KLIPPREMIER: Ölni, ölni – megérkezett a Jóvilágvan újdonsága

KLIPPREMIER: Ölni, ölni – megérkezett a Jóvilágvan újdonsága

Elsőként a Gombaszögi Nyári Tábor lakói láthatták a párkányi Jóvilágvan legújabb klipjét. Az Ölni, ölni című dal a második az új lemezről, melyhez klipet is készített a csapat.

A táborban Bokor Rékát, az együttes énekesnőjét kérdeztük a koncertjük előtt a klipről és még sok minden másról.

 

Milyen minden éven itt lenni, dolgozni, zenélni Gombaszögön, gyakorlatilag együtt élsz a táborral, mondhatni együtt lélegzel vele? Ez Neked mit jelent?

Gombaszög tényleg a második otthon lett, most már lehet ezt mondani. A munka miatt kissé lemaradok a programokról, amit nehezebben emésztek meg, de ugyanakkor most lett egy tök jó kis csapatunk, 18 fővel. Velük oldjuk itt a népek kocsmai programját. Egyébként egész évben dolgozunk ezen a táboron, igyekszem én is hozzátenni, amit tudok, és nagyon jó látni azt, hogy több mint 150 ember képes együtt dolgozni egy célért, ilyen lelkesen. Ennél nagyobb motiváció nem is kell jövőre sem.

 

Pár órával ezelőtt együtt néztük meg az Ölni, ölni új videóklipjét, amit Kovács Krisztiánék készítettek. Milyen érzés volt elöször látni, hogy milyen vizuális világot teremtettek a dalhoz? Nekem egyébként személyes kedvencem ez a dal az új lemezről, szóval külön öröm, hogy veled nézhettem meg! Éppenezért arra lennék kíváncsi, hogy Neked milyen érzés volt először megnézni?

A videoklip ötlete itt született a Mónika teraszán, pontosan az Ezeríz leforgatása után Endrével itt beszélgettünk, és akkor ötlöttük ki ezt a koncepciót, ami könnyen megvalósítható volt, mert csak egy szereplős. Mondjuk a lufi többször elpukkadt, úgyhogy vele több gond is volt.

A forgatási helyszín Sárkányfalva és Béla közti hátsó bekötőút volt, amit Angyal Gábor operatőr ajánlott a figyelmünkbe. Az a vidék egyszerűen annyira gyönyörű volt, hogy ajándék volt az ott eltöltött nap, mind az ötünk számára. Amikor kitaláltuk a klipet, erős, tűző, hosszantartó napsütést képzeltünk el, és hogy nehéz legyen az út, amin ott járok. És tűző napsütés volt, 8 órát sétálgattam az aszfalton, úgyhogy meglett a nyári színem, és a lábam azért kicsit fájt, de az a vizualitás, amit mindez eredményezett, a gyönyörű felhők az égbolton, a búzamezők, a napraforgók mindenért kárpótolt.

Az Ölni, ölni egy nehéz szám, elég depresszív szövegvilággal. Igyekeztünk a képi világgal ezen tompítani. Azonban az üzenet, azt hiszem benne van ebben a videoklipben is. Egy szerelemtől való elválás. Látni a klipen, ahogy gyaloglok a lufival és állandóan húz hátra, akadályoz a mozgásban, és egy idő után a lány rájön, hogy ezt inkább el kell engedni, valahogy ölni, ölni. Úgyhogy ez lett az üzenet, reméljük, hogy át is megy.

 

És akkor jöjjön az újdonság:

 

Az Ezerízű nyár videóklipje nagyon jó hangulatról tanúskodik, tényleg ekkora öröm volt leforgatni?

