Nézz be Csiba Júlia különleges világába - Éltető víz, tiszta forrás

Egy elbűvölő hang, egy csodálatos jelenség. A felvidéki születésű Csiba Júlia népdalénekes sokak számára ismerős lehet. A fiatalon elhunyt színművész Kaszás Attila unokahúga, a néptánc és a népzene szerelmese, a Fölszállott a páva vetélkedő különdíjasa. 2016-ban Harmónia-díjban részesült, 2018-tól pedig a Pósfa zenekar énekesnőjeként is tevékenykedik.

OTT VOLTUNK: Lemezbemutatóval ünnepelt a 10 éves Pósfa zenekar

 

Most viszont egy kicsit más zenei világba invitál minket, mint amihez eddig szokva voltunk. 

„Már régóta motoszkál a fejemben, hogy valami izgalmasat kéne létrehozni. Ami én vagyok, de nem csak simán népdalfeldolgozás.” - kezdte a beszélgetést Júlia.

„Az utóbbi évekbe sok-sok mindenbe belekezdtem (ami kívülről nem volt szemmel látható), de valami miatt mindig nagyon gyorsan kudarcba fulladt. Munkálkodtam, de a közönséghez már el sem jutott.”

Az első saját dala a Győri ütősökkel közös projekt eredménye. „Az együttes vezetője Papp Balázs, vele nagyon rég óta ismerjük egymást. Többször voltam ütős koncerten, ahol elhangzottak mindig népzenei feldolgozások. Így hirtelen jött is az ötlet, hátha valami jót tudunk csinálni.” - tette hozzá az énekesnő.

 

Csiba Júlia

 

Így született meg az Éltető víz, tiszta forrás, mely egy moldvai népdal feldolgozása. „A dalválasztásunk oka teljesen egyszerű. A Mizse természetes ásványvíz támogatásával készülhetett el a klip. Nagyon rugalmasak voltak, alig kaptunk bármi megkötést. De nyilván számomra evidens volt, hogy víz témájú dalt keressünk. Összegyűjtöttem párat, Balázsnak ez nyerte el a tetszését.”

Az együttműködésből már előre látható volt, hogy nem hagyományos hangszerekkel dolgoznak majd. „A zenei ötletek teljes mértékben Balázst dicsérik. Nekem csak az volt a feladatom, hogy az elkészült hanganyagba még belenyúljak, találgassak, bele tegyem magam.

Itt is adott volt, hogy víz témájú a dal. Balázs ezért főleg a természetes hangszereket, eszközöket szerette volna megjeleníteni, mint például a kavics :) Mikor először meghallgattam, annyira természetes érzésem támadt. Minden pontosan ki van dolgozva, még sincs semmi erőltetve.”

Egy különleges kisfilm is készült a dalhoz. „Kovács Krisztián készítette, akinek nem volt könnyű dolga velem. Elküldtem a kész hanganyagot és mondtam, hogy egy nem átlagos klipet szeretnék. Vízről szól a dal, de a képeken direkt ne legyen mindig víz. A klip történetét ő állította össze, teljesen rá bíztam. A felvételek nálam, otthon készültek, majd helyet kaptunk a győri Borlovagok pincéjében is.”

És akkor jöjjön a videó:

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az első gyümölcsét láthattuk ennek a különleges együttműködésnek. „Szeretném, hogy legyen tovább is! Az a hozzáállás, ahogy ez a munkafolyamat alakult, az egészen hihetetlen volt. Kevés idő, kemény munka. De mégis mindig jó hangulat, fegyelmezettség.

Tehát ez csak a kezdet! Nem fogom elengedni a kezeim közül ezt a projektet.”

Természetesen más zenekarokkal is együttműködik Júlia, de hogy mi lesz a közeljövőben talán senki sem tudja. „Nehéz most ebben a helyzetben. Kilátástalan, mikor állunk színpadra, hogy lesz tovább. Pár hónappal ezelőtt már kezdtek kirajzolódni a következő munkáim, a nyaram, és az ősz. Ebből nem tudom mi fog megvalósulni és mikor. Ha minden a terv szerint halad, lesznek újdonságok. De mindent a maga idejében.” - zárta a beszélgetést az énekesnő, akinek sok sikert kívánunk a jövőben is.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Kovács Krisztián