VIDEÓ: Nézz bele Varga Anikó új előadásába - A halottember

VIDEÓ: Nézz bele Varga Anikó új előadásába - A halottember

A kassai Thália Színház Márai Stúdiójának színpadán került bemutatásra október 24-én Varga Anikó előadásában Háy János A halottember című monodrámája. A darabot 2017-ben a Színházi Dramaturgok Céhe az évad legjobb drámájának választotta.

Most pár perc erejéig belepillanthatunk az előadásba Németi Róbertnek köszönhetően:

 

 

Varga Anikó színésznő, Lévay Adina rendező, Gadus Erika díszlet- és jelmeztervező, Gardenö Klaudia zeneszerző és Kardos Tünde dramaturg alkotja a stábot. Öt szakmai külön-út, mely most ezen a munkán keresztül összeér. Színházi és nem színházi életük legfontosabb találkozásai közé tartozik a barátságuk, ami ennek az először összeálló alkotói közösségnek az alapja.

 

Varga Anikó

 

Hosszú évek óta tartó szakmai és emberi kapcsolatuk kicsúcsosodásaként élik meg ezt a mostani közös munkát, melyben a feltétel nélküli bizalom és nyitottság, egymás határainak feszegetése, illetve sok éves szakmai pályafutásuk tapasztalatainak összeadódása dominál.

 

Varga Anikó

 

Érdekesség, hogy a darabot hamarosan szlovák nyelven is láthatja a közönség. Deák Renáta a stáb felkérésére fordította le a drámát, melynek köszönhetően most megvalósulhat a Háy János-i életmű ezen különleges darabjának kétnyelvű szlovákiai ősbemutatója.

 

Varga Anikó

 

„Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók.“ - mondta a monodráma szerzője, Háy János.

ATEMPO.sk
Fotó, videó: Németi Róbert