A DAL 2017: Fedor Kyra - Got to be a day

Fedor Kyra Got to be a day című dala is részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2017. január 14-én, 19.30-kor a Dunán induló magyar előválogató show-jában, A Dal 2017 versenyben.

Fedor Kyra zenei tanulmányait 13 évesen kezdte Pintácsi Viktória énekiskolájában, majd a Kőbányai Zenei Stúdióban Munkácsi Bea tanítványaként folytatta és olyan tanároktól kapta a zene szeretetét, mint Póka Egon, Tóth János Rudolf, Ullmann Ottó, Berki Tamás, Viktor Máté vagy Esze Jenő.

A nagy nyilvánosság előtt alig 15 évesen tűnt fel a Tv2 KIFUTÓ című tehetségkutató műsorában, 1998-ban, ahol döntőbe jutott, majd műsorával körbe is járta az egész országot. Már ekkor eldőlt, hogy a zene iránti elkötelezettsége egy életre szól.

Azóta több ezer élő koncerten, televíziós műsorban bizonyította vitathatatlan tehetségét, zenei alázatát, helyét a XXI. századi zenei életben. Jellegzetes orgánumának, elbűvölő személyiségének és az elképesztő zenei és színpadi tapasztalatainak köszönhetően a magyar könnyűzene szinte minden nagyságával zenélt, énekelt már együtt. Az elmúlt években rendszeresen feltűnt Charlie, Demjén Ferenc, Kovács Kati, Zalatnay Cini, Szulák Andrea, Keresztes Ildikó, Szolnoki Péter, Éliás Jr., Tóth Vera, Mohamed Fatima, Gáspár Laci, Rácz Gergő, Kökény Attila, Király Viktor, Vásáry André, Szabó Ádám, de a Belga együttes produkcióiban is.

2013 óta az Abrakazabra zenekar produkcióival járta az országot Bebével, Heincz Biga Gáborral, Somló Tamással, Karácsony Jánossal, Charlie-val, Tóth Verával, Éliás Jr.-al, Erdélytől Burgerlandig mindenfelé fergeteges koncerteket adva a nagyérdemű publikumnak.

2014-ben Kállay Saunders András oldalán részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál nemcsak hazai döntőiben, hanem a Koppenhágában megrendezésre került Nemzetközi Döntőben is, életre szóló élményként. Ekkortájt kezdett komolyabban foglalkozni egy saját zenei világ megteremtésén, de a rengeteg koncert elfoglaltság miatt, ez az elképzelés egészen 2016-ig forrta ki magát. Saját dalait csiszolgatta az elmúlt két évben, melyek aztán 2016 nyarára öltöttek végleges elképzelést. Szerzeményei, melyeket Nemes Csaba „Csibe” hangszerelése öntött formába, és Janky Balázs szövegei, mint Kyra érzéseinek tolmácsai, végeredményként egy komoly, de mai hangzású, tartalmas, izgalmas hangszeres és vokális megoldásokkal játszó zenei világot teremtettek.

Így született meg Kyra, a szerző és szólista illetve első önálló dala a Got to be a day, valahol a pop és a rock, soul stílusok határain mozogva, Nemes Csaba, Balázs „Mamó” Tibor és Kozma Norbert hathatós segítségével. És persze, így született meg a dalhoz méltó képi világot mutató klip, amelyben egy utópisztikus történetben láthatjuk, ahogy Kyra saját félelmeinek rabságából szabadulva találja meg azt a szabadságot és szeretetet, amit csak a zene adhat meg Neki és az embereknek egyaránt.

 

 

ATEMPO.sk / A DAL