Hetedszer rendezték meg a Gömöri Kórustalálkozót

A rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus hagyományt teremtett. Lelkes tagjainak és a Csemadok alapszervezet vezetőségének köszönhetően az ősz beköszöntével rendszeresen találkoznak Rimaszombatban felvidéki és magyarországi kórusok, énekkarok, hogy megismerjék egymást, tapasztalatot cseréljenek és ihletet nyerjenek egymás munkájából.

A Gömöri Kórustalálkozó ez év november 12-én immár hetedik alkalommal került megrendezésre. A vegyeskórus vendégei ezúttal a nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar, a pelsőci Korona énekegyüttes és a füleki Melódia Női Kar voltak.

A dalos estet a házigazda Blaha Lujza Vegyeskórus nyitotta meg fellépésével. Programjuk összeállításakor ügyeltek arra, hogy az egyszerre legyen igényes és szórakoztató. Dmytro Bortniansky Cheruvimskaja című szerzeménye és Kodály Zoltán Szép könyörgés című műve újak a kórus repertoárjában, ezek alkották a műsoruk első felét. Az Every time i feel the spirit című spirituálé és Vavrinecz Béla kórusműve a Széles a Balaton az énekkar régi kedvencei, melyekkel kellőképpen felpezsdítették a hangulatot.

Másodikként a Fülekről érkező Melódia Női Kar lépett a színpadra, melyet 1978-ban a Füleki Magyar Tannyelvű Alapiskola pedagógusai alapítottak. A női kar repertoárja széles skálán mozog, ez alkalommal W.A. Mozart, C. Frank, G. Tartini műveket vittek a színpadra. A Makainé Simon Katalin karnagy által vezetett kórus fontosnak tartja úgy a hazai mint a határon átnyúló együttműködések ápolását. Fülek város kulturális életének reprezentatív együttese, rangos koncertek résztvevője és szervezője. Emlékezetes szerepléseik voltak a Budapesti Parlamentben, a Prágai Adventi kórustalálkozón, a Trogiri Szent Lőrinc Katedrálisban valamint a Parajdi Sóbarlangban.

A pelsőci székhelyű Korona énekegyüttes augusztusban készítette második - ezúttal karácsonyi tematikájú - CD-jének felvételeir. Miután még a nyári kánikulában is a Csendes éj és a Kiskarácsony volt terítéken, szívesen fogadták a Blaha Lujza Vegyeskórus meghívását. A népdalfeldolgozásokból összeállított műsorukban Gömöri népdalcsokrot, Kodály feldolgozást, macedón népdalt és finn legénycsúfolót hallhatott a közönség. Az énekegyüttest 2012 karácsonyán alapították a Pelsőci Női Kar egykori énekesei. Hozzájuk csatlakoztak a környék daloskedvű hölgyei Gömörhorkáról, Ardóból, Hoszzúszóról, Rozsnyóról, akik Tömöl Gabika karnagy vezetésével működnek azóta.

Az est utolsó fellépője a Bárdos Lajos Vegyeskar volt. A nagymegyeri kórus régi tradíciókra tekint vissza, 2012-ben ünnepelte fennállásának 120-ik évfordulóját. Repertoárjuk nagyon színes, mert magában foglalja az egyházi illetve világi muzsikát, régi mesterek műveit, népdalfeldolgozásokat, és kortárs kórusműveket. Orsovics Yvett karnagy vezényletével tartalmas és színvonalas műsorukban Gárdonyi Zoltán, Werner Lajos, M. Praetorius, Bedřich Smetana és Daróci Bárdos Tamás műveket adtak elő.

A fellépők a hagyomány szerint közös mű előadásával zárták a kórustalálkozót. A több mint 100 énekes Johann Sebastian Bach Ó, nézd mily szép az élet című művét énekelte el együtt a színpadon.

 

gomori-talalkozo01
gomori-talalkozo02
gomori-talalkozo03
gomori-talalkozo04
gomori-talalkozo05
gomori-talalkozo06
gomori-talalkozo07

 

Tóth Szilvia, aTEMPO.sk