A DAL 2019: Mocsok 1 Kölykök – Egyszer

Mocsok 1 Kölykök

A Mocsok 1 Kölykök zenekar 2015-2016-ban megjárta a rádiós slágerlistákat, az összes fesztivált, és kultikus szereplőjévé vált a budapesti klubéletnek, majd 2017-ben hosszabb szünet után jelent meg legutóbbi albumuk Társalog minden csillag címmel.

Azóta újabb év telt el, volt tagkiválás, kiadó váltás, és rengeteg munka, hogy újult erővel csempésszék vissza magukat a régi, és új rajongók szívébe. Mindeközben pedig a Kölykök felnőttek, és erre bizonyíték legutolsó daluk is, amely Egyszer címre hallgat.

„Bármennyire is rossznak tűnnek néha a dolgok, az csak egy ideiglenes állapot, ha vissza tudjuk idézni, hogy milyen volt mielőtt elcsesződött volna, akkor meg tudjuk oldani, és ha majd visszanézünk egyszer erre az időszakra, nem is fog már olyan rossznak tűnni. A dalszöveg ennek a gondolatkörnek a metaforája.” - mondta Pulius Tamás ének, billentyű, frontember.

Ezzel kerültek be A DAL 2019 válogatójába is.

 

„Noha mostanában nem jöttünk ki új klippel, szerencsére sok ötlet van a tarsolyunkban. Mikor elkészültünk ennek a dalnak a felvételével, éreztük, hogy ehhez már mindenképpen kell valami vizuális töltetet adni. Egyszerű dalszöveg videón kezdtünk el gondolkozni, hogy minél hamarabb és a nagy költségeket elkerülve készüljünk el, de szokás szerint a végére csak sikerül valami bonyolult dolgot kiötlenünk. Ehhez a videóhoz is egy teljesen más koncepció miatt készültek el ezek a felvételek rólunk, ám a vágóasztalon félretolódott az eredeti elképzelés, nem illett volna a dalhoz. Épp ezért egy teljesen letisztult képi világhoz kellett valami kis olyan pluszt adnunk, ami nem egy sima kamerába bámulós videó. És itt jön a "mire gondolt a költő" rész.

Nem túlbonyolítva a közhelyes témát: egyszerű képi megfejtésekkel próbáltam szemléltetni azt a folyamatot, hogyan lehet a mai, egymástól elidegenülő ember újra EGY. Ezt lehet egy egész társadalomra vetíteni, de lehet az alany egy család, vagy egy szerelmes pár. A lényeg a kötődés, és annak visszanyerése.

A felvillanó arcok az elején ezeknek a múltbéli pillanatoknak emlékei. Később megjelenik piros szín, mely követi ugyan a cselló dallamát, a figyelmet elveszi az arcokról, ezáltal mint probléma faktor van jelen. Később egész teret is kitölti, még jobban elszeparálva szereplőinket. A probléma megoldásához azonban egy egyszerű lépéssel kell elindulnunk: szembe kell nézni önmagunkkal. Itt jönnek be az egymásra fordított arcképek. Majd egymással kell megvitatni a problémákat, s itt a két arc közütti piros vonal elvékonyodása szinbolizálja a közeledést. S persze a videó végén Happy End: a négy arcból EGY lesz. Mindezt akár komolyan is gondolhatnám, mert simán működik :)” - mondta a klipről Lemon, a zenekar basszusgitárosa és egyben a klip készítője.

ATEMPO.sk