PREMIER: Kezeket fel – itt az új Emmer Péter klip (INTERJÚ)

Emmer Péter

Emmer Péter komáromi gitárvirtuóz autodidakta módon tanult meg magas szinten gitározni, majd később a nagytapolcsányi konzervatóriumban a klasszikus zenét is elsajátította. Az előző, instrumentális hanghordozója után ezúttal egy dallamos rockzenés, énekes lemezzel rukkolt elő, amely albumról immár a második dalhoz készíttetett videoklipet is, amit a szintén komáromi illetőségű énekes, producer, Csonka Andreas csapata jegyez.

Péter esetében érdekesség, hogy annak ellenére, hogy viszonylag későn, kamaszkora idusán fogott kezébe először spanyolgitárt, mégis pár év leforgása alatt – kizárólag önerőből, önszorgalomból – a legnagyobb gitárosokat szinte megszégyenítő módon művelte a „szakmát“.

Az első számottevőbb zenei próbálkozása a komáromi Mrs. Carmen zenekarhoz köti, majd tehetsége révén számos zenei produkció és formáció részese volt az évek során.

Mára már nem tekinti magát feltörekvő, ifjú tehetségnek, amilyen jelzővel a „zenészkedés” első éveiben gyakran illették, mára érett és tanult zenészként, zenepedagógusként, hivatásos alapon próbálja a gitár iránt érdeklődést mutató fiatalokat és idősebbeket úgy okítani, hogy az általa - autodidakta módon - kitaposott kacskaringós utat a legtehetségesebbek számára minél inkább lerövidítse és olyan útravalóval vértezze fel őket, amit ő maga talán soha nem kapott, nem kaphatott meg.

Az új lemezén a saját zenéjén túl a saját világlátását is prezentálni kívánja. Lássuk hát, miként vélekedik a legújabb, klipesített daláról, igyekszünk kicsit jobban megismerni, megismertetni zenésztársait és néhány gondolat erejéig megismerni e zenei kinyilatkoztatás mozgatórugóit is.

 

Emmer Péter

 

Péter, kezdjük talán a lemez egészének bemutatásával, majd rátérünk az új klipre is. Jó pörgős, amolyan slágergyanús dalt ragadtál ki ezúttal, amit a klip „húzása“ is igyekszik erősíteni.

A lemezt szinte egészében az én munkám, csúnya szóval élve én csináltam. Hogy konkrétabb legyek: én írtam a dalokat, a szövegeket, én hangszereltem, én vettem fel a saját hangstúdiómban, én kevertem, én „mastereltem“, sőt - három dalt, illetve a dobokat leszámítva - a legtöbb hangszeren is én játszom a lemezen.

Talán kicsit sok az „én“ ebben a mondatomban (mosolyog), de a mai hazai zenei szakma sajnos ilyen...

A lemez stílusa alapvetően rock, annak is a dallamosabb változata.

Ami az új klipet illeti, azért a Kezeket fel című dalhoz forgattuk a klipet mert ez egy igazi koncert dal, amihez a képi megjelenítést ezúttal is Csonka Andreas rendezte és Simon Dániel volt az operatőr. Egyébként a lemezhez további klipeket is tervezünk forgatni.

 

 

Mi ihletett arra, hogy kilépj a színpad előterébe és énekesként, frontemberként is megméresd magad, illetve, mivel a dalok szövegét is te jegyzed, mi a lemez üzenete, mondanivalója?

Azért készült most egy énekes lemez, mert úgy éreztem, hogy most érett be bennem ez a dolog, most jött el ennek úgymond az ideje. Eldöntöttem, hogy ezúttal énekelni is fogok, hiszen az ének is a szívemhez, világlátásomhoz közelálló, az énemből, a belsőmből fakadó dalszövegek révén sokkal kifejezőbb módon tudom az üzenetemet, a zene és a szöveg mögött megbúvó mélyebb gondolatiságot az erre fogékony emberekhez felé közvetíteni.

És, hogy mi a mondanivaló? A dalok szövegei az élettapasztalataim lenyomata. Egyébként nem tartom magam szövegírónak, nem is így terveztem.

A sors hozta így, hogy én lettem a lemezem szövegírója is, aminek az az előnye, hogy az embernek a saját gondolataival nincs gondja azonosulni.

Még jó! (nevet egyet jóízűen) A viccet félretéve, igyekeztem olyan szövegeket írni, amit bátran vállalhatok, ami én vagyok.

Ráadásul így, a dalokat hallgatva talán egy kicsit jobban megismerhet a hallgató, hiszen javarészt az általam megélt történetek fogalmazódtak meg a szövegekben és nyilván az általam képviselt zeneiség hatja át a dalokat.

 

Emmer Péter

 

Tudjunk meg kicsit többet azokról a zenésztársaidról is, aki mögötted állnak a szó mindkét értelmében.

A klipben látható zenekar megegyezik azzal, amely az élő koncerteken, fellépéseken is kísér majd. Tehát név szerint:

Zombori Atus - dobos, egy fiatal multiistrumentalista, hiszen a dob mellett kiválóan játszik zongorán, szóló- és basszusgitáron egyaránt
Vermes Gábor - basszusgitáros, az ő esetében könnyebb lenne felsorolni azokat, akikkel nem dolgozott együtt (a klipben azonban Péter Tamás basszusozik és koncerteken is ő fogja helyettesíteni Gábort, amíg ő – előreláthatólag ezév júliusáig - külföldön tartózkodik)
Szabó Károly - billentyűs hangszerek, Karesz session zenészként ismert Magyarországon, megszámlálhatatlan produkcióban vett már részt, rendszeresen játszik színházi előadásokon, illetve zenetanárként dolgozik

 

Emmer Péter

 

Jöjjön végül talán a legfontosabb kérdés, mégpedig az, hogy hol találkozhatnak veletek élő koncert formájában a rajongók, valamint lesz-e folytatása Emmer Péter énekesi, frontemberi karrierjének?

Kezdjük a kérdés második felével: Mindenképp szeretném, ha lenne folytatás!

Ha nem is éves szintem, de kétévente mindenképp szeretnék új lemezt megjelentetni,

ez azonban nyilván nagyban függ a közönség reakciójától is. Ha jónak ítélem meg a fogadtatást, akkor biztosan folytatni fogom. Örömmel tölt el, hogy egyelőre csak pozitív visszajelzések érkeztek. Ami - őszintén megvallva - számomra is eléggé meglepő, hogy milyen nagy az érdeklődés a lemez iránt.

Ami a koncerteket illeti, egyelőre minden az előkészítés fázisában jár, de van ami már most is biztos, mégpedig az, hogy

az idei Komáromi Napokon ott leszünk, ahová sok szeretettel várjuk rajongóinkat és a minőségi rockot kedvelő minden zenebarátot!

 

Köszönjük a beszélgetést.

Robay, ATEMPO.sk