Nézzük otthonról a Komáromi Jókai Színház és a Thália Színház közös előadását Benkő Gézával - Bányavakság

Nézzük otthonról a Komáromi Jókai Színház és a Thália Színház közös előadását Benkő Gézával  - Bányavakság

A Komáromi Jókai Színház folyamatosan eleget tesz az ígéretének, miszerint a koronavírus idején sem szeretné cserben hagyni a színházi előadások szerelmeseit.

Egy újabb darab jelent meg a Youtube csatornájukon. Ezúttal a kassai Thália Színházzal közösen készült Bányavakság című, több mint másfél órás tragikomédiát tekinthetjük meg, melynek premierje 2016. október 28-án és 29-én (Komárom), valamint november 24-én (Kassa - Thália Színház) került sor.

A darabban láthatjuk a három éve váratlanul elhunyt Benkő Gézát is.

Sötét színekkel festett, reménytelen világot ábrázoló tablót kínál Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának középső darabja a Bányavakság. Helyhatósági választások előtt áll a falu. Ince, a polgármester mindent megtesz pozíciója megtartásáért, még attól sem riad vissza, hogy feljelentse a konkurenciát jelentő szomszédját, Izsákot. A kiérkező román rendőr azonban nem csak a hungarista Izsák ügyleteit vizsgálja ki, hanem fényt derít Incze családjának furcsa ügyeire is.

 

 

A Komáromi Jókai Színház színpadán két évvel ezelőtt bemutatott Bányavirág a magánszféra reménytelenségéből építkezik, a Bányavakság azonban már a közügyek témakörét is bekapcsolja a történetbe, hiszen a rivalizáló polgármesterjelöltek karaktere, szellemi és lelki állapota tökéletesen leképezi a közösség lehetőségeit is (pontosabban annak hiányát). A hatalomért folytatott harcban semmiféle eszköztől vissza nem riadó, de a közös ellenség okán mégiscsak szövetséget kötő Ince és Izsák, a kisebbségi társadalom két szélsőséges alternatíváját mutatja: az önfeladást és a radikalizálódást.

A szereplők élete rémálomszerű lét, melyben eldönthetetlen, mi okozza a nagyobb kínt, amikor alkoholban pácolva fetreng az, aki nem bírja elviselni a valóságot, vagy amikor valami félreértés folytán kijózanodva csodálkozik rá arra, amiből már semmit sem ért.

Szereposztás

Ince - Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Florin - Benkő Géza m. v.
Izsák - Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas)
Iringó - Vasvári Emese
Izabella - Lax Judit

Ügyelő: Nagy László
Súgó: Leczkési Dóra
Hangtechnikus: Görözdi Szilárd, Csicsó Tamás
Fénytechnikus: Rózsás Silvia, Tárnok Dávid
Fodrász, sminkes: Tóth Simona
Kellékes: Kiss Mónika

Díszlettervező: Gadus Erika m. v.
Jelmeztervező: Gadus Erika m. v.
Dramaturg: Forgács Miklós
Zene: Lakatos Róbert
Mozgás: Kántor Kata
A rendező asszisztense: Balaskó Edit
Rendezte: Czajlik József m.v.
Író: Székely Csaba

Balla Mária, ATEMPO.sk