Nyolc film az ünnepi hétvégére a Nemzeti Filmintézettől (VIDEÓK)

Nyolc film az ünnepi hétvégére a Nemzeti Filmintézettől (VIDEÓK)

Nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé a Nemzeti Filmintézet, az alkotások az ünnepi hétvégén tekinthetők meg - közölte a Nemzeti Filmintézet.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet.

Megtekinthető lesz a Föltámadott a tenger (1953) című film, amely az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális alkotásának középpontjában az 1848-as forradalom és szabadságharc, Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.

Szintén látható lesz többek között a Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából, Kardos Ferenc rendezésében készült Petőfi '73 (1972) című film; Sára Sándor 80 huszár című filmdrámája (1978); Macskássy Katalin animációs rövidfilmje, az Ünnepeink (1981) és Bereményi Géza filmeposza, A Hídember (2002) is.

 

A FILMEK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOVÁBBI RÉSZLETEK ITT

ATEMPO.sk / MTI