Ez történt a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 2. Szemléjén

A hétvégén rendezték meg Perbetén a VI. Tumultus Fesztivált, s a rendezvény, akárcsak tavaly, a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 2. Szemléjének is otthont biztosított. Pénteken, a szemle döntőjébe jutott 13 zenekar közül négy technikai okok miatt sajnos nem tudott jelen lenni, de a 9 fellépő együttes igazán kitett magáért.

A szemlének és a fesztiválnak van egy nagyon szerethető, baráti légköre, ahol az amatőr zenekarok nem riválisnak, hanem egy közösségből valónak érzik egymást, amit a szombati workshopok és a fórum is csak erősített. Ezenkívül nem elhanyagolható tény, hogy a rendezvény nem függ az állami és EU-s pályázatoktól, hanem önerőből életképes, továbbá a politikai pártok logói és sátrai sem mérgezik a terepet. De térjünk a lényegre.

Pénteken 9 zenekar zúzott a színpadon, Dunaszerdahelytől Rozsnyóig érkeztek a csapatok, tehát aki még mindig azt hiszi, hogy regionális akcióról van szó, az téved (már tavaly sem volt az...). Sorrendben a következő formációk léptek színpadra:

A szakmai zsűrit a tavalyi „brigád“ magja alkotta, névszerint:

Újfalusi Gábor, a Nemzeti Művelődesi Intézet munkatársa, az Öröm a zene Kárpát-medencei tehetséggondozó program egyik fő szervezője
Dandó Zoltán, zenész, szövegíró, zeneszerző, producer, hangszerelő, Vastag Csaba zenekarának tagja, az együttes vezetője
Cserteg István, a tatabányai Peron Music Alapítvány igazgatója, zenei tehetségkutatók szervezője és koordinátora
Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója
Tornóczi „Last Bluesmanˮ Tibor, a Last Blues Band alapítója, a História és a Vadkerti Imre Band herflise, zenész, dalszövegíró, multiinstrumentalista

A zsűri alapos, helyenként elismerő, máskor kemény, ám mindvégig nagyon hasznos kritikákkal és tanácsokkal látta el a zenekarokat. Mivel a szemle nem hagyományos értelemben vett tehetségkutató, hanem egy tehetséggondozó program része, a csapatok nem díjakat, hanem megérdemelt jutalmakat kaptak.

 

A legfontosabb jutalmat, azaz egy közvetlen bejutást az Öröm a zene Kárpát-medencei tehetséggondozó program budapesti döntőjébe, a révkomáromi Aylen's Fall kapta meg. Ne feledjük, aki ott is győz, az 1.000.000 Ft jutalomban részesül, továbbá a Petőfi Rádió és Televízió is kiemelten foglalkozik vele. Az Öröm a zene döntője a Music Expo hangszer-, hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai kiállítás egyik kiemelt rendezvényeként Budapesten, a Syma Csarnokban kerül megrendezésre idén ősszel.

Aylen's Fall

A Tumultus Fesztivál ajándékát is a révkomáromi Aylen's Fall élvezhette, ugyanis szombaton ők léphettek fel a fesztivál fő zenekara, a magyarországi Karthago előtt.

A Tumultus Fesztivál másik ajándékát a rozsnyói Witchcry válthatja be, ugyanis a csapat egy fellépést nyert valemelyik kiemelt Tumultus-rendezvényen.

Dombóvári Balázs „Dombesz“ és a Decibel Sound & Light felajánlását, azaz egy teljes dal sávjainak rögzítését, keverését és maszterizálását a martosi Black Side és a füleki Guru Brothers érdemelte ki.

A Duo Video ajándékát, egy videoklip elkészítésének lehetőségét a martosi Black Side élvezheti.

Cserteg István jóvoltából a Foxies automatikus résztvevője lesz az őszi tatabányai Peron Music tehetséggondozónak.

Lacza Gergely ajándéka bemutatkozási lehetőség a Pátria rádióban hat zenekar, az Aylen's Fall, a Szuperzöld, a Guru Brothers, a Foxies, a Spliff 447 és a Witchcry számára.

Tornóczi „Last Blues Manˮ Tibor ajándékának a dunaszerdahelyi Szuperzöld örülhet. Az ajándék nem más, mint vendégeskedés egy kiemelt História-koncerten.

A közönségdíjas a Black Side lett, amely zenekar egy Tumultus-fellépéssel gazdagodott.

A Relato hangszerüzlet ajándéka, 20%-os vásárlási kedvezmény az Avalanche, a Spliff 447 és az endlessTrip zenekaroknak, továbbá 10%-os kedvezmény az Aylen's Fall, a Szuperzöld, a Black Side, a Guru Brothers, a Foxies és a Witchcry számára.

 

A Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 2. Szemléje itt természetesen nem ért véget, hiszen a Zorall és a Kerecsen aznapi fellépése, és DJ Fada „rock diszkója“ után másnap Benkó Ákos, Harmónia-díjas dobos és Szappanos György, kiváló session basszusgitáros workshopját, majd fantasztikus örömzenélését követően Kovács Koppánnyal (Rómeó Vérzik), Puss Tamással (Phoenix RT) és Molnár Emesével (Artisjus) beszélgettünk. A „Felhajtásˮ fantázianevet viselő fórum több témakört foglalt magába:

Felhajtás a „sztrádáraˮ, azaz a jelenkor és a közeli jövő kitörési lehetőségeiről zenei értelemben
Felhajtás – mint nagy hűhó, reméljük, nem a semmiért – a zenei marketingről és brandről nagyvonalakban
Felhajtás – mint a jó bor vagy pálinka leküldése a gyomorba, azaz mitől lesz egy produkció ütős a 21. század második évtizedének közepén
Felhajtás – mint a ruha vagy a gallér felhajtása, avagy fazonigazítás, ergo hogyan legyen egy előadó, egy banda egyedi
Felhajtás a „földútról a közútraˮ, azaz jogilag stabil környezet biztosítása egy adott produkciónak.

A workshopok résztvevői és a fórum vendégei természetesen a közönség kérdéseire is szívesen válaszoltak.

Az Aylen's Fall jutalomfellépése után a VI. Tumultus Fesztivált a Karthago energikus műsora, a Maiden Tribute Band Iron Maiden-megidézése és DJ Fada zenei válogatása zárta.

Jövőre találkozunk ugyanitt!

 

01
02
05
06
07
08
11
13
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
29
30
31
32
33
34
35


Lacza Gergely, ATEMPO.sk / SZMAZE-Tumultus
Fotó: zene.sk, Fazekas Dániel Fada