HAZAI KLIP! A somorjai Varkocs egy terchovái szlovák dalt dolgozott fel

Az idén alakult somorjai Varkocs megjelentette második videoklipjét. Ezúttal egy terchovái szlovák dorombos dal dolgoztak fel, nem is akárhogyan.

A zenekar elsődleges célja, hogy megőrizze Szlovákia etnikumainak dorombos hagyományait, legyen az magyar, szlovák, ruszin vagy sváb nóta; a lényeg, hogy újból életre keltsék ezt az elfeledett ősi hangszert.

A pazar videót Szinghoffer Mátyás, az együttes tagja készítette. A klip végén hallható a dal eredetije František Mucha előadásában, 1980-ból. A dalban Roman Turtev működik közre, aki a keverésért is felelt.

Nagyon ajánljuk többször is visszanézni, hallgatni :-)

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Varkocs tagjai különböző zenei irányzatokat képviselő bandákból érkeztek. Az Ázsiából származó doromb mellett, amelyet eleink is használtak és magukkal hoztak a Kárpát-medencébe, nagy szerep jut az egyfenekű dobnak. Ez a csángóknál még a XX. században is fellelhető volt, s teljesen megegyezik a közép-ázsiai sámándobokkal. A zenekar hangzása a kobozzal válik teljessé, amely egy szintén Ázsiából eredeztethető népi húros hangszer.

A zenekar tagjai:

Vaczulka Júlia Viktória – ének, sámándob, tamburin
Erik Turtev – doromb, furulya, tilinkó, kecskeduda, fujara, ének
Szinghoffer Mátyás – sámándob, cajon, nagylábdob, ének
Lőrincz Adrián – koboz, ének, sámándob

A zenekarral hétvégén, október 12-én a Sup Sup Music Clubban találkozhatunk, majd Esztergomban (október 26.), Pozsonyban (november 9.) és Budapesten (november 22.) is hallhatjuk őket a jövőben.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk