Nagyot szóltak a szlovákiai magyar zeneszerzők kórusművei a Rádióban

Nagyot szóltak a szlovákiai magyar zeneszerzők kórusművei a Rádióban

Különleges évfordulók kapcsán november 5-én a Szlovák Rádió nagy hangversenyterme megtelt szlovákiai magyar énekesekkel, zenészekkel és szép számú közönséggel.

Kórushangverseny került megrendezésre három felvidéki zeneszerző tiszteletére: Németh-Šamorínsky István születésének 120., Rajter Lajos születésének 110. és Szíjjártó Jenő halálának 30. évfordulójára emlékeztek.

Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Nagyok Kórusa

A koncerten három kórus, egy zenekar és néptáncosok mutatkoztak be. Elsőként a Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Nagyok Kórusa állt a színpadra Orsovics Yvette vezetésével. Gyermekkari műveket és népdalokat adtak elő Németh-Šamorínsky István és Szíjjártó Jenő feldolgozásaiban. Orgonán Ternóczky István működött közre, aki a többi kórust is kísérte.

Concordia Vegyeskar

Őket a komáromi Concordia Vegyeskar követte Stubendek István vezényletével. Rajter Lajos és Németh-Šamorínsky István műveit énekelték magas színvonalon. Az utolsó műnél Szíjjártó Albertina, Szíjjártó Jenő unokája állt a kórus elé és vezényelte el a nagyapa Magos a rutafa című feldolgozását.

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Harmadikként a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa tisztelgett a zeneszerzők előtt, így mindhármuk műveiből adtak egy kis ízelítőt. Az énekkart Józsa Mónika, valamint az új vendégkarnagy, Stauróczky Balázs vezényelte.

A koncert végén közösen álltak színpadra a kórusok és a Komáromi Kamarazenekar közreműködésével előadtak egy-egy művet a három jubiláló zeneszerzőtől. A Zoborvidéki lakodalmas kiváló zárása volt az eseménynek, ahol az énekesek és zenészek mellé a Nagykéri Mórinca Néptáncegyüttes tagjai is csatlakoztak. Medveczky Szabolcs vezényelt, Híves Mária, Vanko Katalin, Pfeiferlik Lajos és Pfeiferlik Tamás szólót énekeltek.

A közönség egy színvonalas koncerten ismerkedhetett meg zeneszerzőink munkásságával, és elmondhatjuk, hogy van mire büszkének lennünk.

Aki nem tudott ott lenni, az hamarosan a Szlovák Rádió adásában visszahallgathatja a koncertet.

A PRÓBÁK

A KONCERT

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk