ÚJ KARÁCSONYI ALBUM: Megérkezett! – Betlehemi történet (+Videó)

ÚJ KARÁCSONYI ALBUM: Megérkezett! – Betlehemi történet (+Videó)

„Poros úton szamár ballag. Négy apró pata, két hatalmas fül. Lassan halad – talán azért, hogy az a nagy, kajla füle ne lobogjon össze-vissza. A hátán hosszanti fekete csík fut végig, egy másik meg keresztben, le a vállán. Mintha csak odafestették volna a bundájára. Menet közben finom szénára gondol. Persze ha nincs más, még a száraz kóróval is beéri – nem úgy, mint a lovak. Úgy tartják, azért van ez így, mert amikor az Úr Jézust az édesanyja méhében Betlehem felé kellett volna vinni, a lovak egytől egyig nemet mondtak, s az Úristen azzal büntette őket, hogy folyton éhesek legyenek, és örökké futni akarjanak. A szamár akkor sem sietett, s lám, mégiscsak ő vitte Betlehembe a szent családot.”

Így kezdődik a történet, amelyet tíz dalban mesélnek el olyan zenészek, mint Heinczinger Mika, Szirtes Edina Mókus, Orosz Mihály, Pintér Zsolt, Apáti Ádám, Szert Zsigmond, Kirschner Péter, az Acousticure zenekar és a Csillag kórus.

"Végül megérkeznek a pásztorok… Megilletődve lépnek be a keskeny ajtón, a legmagasabbnak alaposan be kell húznia a nyakát, hogy be ne üsse a fejét a szemöldökfába. Mindannyian zavartan toporognak, egyikük megpaskolja a jászolhoz kötött tehén nyakát.

– Jól van, no! – dörmögi, aztán nem folytatja, mert tátva marad a szája a csodálkozástól.

Három porlepte vándor lép be az ajtón, de még a köntösüket borító sivatagi sárga homok alatt is jól látszik, hogy drága kelme, amit viselnek. Egy soványka ló abbahagyja a szénaropogtatást – pedig milyen jól is esik neki a munka után az ízletes falat! Jól megbámulja a hirtelen támadt sokaságot. Aztán minden szempár arra az aprócska gyermekre szegeződik, aki ott pihen az édesanyja karjában. Itt van hát, megérkezett!"

 

 

Tracklista

1. Jól figyelj!
2. Poros út
3. Sivatagon át
4. Heródes
5. Piac
6. Mária
7. József
8. Csillagos ég
9. A születés csodája
10. Megérkezett!

 

A Gryllus Kiadó legújabb karácsonyi lemeze, a Megérkezett! valójában tíz monológ. Tíz önvallomás, amely Jézus születésének történetét fogalmazza újra a zene és az ének nyelvén. A furulya, a doromb, a szájharmonika, a fütty ugyanolyan főszereplő ebben a hol lírai, hol ironikus, hol szívhez szóló, hol groteszk monológ-sorozatban, mint a megszokott szólóhangszerek: a gitár, a hegedű, a szólóének, vagy épp a kórus. A „társulat” tagjai arra is képesek, hogy az ismert történet valamennyi fontos szereplője, Heródes, Mária, József mellett a Betlehem felé poroszkáló szamár patáinak kopogását megidézzék.

Ebben a harmincegy perces „egyfelvonásos drámában” benne van az egész világegyetem. Mi, 21. századi emberek, felnőttek, gyerekek egyszerre járunk a júdeai Betlehem földjén, látjuk a föléje boruló csillagos égboltot, és közben újra átéljük a kereszténység legszebb mítoszát.

December 14-én egy egyszeri alkalomra sikerül élőben, színpadon is összehozni e sok kiváló muzsikust és eljátszani ezt a Betlehemest a Regejáró Művészeti Klubjának idei záró eseményeként a sződi faluházban.

 

Csillag kórus & Louisiana Double és barátaik

Apáti Ádám – ének, basszusgitár
Heinczinger Mika – ének, furulya, doromb
Orosz Mihály – ének, zongora
Pintér Zsolt – ének, gitár, mandolin
Szirtes Edina Mókus – ének hegedű
Szert Zsigmond – dobok, ének
Tóth András – banjo, dobro, ének
Tóth Viktória Sára – hegedű
Németh János – szájharmonika
Gyergyádesz Péter – nagybőgő, ének
Deák Viktor – gitár
Dienes Ádám – gitár
Kirschner Péter – elektromos gitár
Péterffy Máté – fütty

Csillag kórus:

Balogh Eszter
Bosnyák Boglárka
Buga Fanni
Ferkovics Fanny
Herendi Eszter
Horváth Panka
Ivánfai Boglárka
Kocsis Dóra
Kovács Noémi
Orosz Mihály
Ráb Anna
Raáb Eliána
Szatmári Borbála
Szente Nikolett
Szrapkó Katalin
Varga Péter

Kórusvezető: Balogh Eszter
Zenei rendező: Orosz Mihály

ATEMPO.sk