Így hozta a rock´n´roll – félúton jár Gombaszög

Gombaszögi Nyári Tábor

Végignéztem ma lelkiekben a gombaszögi táboron, és tudjátok mit láttam? Láttam – minden egyes táborlakó végzete a boldogság! És csütörtökön megtörtént a varázslat: Az eddigi legjobb buli!

 

A Farkas, a Mézes, a Német meg a Bob nyitotta az estet, és annak ellenére, hogy az elején még kevesen voltak, egy tök szuper bulit hoztak össze. Én általában utálom legépelni az interjúkat, de ezt baromira élveztem, mert olyan jó humora volt mindegyik zenésznek, hogy imádtam visszahallgatni újra és újra:

Több mindent szeretnék kérdezni, de ami a leginkább "böki a csőrömet, hogy mikor ajándékozzátok meg a nagyérdeműt egy nagylemezzel?

Farkas Melinda: Tervben van, nyáron vonulunk stúdióba, de nem feltétlenül nagylemez, hanem esetleg EP.

Nem szeretek zenészeket zenészekhez hasonlítani, de Neked, Melinda kicsit olyan a hangod, mint a korai Oláh Ibolyának, ami szerintem nagyon passzol az akusztikus-meditatív zenéhez. Ez hogyan állt össze?

FM: Leültem a legnagyobb videómegosztó elé, és próbálgattam Oláh Ibolyát. (hatalmas röhögés, oltári poén:). Jó észrevétel, mert a színpadról lejövet az volt az első rajongói "beszólás", hogy "olyan a hangod, mint az Rúzsa Magdinak", szóval ettől az Oláh Ibolya már egy fokkal jobb. Hogy hogyan alakult ki? Nem tudom – megszülettem.

A Farkas, a Mézes, a Német meg a Bob

A többiektől kérdezem, hogy honnan van a zenei előképzettségetek?

Németh Veronika (hegedű): Nekem klasszikus népzenei alapiskolás.

Domján Kristóf (cajon, perkusszió): Hát a zöme az autodidakta, de van két évem, amikor egy dobtanárhoz jártam.

(Mézes Zoli, basszgitároshoz): Neked olyan basszusgitárod van, mint a Paul McCartneynak.

MZ (basszusgitár, gitár, vokál): Igen, csak olcsóbb! (ismét nagy röhögés:)

Hol lesztek még láthatók/hallhatók a nyáron?

Jövő héten a Kürti Borfesztiválon a Kékfrankos sátorban megtaláltok minket.

Akik megnyitják az esti koncertsorozatot, azok néha nehezen indulnak, de Ti egyből hoztátok a fesztiválhangulatot. Milyen érzés ez Nektek?

DK : Örülünk neki, kicsit félve indultunk, de kellemes érzéssel jöttem le a színpadról.

NV: Én nagyon örültem, hogy számunkra ismeretlen emberek is eljöttek.

FM: Én meg már innék valamit. :-)

Oké, fiúk, tipli! :-)

 

Magashegyi Underground

Ezt követően egy vérbeli alternatív produkciót hallhattunk a Magashegyi Undergroundtól, amiben mindenki megtalálta a szépséget, mindenki élvezte, amit hallott. Sokáig a Kaukázus volt az alapító tagok fő profilja, de a Magashegyi vette az élet akadályait. A buli után Bíborkával beszélgettem:

Nekem az tűnt fel elsőnek, hogy minegyiktek, Veled az élen, hogy nagyon extrovertáltak voltatok zeneileg a színpadon. Minden koncertetek ilyen jó?

Bocskor Bíborka: Az a legfontosabb számunkra, hogy minden koncerten a maximumot tudjuk kihozni magunkból. A mai koncert számunkra is egy etalon, nagyon-nagyon jól éreztük magunkat. Ez általában egy oda-visszahatás a közönséggel. Ez egy ilyen interaktív titok. És nagyon szeretünk ide visszajárni.

Nekem a zenétekről a következő kifejezés jut eszembe: a modern idők rock´n´rollja. Ti hogyan definiálnátok a zenéteket?

BB: Mi a zenénket egy tág keret közé szeretnénk tenni, ami valójában nem is keret, hanem egy végtelen játszótér. Elég sokat szeretünk zeneileg kalandozni, kísérletezni.

