Összehozott minket a Keleti Szél

Miquéu és Baltazar Montanarot még 2013 nyarán ismertem meg Zsámbékon. Ma is libabőrös lesz mindenem ha arra a zenei csodára gondolok, amit ott a rakétabázison teremtettek meg ketten a hangszereikkel. Emlékszem, Miquéu leoltatta a világítást mondván, hogy a zenéhez nincs szükségünk a látásunkra, és milyen igaza volt! Mindenkit átjárt a zene varázslatos ereje, beleköltözött a mellkasokba, áttáncolt a füleken, bele a szívekbe...

Nemrég újra találkoztunk, kicsiny országunkba sodorta őket a Keleti Szél...

Miquéu Montanaro

Miquéu Vents d’Est című produkcióját hallhatta a közönség pénteken a pozsonyi Szlovák Rádió koncerttermében. Az okszitán muzsikus húsz éve koncertezik rendszeresen a világ minden pontján, zenei repertoárja pedig eme kulturális melanzst tükrözi. A Keleti Szél egy évek óta folyamatosan megújuló zenei produkció, ami az európai és az észak-afrikai népek zenéjének ötvözete, különböző elemekkel gazdagítva.

Baltazar Montanaro

Vents d’Est nevű nemzetközi zenekar a Vujicsics Együttesből áll, a további fellépők pedig: Miquéu Montanaro, Baltazar Montanaro-Nagy, Nina Montanaro-Nagy, Béhr László, Buják Andor. A koncertterem megtelt a hangok gazdag és rendszerezett kavalkádjával, a nézőnek pedig nem kellett semmi mást csinálnia, csak hátradőlni és hallgatni... Nehéz nem elfogultan nyilatkozni erről a koncertről, imádom, ahogy Miquéu bekonferálja a dalokat, történeteket mesél, ahogy megszólalnak fokozatosan a hangszerek, a hegedű, a harmonika, a gitár, a cimbalom... Imádom, ahogy elvarázsolnak mindenkit a dallamok és nem létezik semmi más csak a zene és mi. Aki átélt már ilyen élményt az megérti, aki pedig nem, annak ajánlok egy Montanaro koncertet.

01-01
02-01
03-01
04-01
05-01
06-01
07-01
08-01
09-01

Varga Bianka, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay András (designer.photo)