Az orgona felújításáért szólt az ének és a zene Királyhelmecen

Királyhelmeci Művészeti Alapiskola

2015. december 11-én 17 órai kezdettel jótékonysági hangversenyre került sor a Királyhelmeci református templom orgonájának felújításáért. A koncerten a Királyhelmeci Művészeti Alapiskola tanárai és diákjai léptek fel.

A hangverseny előtt Nt. Molnár István királyhelmeci lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket és ismertette az orgona rövid történetét. A hangversenyt Diana Penťová, a Királyhelmeci Művészeti Alapiskola igazgatója nyitotta ünnepi beszédével.

Az orgona sajnos már olyan rossz állapotba került, hogy nem lehet rajta dallamot vagy futamokat játszani. Viszont arra alkalmasnak találtatott még, hogy 2 akkordot megszólaltasson, ami tökéletesen elég volt ahhoz, hogy kísérje a Királyhelmeci Művészeti Alalpiskola Gyermekkarának kánonját, melyet térben elhelyezve, hangokkal körülölelve az orgonát adtak elő Balla Viktória karnagy vezetésével. A több mint 100 éves orgonát Balogh István szólaltatta meg.

A hangverseny többi része már egy az Úr asztala előtt elhelyezett hangszeren játszódott. Második számként az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj című népdal hangzott el kánonban, orgonán közreműködött Ripcsu Kocsis Klaudia.

 

 

Az énekkart hangszeres szólisták követték, legelőször Balogh István művésztanár játszotta Johann Sebastian Bach d moll toccata és fúga című darabját. A továbbiakban a Királyhelmeci Művészeti Alapiskola tanárai és diákjai színes programot mutattak be. Majd a koncert végét ismét az énekkar zárta.

PROGRAMFÜZET

 

ATEMPO.sk
Fotó: Bogoly Zoltán