VIDEÓPREMIER: Így készült az Angyali üdvözlet

Angyali üdvözlet címmel jelent meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának legújabb CD-je. A hanghordozó anyagának felvételei tavaly nyáron a Vágkirályfai Árpádházi Szent Erzsébet-templomban készültek. A reneszánsz, romantikus és 20. századi, többszólamú kórusműveken kívül népi Mária-énekek is felkerültek az új lemezre.

A 21 művet tartalmazó CD-hez készült egy kisfilm is. A videó segítségével betekintést nyerhetünk a feljátszás és az erre való felkészülés pillanataiba, valamint ízelítőt hallhatunk a lemezről:

ifj. Sapszon Ferenc: Mária Mária
Camille Saint-Saëns: Tollite hostias
Tengernek Csillaga - gregorián himnusz

Orgonán Ternóczky István, furulyán Szalay Szilvia működött közre. A kórust Józsa Mónika és Stauróczky Balázs vezényelte.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a szlovákiai magyar kultúra legjelentősebb, országos és európai összehasonlításban is a legszínvonalasabb képviselői közé tartozik. A kórustagok ma azt a munkát folytatják, amelyet még Kodály Zoltán, zeneszerző, népzenegyűjtő, zenepedagógus kezdett el Dél-Szlovákia településein azzal az elhatározással, hogy formálja a gyermekek, az ifjúság és a felnőttek zenei ízlésvilágát, közkinccsé tegye a népzenét és megismertesse a közönséggel a zeneirodalom remekműveit. A kórus meghatározóan fontos kötelességének tartja, hogy műsorán tartsa olyan 20. századi szlovákiai magyar zeneszerzők alkotásait is, mint Szíjjártó Jenő, Rajter Lajos és Németh–Šamorínsky István műveit is.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Videó: Kürti Zsolt és Cséfalvay András