Még, amit kiemelnék Nálatok, hogy nagyon líraiak a szövegek. Nem is dalszövegírást, hanem versírást feltételezek.

BB: Igen, mi is így véljük. Több éve dolgozunk Tariska Szabolccsal, aki a modernkori Tóth Árpád, és akivel nagyon szeretünk ilyen szövegeket alkotni.

Szerintem Ti nem az a zenekar vagytok, akik lenyomják a számokat, és viszlát-helló, hanem, interaktív, jók az átkötések, és tényleg együtt lélegeztek a közönséggel.

BB: Köszönjük szépen. Hát én azért választottam ezt a kifejezési formát, mert egy ideig úgy gondoltam, hogy nem tudok beszélni. Sőt, egy index interjúban kijelentettem, hogy nem tudok beszélni és nem szeretek színpadon lenni, és azóta csak úgy jön belőlem. Szóval nagyon szeretjük a befogadóinkat :-)

Köszi a szuper koncertet és gyertek máskor is.

 

Halott Pénz

Majd jött a nap fénypontja. Én az a típus vagyok, aki vagy az első sorban tombol, vagy nem megy el a koncertre. De most szándékosan minden pozíciót kipróbáltam: középen, elöl, hátul, oldalt. És láttam a varázslatot: minden dal, minden gesztus, minden "Gombaszööög!!!" ordítás frenetikus ovációt váltott ki a közönségből, és lemerültünk teljesen, de jó értelemben. Éreztük fiatalságunkban a legyőzhetetlenséget a zene dicsőségében. Együtt énekeltünk, együtt szerettünk; az univerzum is egy volt, és minden csodálatos volt.

A csúcskoncert után a Pátria Rádió munkatársával, Andival készítettünk közösen interjút a Halott Pénz együttessel:

Andi: Nagyon nagy fesztiválhangulat volt, és csendben megsúgom, hogy Ti kaptátok az eddigi legnagyobb tombolást! Hogy éreztétek magatokat?

Halott Pénz: Nagyon jól. Ugye, ilyenkor nem tudjuk, hogy mire számítsunk, ez olyan, mint egy első randevú, hogy az ember odamegy és reméli a legjobbat. Nagyon jó energiák voltak a közönség soraiban. Nagyon tetszik a helyszín, az egésznek van egy nagyon jó atmoszférája, és nagyon reméljük, hogy jövőre is jöhetünk. Szinte otthon éreztük magunkat.

Andi: Picit nem releváns a kérdésem, de azért megkérdem: maradtok?

HP: Maradunk örökre! Itt van a szállásunk, csak sajnos 9 km-re!

Andi: Az új lemezről mit lehet tudni?

HP: Ez a negyedik Halott Pénz lemez. A többire az volt jellemző, hogy egyedül raktam össze. Most beszállt mellém a zenekar több tagja. Ez talán előrevetít egy új irányt, de kicsit összezavarjuk őket, mert az új Halott Pénz szám augusztus közepén jön ki, ami teljesen más lesz. Talán ez az album még személyesebb, mint a többi.

Andi: Köszönöm szépen, remélem jövőre már az új lemezt is mindenki kívülről fogja fújni.

Halott Pénz

Bódis Attila: Nagyjából minden elhangzott, én esetleg ilyet kérdeznék, hogy a hiphop-alternatív irányzat mellett Barnabás, a gitáros több dalban belevitt funkys, rhytm´n´bluesos elemeket. Ez mennyire volt a zenekar kívánsága, vagy mennyire az ő zenei ízlése?

HP: Alapvetően az egész zenekarban benne van ez a feeling. Itt a Led Zeppelin a közös, amit mindenki imád. Ettől van ez a rock´n´roll feeling.

BA: Ha bárhol, bármilyen közönség előtt felléphetnétek, mit választanátok?

HP: Amikor a Rolling Stones még kezdő volt, a menedzserük elhívta a Beatlest, hogy megnézzék őket. Én azt szeretném, ha mi lehetnénk az a zenekar, akiket a Beatles és a Rolling Stones megnéz.

Köszönöm, és várunk vissza Titeket

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk / Vadalma
Fotó: Cséfalvay András (designer.photo), Kürti Zsolt