Varázsolt a hangszerek királynője az idei Csábi ORGONAesten

Tóth Rita Zsófia

Május eleje évek óta az orgona ünnepe a közép-szlovákiai Csábon. Idén immár hatodik alkalommal került megrendezésre a Csábi ORGONAest sorozat, mely nem pusztán hangverseny: a szervező Csemadok Csábi Alapszervezetnek az a célja, hogy a hallgatóság értse is az elhangzó zeneműveket, így ismét a műsorvezető Tóth Árpád karnagy, tanár, zeneszerző információi, érdekes adalékai előzték meg a darabok felcsendülését. Szintén a koncertélmény elmélyítése kedvéért a szervezők most már szokásosan a templomban kivetítést alkalmaztak, ami révén a közönség számára láthatóvá vált az orgonista játéka, így a hallgatóság úgymond a kulisszák mögé is betekinthetett.

A hangverseny meghívottja az erdélyi származású, de Őrbottyánban élő Tóth Rita Zsófia orgonaművész, tanár volt. A koncert előtti rövid interjúban elárulta, hogy először járt Csábon, de kötődése annyiban van a községhez, hogy a helyi templom kántorának volt a tanára.

 

Tóh Árpád és Tóth Rita Zsófia

A művésznő Táncok és áriák címmel állított össze műsort, melyben klasszikus és kortárs művek is felcsendültek. Különlegesen szép színeit sikerült megmutatnia az orgonának a több mint egy órában. A koncert elején és végén Nicolaus Bruhns és Léon Boëllmann egy-egy darabját hallhattuk, a közepén pedig olyan magyar zeneszerzők, mint Liszt Ferenc, Koloss István és Antalffy Zsiross Dezső munkásságába kaphattunk betekintést. Természetesen nem maradhatott ki a programból Johann Sebastian Bach, akinek az egyik legismertebb művét, az Air-t szólaltatta meg a hangszeren.

 

A Csábi Szeder Fábián Dalegylet és a gyermekkar

A Csábi ORGONAestek elmaradhatatlan közreműködői a Csábi Szeder Fábián Dalegylet és a kiváló helyi énekesnő, Híves Mária, akik most is csatlakoztak a művészhez egy-egy darab erejéig. A kórus John Rutter The Lord bless you and keep you című művében mutatkozott be, melyben csatlakozott hozzájuk a helyi zeneiskola gyermekkara is. Andrew Lloyd Webber Pie Jesu című darabjában pedig a kórus mellett hallhattuk Híves Máriát, aki Híves Boglárkával énekelt duettet.

Varázslatos orgonamenetek és csodálatos hangok tették igazi zenei ünneppé ezt a május 1-jei vasárnap estét a csábi templomban, ahol a közönség ismét egy új oldaláról ismerhette meg az orgonát, melyet méltán neveznek a hangszerek királynőjének.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
fotó: Göbölös Lajos (Lala Photo)