FRISS! A Quimby új dallal indítja a nyarat - Árnyék a szoba falán

Quimby

Az Aszódi Javítóintézetben forgott a Quimby új klipje, az Árnyék a szoba falán. Az alvászavaros rock and roll dal akusztikus verzióját a szemfülesebb rajongók már korábbról ismerhetik, élőben pedig az Európa-turnén debütált.

A Quimby lezárva jubileumi évét, idén különféle zenei játszótereken kalandozik: Class & Roll címen az Óbudai Danubia Zenekarral adtak szimfonikus koncertet, júliusban pedig a Freak Fusion Cabaret társulatával karöltve megszületik a Cirque du Quimby is. Mindemellett azonban továbbra is új dalokba fordítják kreatív energiáikat, legutóbbi lemezük, a Jónás Jelenései után pedig itt a legújabb számuk, az Árnyék a szoba falán. A szemfüles rajongók már Kiss Tibi Facebook-oldaláról ismerhették a dal egyszálgitáros verzióját, amiből a zenekar egy ízig-vérig Quimby-számot alkotott.

„Laza útszéli negyvenes alt-rock muzsika, látomásos felnőtteknek. Alvászavar keveredik sztorizós, filozofikus gondolatokkal. Nagyon hamar kigurult a nóta, pár harmóniára kántált, szinte automatikus gondolatok uralják. Félálomból indul és a sodrása fokozatosan erősödik, hogy aztán a dal végén jól a hallgatóra vágja a pinceajtót.”- meséli a dalról Kiss Tibi, a zenekar frontembere.

 

 

Az Árnyék a szoba falán látomásos világát végül Ipacs Gergely rendező vitte „vászonra”, aki korábban a Hasta La Ganxsta és a Vega-gringó klipjeiért is felelt. „A kliphez olyan metaforikus közeget kerestem, ahol az apa - fiú kapcsolat és a hatalom aspektusai markánsan megjelennek. Viszonylag rövid időn belül el is jutottam a Nevelőintézethez, mint kulisszához. Az itt élő fiúk életében két szinten is kísért az ‘Apa-kép’: egyrészt a nem jelen levő, a múltban jellemzően torzóként szereplő vér szerinti apa, aki elmulasztotta szerepét helyesen betölteni, így hozzájárulhatott a fiúk perifériára sodródásához; valamint a Nevelők személyében az aktív, minden nap megjelenő ‘Pót - apa’, aki nevel, és kereteket szab.” – Szól a rendezői kommentár. – „Az intézeti élet szigorú csoporton belüli és kívüli hierarchiája a hatalom szemléltetésére ideális terep volt. Az Aszódi Javítóintézet, mint az ország legrégebbi ilyen típusú intézménye, impozáns épületeivel és baráti Nevelő közösségével a produkció megvalósulását már az első pillanatoktól lelkesen segítette, amit ezúton is köszönök. Külön öröm, hogy a klip képein újra együtt dolgozhattam Hartung Dávid operatőr barátommal, akivel - többek közt - 2014-ben a Quimby - Ganxsta tribute klipet is készítettük.”

Az Árnyék a szoba falán élőben egyébként a Quimby európai turnéján szólalt meg először. A zenekar Budapesten legközelebb július 12-én a Cirque Du Quimby produkcióval lép fel a Dürer Kertben, de ott lesz a VOLT és a VéNégy fesztiválon is, majd szeptember 7-én a Budapest Parkban tartja hagyományos évzáró koncertjét.

ATEMPO.sk