„Élvejátszva“ - egy kis ízelítő az Expired Passport készülő koncertalbumából

Az Expired Passport és Török Ádám

Talán hihetetlenül hangzik, de 2018-ban 20 esztendős lesz a Pozsonyban alapított dunaszerdahelyi szubjektív hard rock zenekar. Ennek apropóján az Expired Passport tervei között egy koncertlemez megjelentetése is szerepel.

 

„Nem készültünk tudatosan a lemezre, az ötlet csak pár hónapja merült fel, s mivel a 20. évfordulóra jó lenne kihozni valamit, ez tűnt a legkézenfekvőbbnek. Új számokat ugyanis a tagcserék óta még nem írtunk, így a következő stúdiólemezre biztosan többet kell várni“ – mesélte Lacza Gergely zenekarvezető.

 

Expired Passport az Alsószeli Jurtanapokon

„Az album fele már összeállt, de 2-3 fellépést még rögzítenünk kell, hogy legalább egy órányi anyag rendelkezésünkre álljon. Dombóvári Balázs segítségével eddig két koncertet vettünk fel sávokra, s ígérhetem, hogy – csakúgy mint a lemezen –, a koncertfelvételen is csupán az szól majd, ami a helyszínen elhangzott! Semmi trükközés, semmi utánjátszás... Így aztán természetesen kisebb hibák is becsusszannak, de ettől lesz igazán élő, lélegző az anyag. Nincs rosszabb a stúdióminőségűre polírozott, utólag „plasztikázott“ koncertanyagoktól, amiből hiányzik a lélek. Sarkosan fogalmazva olyan ez, mint egy határozott, érző nő és egy „műanyag“, számító plázaribanc közti különbség. A mi esetünkben természetesen figyelembe kell venni, hogy amatőr zenekarról van szó, ráadásul a közelmúltban két tagcserét is abszolváltunk, így letisztult rutint senki se várjon tőlünk, de Kriszta a fronton és Tomi a basszusgitárnál derekasan helytálltak annak ellenére, hogy nagyon rövid idejük volt a szerzemények elsajátítására. Vajdi az évek során pedig olyan gitársoundot alakított ki egy alap cuccból, ami teljesen rá jellemző, és ez szerencsére a felvételeken is hallatszik. Ha jól tudom, a felvidéki rock zenekarok közül eddig csak a Rómeó Vérzik és a História készített élő nagylemezt, és ha minden összejön, mi is csatlakozunk hozzájuk.“

 

 

A zenekar a legutóbb megjelent „ZOO“ című lemezének egyik dalát, „A rácson túl“ című szerzeményt mutatja be a készülő élő albumról, továbbá Török Ádámmal közösen is játszottak pár nótát. A „Hívj fel!“ című dallal a zenekar egyben gratulál Ádámnak a közelmúltban kapott magas rangú állami kitüntetéséhez (Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat). A dalok az idei Alsószeli Jurtanapokon hangzottak el, melyekről rögtönzött videófelvétel is készült.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Dobos Bacu és Kürti Zsolt