, máskor kemény, ám mindvégig nagyon hasznos kritikákkal és tanácsokkal látta el a zenekarokat. Mivel a szemle nem hagyományos értelemben vett tehetségkutató, hanem egy tehetséggondozó program része, a csapatok nem díjakat, hanem megérdemelt jutalmakat kaptak.

 

A legfontosabb jutalmat, azaz egy közvetlen bejutást az Öröm a zene Kárpát-medencei tehetséggondozó program budapesti döntőjébe, a révkomáromi Aylen's Fall kapta meg. Ne feledjük, aki ott is győz, az 1.000.000 Ft jutalomban részesül, továbbá a Petőfi Rádió és Televízió is kiemelten foglalkozik vele. Az Öröm a zene döntője a Music Expo hangszer-, hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai kiállítás egyik kiemelt rendezvényeként Budapesten, a Syma Csarnokban kerül megrendezésre idén ősszel.

Aylen's Fall

A Tumultus Fesztivál ajándékát is a révkomáromi Aylen's Fall élvezhette, ugyanis szombaton ők léphettek fel a fesztivál fő zenekara, a magyarországi Karthago előtt.

A Tumultus Fesztivál másik ajándékát a rozsnyói Witchcry válthatja be, ugyanis a csapat egy fellépést nyert valemelyik kiemelt Tumultus-rendezvényen.

Dombóvári Balázs „Dombesz“ és a Decibel Sound & Light felajánlását, azaz egy teljes dal sávjainak rögzítését, keverését és maszterizálását a martosi Black Side és a füleki Guru Brothers érdemelte ki.

A Duo Video ajándékát, egy videoklip elkészítésének lehetőségét a martosi Black Side élvezheti.

Cserteg István jóvoltából a Foxies automatikus résztvevője lesz az őszi tatabányai Peron Music tehetséggondozónak.

Lacza Gergely ajándéka bemutatkozási lehetőség a Pátria rádióban hat zenekar, az Aylen's Fall, a Szuperzöld, a Guru Brothers, a Foxies, a Spliff 447 és a Witchcry számára.

Tornóczi „Last Blues Manˮ Tibor ajándékának a dunaszerdahelyi Szuperzöld örülhet. Az ajándék nem más, mint vendégeskedés egy kiemelt História-koncerten.

A közönségdíjas a Black Side lett, amely zenekar egy Tumultus-fellépéssel gazdagodott.

A Relato hangszerüzlet ajándéka, 20%-os vásárlási kedvezmény az Avalanche, a Spliff 447 és az endlessTrip zenekaroknak, továbbá 10%-os kedvezmény az Aylen's Fall, a Szuperzöld, a Black Side, a Guru Brothers, a Foxies és a Witchcry számára.

 

A Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 2. Szemléje itt természetesen nem ért véget, hiszen a Zorall és a Kerecsen aznapi fellépése, és DJ Fada „rock diszkója“ után másnap Benkó Ákos, Harmónia-díjas dobos és Szappanos György, kiváló session basszusgitáros workshopját, majd fantasztikus örömzenélését követően Kovács Koppánnyal (Rómeó Vérzik), Puss Tamással (Phoenix RT) és Molnár Emesével (Artisjus) beszélgettünk. A „Felhajtásˮ fantázianevet viselő fórum több témakört foglalt magába:

Felhajtás a „sztrádáraˮ, azaz a jelenkor és a közeli jövő kitörési lehetőségeiről zenei értelemben
Felhajtás – mint nagy hűhó, reméljük, nem a semmiért – a zenei marketingről és brandről nagyvonalakban
Felhajtás – mint a jó bor vagy pálinka leküldése a gyomorba, azaz mitől lesz egy produkció ütős a 21. század második évtizedének közepén
Felhajtás – mint a ruha vagy a gallér felhajtása, avagy fazonigazítás, ergo hogyan legyen egy előadó, egy banda egyedi
Felhajtás a „földútról a közútraˮ, azaz jogilag stabil környezet biztosítása egy adott produkciónak.

A workshopok résztvevői és a fórum vendégei természetesen a közönség kérdéseire is szívesen válaszoltak.

Az Aylen's Fall jutalomfellépése után a VI. Tumultus Fesztivált a Karthago energikus műsora, a Maiden Tribute Band Iron Maiden-megidézése és DJ Fada zenei válogatása zárta.

Jövőre találkozunk ugyanitt!

 



Lacza Gergely, ATEMPO.sk / SZMAZE-Tumultus
Fotó: zene.sk, Fazekas Dániel Fada