ÚJDONSÁG: Ákos EP-vel hangol jövőre várható új albumára – itt az első dal

Ákos

Hazatalál címmel új EP-t (középlemezt) jelentetett meg Ákos. A négyszámos anyag a 2019-re várható új stúdióalbum előfutára; a népszerű előadó, dalszerző decemberben újra dupla koncertet ad az Arénában.

"Nem gondolom, hogy bérletem van a sikerre, szerencsére az elmúlt évtizedekben alaposan részem volt benne. De mindig új feladatok állnak előttem, és nagyon örülök, hogy ennek részese lehetek" - mondta Kovács Ákos az EP megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Mint kiemelte, a négyszámos anyagot jelenlegi zenekara tagjaival, Lepés Gábor (Lepe) billentyűssel, Madarász Gábor (Madi) gitárossal és Bánfalvi Sándor dobossal készítette, úgy, ahogy az a régi időkben szokás volt.

 

 

"A címadó dal, a Hazatalál abból született, hogy Mezőtúrra menet két akusztikus gitárral játszottunk Madival az autóban. A Nem kell más vigasz alapját Lepe hozta, aki ontja magából a demókat, de a zenei szerkezetet nagyon átdolgoztuk. Az Ellenség a kapuknál egy huszonhárom évvel ezelőtti ötletből alakult ki, a Holnaptól pedig hirtelen felindulásból jött. Büszke vagyok a végeredményre, a dalok úgy szólnak, ahogy szerettem volna" - idézte fel Ákos.

 

Ákos

 

Az énekes egy kérdésre válaszolva azt mondta, dalszövegei mindig arról szólnak, ami érdekli, ami foglalkoztatja. "Reflektív, önreflektív típus vagyok, minden nap nézem a külföldi híreket és rendkívül aggaszt, amit látok. A dalaimban benne van, milyen világlátású ember vagyok, de a napi politikának nem kell helyet kapnia a fellépéseimen".

Kitért arra, hogy idei fellépéseire hívta vissza Madarász Gábort, aki szólókarrierje kezdeti időszakában, 1993 és 2001 között meghatározó zenésze, társszerzője volt.

 

 

Az 50. életévét idén betöltött Ákos sűrű évet zár decemberben. Megjelent önéletrajzi jellegű könyve, a Visszaszámlálás, tavasszal akusztikus, kórussal kísért turnéja volt, a nyári fesztiválokon rockos műsorral lépett fel; idén több mint 140 ezer néző előtt játszott. Áprilisi dupla Müpa-koncertjének anyaga hangját és képét is rögzítették és a közeljövőben kiadják.

Az énekes december 14-én és 15-én dupla koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában, erre az alkalomra új programot állít össze, amely jelentősen eltér idén játszott két műsorától. "A repertoárt teljesen átalakítjuk, beillesztjük az új dalokat, illetve előveszünk élőben nagyon régen vagy még soha nem játszott számokat" - mondta Ákos.

Ákos a 30 évvel ezelőtt alakult Bonanza Banzai frontembereként lett ismert a nyolcvanas években, a zenekarral 1995-ig kilenc albumot jelentetett meg. Szólóelőadóként még nagyobb sikereket ért el, 19 magyar és hat angol nyelvű albumot készített, de írt verses hangjáték-albumot, hangoskönyvet és színdarabhoz zenét is. Számos zenei díjat kapott, 2012-ben Kossuth-díjat vehetett át.

ATEMPO.sk / MTI