Egyébként igen, tehát hatalmas partiba torkollott két napig, nagyon jó csapat gyűlt össze, meg volt hirdetve a facebookon, és nagyon sok fiatal le is jött a környékről, akik szívesen szerepeltek benne. Örs irányítása alatt szintén Angyal Gábor és Kovács Krisztián operatőrök alkotása. Valamikor vasárnap délután kezdtünk hozzá. A medencés jelenetek azonnal felpörögtek, ahogy több száz színes labdácska belekerült a vízbe. Nagyon aktív harc folyt a lányok és fiúk csapata közt a labdákkal. Utána este leforgattuk a kocsmás jeleneteket, majd a Pajta Színházban forgattunk. Ott történt egy baleset is, ugyanis a gitárosunknak, Valasek Zoltánnak az 1968-as erősítője elfüstölt. Nagyon nehezen élte meg, érthető okokból. Úgyhogy végülis ez a haláleset történt a forgatáson, mindenki egyébként rendben maradt, és este még bolyongtunk fákkal az erdőben, és másnap forgattuk ezeket a holliporos jeleneteket, ami mindenkinek nagyon tetszett. Három napig alig bírtuk lemosni magunkról, de legalább tényleg ezerízű lett.

EZERÍZ klippremier

 

Az új lemez anyaga ugye nagyon chilles koncepció alapján készült, ez elég nagy váltás az előző albumokhoz képest. Mennyire talált értő közönségre a régi és az új rajongók körében? Milyen visszajelzéseket kaptatok az új lemezről, esetleg konkrétan erről a váltásról?

Hát kaptunk hideget, meleget. Volt, aki inkább a Hanne egy új verzióját hallotta volna újra. Mi úgy voltunk vele, hogy megtehetjük, úgy érezzük, hogy ez egy erős művészi produktum lett. Valóban teljesen más, mint az előző két lemez. Ugyanakkor ez a költőiség, ez a chilles, kiüresedő zene nagyon jól esett mindnyájunknak. A tempókat is nagyon lehúztuk. Voltak félelmeink, hogy a közönség nem erre számít vagy nem erre vár. A negyedik lemez ennél már pörgősebbnek ígérkezik, már megvan róla három-négy dal. Volt alkalmunk egy ilyen típusú lemezt is kiadni, és ezzel boldogan éltünk. Ez egy újabb stációja a zenekarnak. Ezt is kipróbáltuk, sok újat tanultunk, sok új dolgot fedeztünk fel. Ez komoly munka volt, a dalokon egy évet dolgoztunk hangszerelésügyileg.

AZ ÚJ LEMEZ

 

Ma léptek fel ismét Gombaszögön az utolsó este. Lesz esetleg valami különleges dolog, amivel meglepitek a rajongókat, vagy ez csak egy olyan szuper koncert lesz, mint az összes többi?

Egy-két összekötést a dalok közé kitaláltunk. Ugye az Ezeríz forgatásán még DJ Pszichoanalízis egyik csodálatos alkotása is felcsendült. Ezt is beépítettük az egyik átkötésbe. És voltak próbáink kifejezetten Gombaszögre. Az kihívás, hogy 2 órán keresztül nem szabad hagyni lelankadni a hangulatot. Ugyanakkor el fogunk játszani sok lassú dalt az új lemezről, és persze a három gombaszögi himnusz sem hiányozhat.

 

És akkor utolsó, szerintem kettőnk közt már klasszikus kérdés, hogy szerinted itt és most Gombaszögön jóvilágvan?

Azt kell, hogy mondjam, hogy végignézni a táboron felemelő érzés, rengetegen vagyunk, nem is gondoltuk, hogy ennyien leszünk. Már az első napon többen voltunk, mint tavaly. Úgyhogy szerintem ez egy őrületesen jó eredmény. Ez a sok ember meg az estéken, a koncerteken tapasztalt boldogság egyenlőségjelet tesz a jóvilágvansága közé. Reméljük a koncerten is hozzá tudunk ehhez járulni.

 

A zenekarral élőben legközelebb július 29-én Óvárban, majd pedig augusztus 5-én Ipolyságon találkozhatunk.

Bódis Attila, ATEMPO.sk