VIDEÓ: Ilyen csodálatosan szól a Halleluja, ha Kulka János énekli

Kulka János az egyik legismertebb hazai színművész, aki többek közt Kossuth- és Jászai Mari-díjban is részesült és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 2019-ben Hazám-díjban részesült és 2014 óta Ipolyság díszpolgára (édesapja Ipolyságon született).

Eredetileg bölcsész akart lenni, de egy véletlen folytán a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kötött ki.

Amikor kiderült, hogy Szegeden, ahol a családunk élt, abban az évben nem indul angol–francia szak, ahová menni szerettem volna [...] nem akartam Szegeden maradni. És miután gőzöm se volt róla, mihez kezdjek, kapóra jött a Polák Tücsi nevű osztálytársam ötlete, hogy menjünk el felvételizni a Színművészetire. Jó bulinak tűnt az egész, semmi többnek.

Szakmailag is nagyra tartott színpadi alakításai ellenére – vidéki színészként – az első magyar televíziós szappanopera, a Szomszédok Mágenheim Ádámja révén lett országosan ismert. A népszerű sorozatban az első adástól (1987. februárjától) szerepelt, 12 éven át.

Számtalan színházi és filmszerep mellett saját lemezeket is készített. Énekesként is sok eseményen lépett színpadra.

2011-ben az Élet Menete Alapítvány javára rendezett jótékonysági koncerten a Dohány utcai zsinagógában többek közt Leonard Cohen legsikeresebb dalát, a Halleluját is előadta magyar szöveggel, mely a 2010-ben megjelent Akarod vagy nem című lemezén is megtalálható. Érdemes meghallgatni!

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2016 áprilisában súlyos stroke-kal vitték kórházba, ahol életmentő műtéten esett át. 2019 elejétől viszont visszatért a színpadra is és azóta is aktív.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI