VIDEÓ: Csodásan énekelte Kristóf Réka Szokolay Sándor első vokális művét - Arany felhő

Kristóf Réka

A SZIA - Szokolay InspirArt kezdeményezésére és a Virtuózokkal való együttműködés eredményeként indult útjára 70 Szokolay címmel egy videósorozat. A ksifilmekben Szokolay Sándor pedagógiai alkotásaival kívánják inspirálni a zenetanuló gyermekeket. A zeneszerző fontosnak tartotta az élmény alapú zeneoktatást és minden alkalmat megragadott kis védencei lelkesítésére.

A legújabb videóban ismét a komáromi Kristóf Réka, a Virtuózok 2017-es abszolút győztese előadásában hallhatjuk Szokolay Sándor első vokális művét.

 

Az Arany felhő című dal 1953-ban keletkezett. Az ifjú komponista első vokális alkotásával egy életre eljegyezte magát az énekes kifejezésmód mellett. Tóth Árpád: Arany felhő című versének megzenésítése a zeneakadémiai tanulóévek gyümölcse. Közvetlen előzménye a fiatalkori zongoradarabokban keresendő.

A zene mindent meghatározó szerepe ellenére Szokolay Sándor egész életében a költészet bűvöletében élt. Az Arany felhőben ugyan még nem ismerhető fel az érett alkotó jellegzetes stílusa, de nyomon követhető a zeneszerző útkereső kibontakozása.

A legtöbb korai darabhoz hasonlóan az Arany felhő felfedezése is az ifjú előadókra várt. Kristóf Réka és Boateng Kármen Stephany ihletett előadása minden bizonnyal hozzájárul, hogy ez a légies dal tovább éljen.

 

A felvétel 2018. július 4-én a Budapest Music Center készült.

 

 

EZ, ATEMPO.sk / Szokolay Sándor Alapítvány