VIDEÓ: Nézzétek meg a Kormorán akusztikus koncertjét - Akusztik Legendák

Megjelent a töretlen népszerűségnek örvendő Kormorán zenekar közel egy órás akusztikus koncertje az M2 Petőfi TV jóvoltából. A felvétel 2020 februárjában, a budapesti A38-as hajón került rögzítésre, mely most már a legnagyobb videómegosztón is megjelent.

Koltay Gergely, a zenekar alapítója elárulta, hogy ilyet még sosem csináltak. Az akusztikus felállás szokatlan és egyben egy teljesen új élmény volt számukra.

A lehetőség különlegessége az volt, hogy meg kellett próbálniuk egy kicsit halkabban játszani, meg kellett szokniuk, hogy zongora és akusztikus gitár kíséretében énekelnek. Egyszerre volt ez érdekesség és újdonság is számukra.

A Kormorán különleges stílusában találkozik a népzene és a rock, olyan hangszerek kerülnek harmóniába mint a hegedű, a fagott, a töröksíp és az elektromos gitár. Ez a fajta zenei világ csak rájuk jellemző, ám sokan próbálják utánozni őket.

A zenekar énekesnője Fehér Nóra Vajdasági születésű, Mohorról származik. Az énekesük, Vadkerti Imre Felvidékről, Gútáról és a hegedűsük, Gáspár Álmos Erdélyi születésű, Kézdivásárhelyről. Ily módon a Kárpát Medencei magyarság képviselve van a színpadon.

“Kell egy befogadható zenei motívum. Kell hozzá egy nagyon tartalmas szöveg. Olyan tartalmas szöveg, ami félig-meddig a költészet magaslataiba próbál emelkedni. Kell egy harmadik dolog, hogy legyenek olyan előadók, olyan személyiségek, akik ezt át tudják adni a közönségnek. És, hogy ezt át tudják adni, ennek következtében nekünk egy koncert az azért szerencsés, mert a közönség és a színpad az egyé forr, egy közösségé forr össze. Nem csak azért, mert éneklik a dalainkat, hanem azért, mert ugyan azt gondolják ők is a világról, meg mi is a világról.” - nyilatkozta Koltay Gergely

Tehát dőljünk hátra és élvezzük a koncertet.

 

 

 

A Kormorán zenekart Koltay Gergely alapította 1976-ban. Zenéjükben elsőként ötvözték Magyarországon a folk és a rock műfaját, ezzel új műfajt teremtve hazánkban. Fennállásuk óta több mint 140 zenealbumot publikáltak Magyarországon és külföldön.

A Kormorán első fénykora a ’80-as évekre tehető, 2000 óta pedig másodvirágzását éli. Az ezredfordulóra ugyanis Koltay nyolc elhivatott és invenciózus zenészt gyűjtött maga köré, még lendületesebbé, hitelesebbé téve a formációt. Kialakult az összetéveszthetetlen vokális hangzás, amely a hangszeresek virtuozitásával párosul.

Számos rockopera (A költő visszatér, Zúgjatok harangok, Elektra mindörökké, A Megfeszített, A Napba öltözött lány, Itt élned, halnod kell, Trianon), és filmzene (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona) kötődik nevükhöz. Készítettek albumokat mások mellett Deák Bill Gyulának és Varga Miklósnak, dolgoztak többek között Charlieval, Kalapács Józseffel, Papadimitriu Athinával.

A zenekar rendszeresen koncertezik Magyarországon kívül a Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban, Kárpátalján, de turnéztak már Európa-szerte, Venezuelában, és Kubában is.

Tagok

Vadkerti Imre - ének, gitár
Fehér Nóra - ének
Gáspár Álmos - hegedű
Szűts István - billentyűs hangszerek
Karácson Zsolt - dob
Zsoldos Tamás - basszusgitár
Szekeres Zoltán - gitárok
Koltay Gergely - fúvós hangszerek
Koltay Sólyom - szaxofon

Balla Mária, ATEMPO.sk