A DAL 2017: Spoon 21 - Deák

Itt a következő dal, a Spoon 21 Deák című szerzeménye, mely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2017. január 14-én, 19.30-kor a Dunán induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2017 versenyben.

A négytagú zenekarból hárman osztálytársak voltak Budapesten a Sashegyi Arany János Gimnáziumban, sőt, Marci és Miki egy padban ültek, Peti pedig mögöttük. Kristóf 21, a többiek pedig 22 évesek. Először az iskola 2013-as szalagavatóján léptek fel közösen. Onnantól kezdve rendszeresen zenéltek az iskolai rendezvényeken.

Az első nagy mérföldkő az volt, hogy jelentkeztek a 2014-es X-Faktorba, ahol Tóth Gabi mentoráltjaiként a 8. élő adásig jutottak.

A Dal 2015-be beadott számuk („Keep Marching On”, mely egészen a Top 4-ig menetelt) szerzője egy 2014 nyarán történt balatonfüredi utcazenélés közben figyelt fel rájuk, amikor Heinz Gabi „Learning To Let Go” című dalát játszották, amit szintén ő írt.

A fiúk egyik legnagyobb erőssége, hogy barátságuk régebbi, mint a zenekar alakulása. Örömzenélésnek indult, közös célé nőtte ki magát a Spoon 21.

A 2016-os év azzal telt, hogy az első saját albumukon dolgoztak. Ezen kívül nyáron sor került egy 1 hónapig tartó európai utcazene “turnéra”. Zenéltek Berlinben, Amsterdamban, Londonban, Párizsban és Mallorcán. Szeptemberben pedig egy londoni színházkoncertet is adtak.

Legújabb daluk, a „Deák” című saját szerzemény az X-Faktor idei szériájának első élő adásában debütált extra produkcióként. A közönség és a rádiók egyaránt kirobbanó lelkesedéssel fogadták a felvételt, az éterben napról napra többet lehet hallani, és a saját rendezésű videoklip nézettsége is hihetetlen sebességgel ível felfelé.

A névről a zenekar ezt mondta el:
„A Spoon, mint név teljesen indokolatlan. Évekkel ezelőtt sokat viccelődtünk, hogy milyen lenne, ha Spoon lenne a nevünk, később pedig már annyira megszoktuk, hogy ragaszkodtunk hozzá. Az első kiadott dalok után összeférhetetlenség (létezik Texasban egy Spoon nevű banda) miatt módosult a név Spoon 21-re. 21 éves életérzés, 21. század… és a 21 egyébként is egy igazán jó szám!”

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

aTEMPO.sk / A DAL