Ismét megmutathatták tehetségüket a magyar nóta énekesek - Fotógaléria

A magyar nótaéneklés évszázados hagyományainak megőrzését és a műfaj népszerűsítését tűzte ki célul az a szervezőcsapat, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya, amely életre hívta, és már tizenhatodik alkalommal szervezte meg a magyar nótaénekesek versenyét, az Őszirózsát.

Október 11-én a verseny döntőjében, ez alkalommal Ipolyszécsénykén mérettethették, meg magukat a felvidéki nótaénekesek. Az eseményhez illően gyönyörű virágkölteményekkel díszített színpadon, összesen huszonhárom benevezett versenyzőből, tizenkilenc mérte össze tudását két nóta, egy hallgató és egy csárdás eléneklésével. A zsűriben ezúttal is olyan neves személyiségek foglaltak helyet, mint Tarnai Kiss László énekművész, a Magyar Rádió főmunkatársa, a Dankó Rádió főszerkesztője, továbbá Szeredy Krisztina énekművész, Papp Sándor zenetanár, a TASR tudósítója, a Pátria Rádió volt főszerkesztője és műsorvezetője, Magyar Nándor nótaénekes, az első Őszirózsa nótaverseny győztese, azóta állandó zsűritag és Antal Gusztávné - Medgyesi Erzsébet, balassagyarmati zenetanár.

A program nemcsak a felvidéki magyar nótaénekeseket és a nótaszerető közönséget szólítja meg. Minden évben érkeznek résztvevők – mind a versenyzők, mind a közönség soraiba – Magyarországról is.

2006-tól a versenyzők minden évben minősítésben is részesülnek. Arany, ezüst és bronz besorolást nyerhetnek, és a három legjobban teljesítő versenyzőt külön értékelik. Ebben az évben hárman bronz, öten ezüst és négyen arany minősítést kaptak, a szigorú, szakmaisággal bíráló zsűritől. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Galántáról érkező Jalsovszky Mónika állhatott fel. Megelőzte őt Molnár Lóránt (Bély), akinek ebben az évben a második hely megszerzése mellett, sikerült megvédenie tavalyi arany besorolását. A zsűri a legmagasabb elismerésben a mezőnyből kiemelkedő – az előző évben arany besorolással második helyen végző – Tonkó Istvánt (Vága) részesítette, aki a „Darumadár útnak indul” és az „Ördög bújt a vonóba” kezdetű nóták eléneklésével a XVI. Őszirózsa nótaverseny győztese lett.

A Magyarországról érkező versenyzőket külön értékelte a zsűri. Tizennyolc jelentkező közül tizennégyen vállalták a megmérettetést. Összesen hárman szereztek bronz, négyen ezüst és hatan arany besorolást. Gombos Maja az arany minősítés elérése mellett csoportjában az első helyet és a vele járó trófeát is megszerezte.

Megkoronázva az estét – az eredményhirdetés előtt – a versenyzők és a nézőközönség nagy örömére a 2013. év első helyezettjeként végző Molnár Angelika, Lőrinc Roland, valamint Gubík Magda produkciója mellett a zsűri neves énekművészei közül meghallgathatták Magyar Nándor, Szeredy Krisztina, Tarnai Kiss László produkcióját is.

A rendezvényen immár hagyományosan – tizenkettedik alkalommal – az eseményhez illő valódi cigányzenét Balogh Béla és zenekara szolgáltatta. A verseny házigazda műsorvezetője – a közönséget szellemes észrevételeivel szórakoztató – Bodzsár Gyula szerkesztő, újságíró volt.

 

XVI. Őszirózsa Magyarnóta-énekesek Országos Versenye részletes eredményei:

Felvidéki versenyzők

I. Tonkó István - Arany
II. Molnár Lóránt - Arany
III. Jalsovszky Mónika - Arany

Vígh Valéria – Arany
Gulyás Georgina Valinka – Ezüst
Klátyik Szörény – Ezüst
Matus Ernő – Ezüst
Nagy Attila – Ezüst
Kovács István – Ezüst 2016-ig
Szabó Laura – Bronz
Pollák Mária – Bronz
Kukolíkné Szendrei Rózsa – Bronz 2016-ig

Magyarországi versenyzők

Gombos Maja – Arany (Legjobb magyarországi versenyző)

Farkas Zsolt – Arany
Kovács Böske – Arany
Szegedi Szűcs Judit – Arany
Kristó Lajos – Arany (2016-ig)
Oláh Katalin – Arany (2016-ig)
Grényi Aranka – Ezüst
Kovács András Ferenc – Ezüst
Marton-Lézer Márta – Ezüst
Ódor Vera – Ezüst
Kovács János – Bronz
Priger Brigitta – Bronz
Tóth István – Bronz
Hevesiné Kasza Szilvia - Bronz

 

oszirozsa2015-05
oszirozsa2015-06
oszirozsa2015-07
oszirozsa2015-08
oszirozsa2015-09
oszirozsa2015-10
oszirozsa2015-11
oszirozsa2015-12
oszirozsa2015-13
oszirozsa2015-14
oszirozsa2015-15
oszirozsa2015-16
oszirozsa2015-17
oszirozsa2015-18
oszirozsa2015-19
oszirozsa2015-20
oszirozsa2015-21
oszirozsa2015-22
oszirozsa2015-23
oszirozsa2015-24
oszirozsa2015-25
oszirozsa2015-26

 

Pathó Marianna, aTEMPO.sk