NézőTÉR: A Hatalom és a Komédiás – Gál Tamás pokoli stand upja a komáromi Mefisztóban

NézőTÉR: A Hatalom és a Komédiás – Gál Tamás pokoli stand upja a komáromi Mefisztóban

Varga Emese dramaturg, művészeti vezető és az előadást rendező Béres Attila írták színpadra Klaus Mann regényét a Komáromi Jókai Színházban. Hendrik Höfgen szemszögéből mesélik el a színész történetét, aki eladta a lelkét az ördögnek. Gál Tamás Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész, színházigazgató pokolian jó stand upot produkál főszereplőként az előadásban, amelyben a társulat valamennyi tagja, vendégművészek, egy egyetemi hallgató, kisgyermekek és statiszták is szerepet kaptak.

A Nobel-díjas Thomas Mann fiának regénye alapjául Gustaf Grüdgens színész pályája szolgált, akit szoros szálak fűztek Klaus Mannhoz. Az 1930-as évek közepén, amszterdami emigrációban született a regény. 1980-ban Szabó István filmet forgatott a műből, amelyet 1982-ben Oscar-díjjal jutalmaztak.

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

Hendrik Höfgen mindent feláldoz ambíciói oltárán, és arra megy, amerre erőt érez. A húszas évek második felének német vidéki színházi közegéből indulva, tíz év múltán, a nácik felemelkedése révén, Göring kegyeibe férkőzik Berlinben. A következményeket azzal hárítja el, hogy ő csak egy színész, nem tehet semmiről.

Gál Tamás színészi pályája egyik legnehezebb szerepét kapta. Végig a színen van, és mesél, attól a ponttól, hogy egy frankfurti irodalmi színpadon Schillert és Goethét szavalt, addig, amíg a német nemzeti színház igazgatója lesz. Gál mesterien mutatja meg Hendrik Höfgen vívódásait, ahogy a nézőknek beszél, közben olvasópróbákra, vacsorákra, hálószobákba követhetjük, majd egy újabb hatalmas dörrenés után megint csak rajta lesz fény, és csupán hozzánk szól. Hatalmas élvezet nézni a játékát.

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

A Tóték és a Woyzeck után, a Mefisztó Béres Attila következő kiváló komáromi rendezése.

Fontos előadás, amelyet utolértek az aktuális politikai történések. Ezért lényeges, hogy itt és most adja elő a Komáromi Jókai Színház társulata a darabot.

Kiemelendő Varga Emese nagyszerű dramaturgiai munkája.

Hermann Göringet a Jászai Mari-díjas Mokos Attila játssza, megmutatva a tábornagy művészet iránti utálatát, semmi kétséget sem hagyva felőle, hogy élet és halál ura a kialakuló náci rendszerben. Menyasszonyának, Lotte Liedenthal színésznőnek, akit Holocsy Katalin kellő bájjal mutat, csupán a mellette való csillogás jut, hogy azzal is emelje a férfi hatalmasságát.

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

Ismét csodálhatjuk Kiss Szilvia játékát, Nicoletta Von Niebuhr, a bűnbánó német színésznő szerepében, akit Höfgen az előadás végén feleségül vesz.

A Mefisztó férfi színészei közül Szebellai Dániel Hans Miklas alakítására fogunk sokáig emlékezni. A náci színész pályája egy pontján ráeszmél, hogy a fasiszták becsapták, és szeretne átállni a jó oldalra, ám ez már nem sikerülhet neki. Otto Ulrichsot, a baloldali nézeteket valló forradalmárt Matusek Attila hozza, nagy hévvel. Höfgen egyszer megmenti barátját, másodszor ez már nem sikerül, így Otto számára nincs más kiút, mit az önként vállalt halál.

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

A Hendrik Höfgen életében fontos szerepet játszó nők közül Juliette Martens, a Fekete Vénusz – Farkas Franciska m.v., ágyában mindig megnyugszik, Barbara Bruckners – Katona Eszter m.v., folyton szeretné felnyitni a férfi, Dora Martin – Szvrcsek Anita m. v. pedig aggódó pályatársként látja el tanácsokkal.

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

A színház a színházban jelenetekben a Jászai Mari-díjas Fabó Tibor (Oskar H. Kroge), Olasz István (César Von Muck), Hostomský Fanni (Angelika Siebert), Holocsy Krisztina (Hedda Von Herzfeld), Molnár Xénia (Motzné), Bernáth Tamás (Peterson), Gáspárik Attila m.v. (Theophil Marder), Skronka Tibor (Fritz), Szabó Viktor (Otto barátja), Heringes William e.h. (Kis Böck), Nagy László (Ügyelő), Leczkési Dóra (Súgó) láthatóak a komáromi színpadon. Két gyermekszereplő is közönség elé áll, felváltva Szeles Chloe és Naňo Konrád. Náci katonaként Bernáth Áron m.v. és Molnár Adorján m.v. vannak jelen a második felvonásban.

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

Horesnyi Balázs díszletének központi eleme két gigantikus láb, amelynek egyik cipőjét úgy alakította ki, mintha éppen összetaposná az alá került embert. A magának mindent megengedő hatalom frenetikus szimbóluma!

 

Mefisztó - Komáromi Jókai Színház

 

Kétoldalt hét szobor sorakozik, amolyan lebegő lények, különböző megvilágításokban hatásos elemei a színpadképnek. Az alkotások Juraj Gráfel művészetét dicsérik. Pilinyi Márta remekbe szabott jelmezeiben játszanak a színészek, asszisztense Horváth Kati volt. A jelenetekhez szervesen illeszkedő zene Lakatos Róbert munkája. Rendezőasszisztensként Balaskó Edit működött közre.

Mostantól látható tehát Komáromban Klaus Mann Mefisztója, aki az „erő része, mely örökké rosszra tör, s örökké jót mivel” és akinek a tagadás a lényege. A tükrök évada jelentős előadása született meg, nagyszerű alkotók keze nyomán.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede