Szarka Gyula és fia közösen muzsikálnak - Szerelem és bor (KLIP)

Megjelent Szarka Gyula Kossuth-díjas zenész, zeneszerző és nem utolsó sorban a legendás Ghymes együttes alapaítótagjának az új videoklipje. A Bor és a lányka lemezről jól ismert Szerelem és bor című dal, Petőfi Sándor verséből, a minap látott napvilágot.

A klip újdonsága, hogy az egyedi hangulat mellett fia, Szarka Mátyás nagybőgőn játszik, aki végzős hallgatója a Bécsi Zeneakadémiának. Ez az első nyilvános koprodukciójuk. A helyszín is varázslatos hatást kölcsönöz a szerzeménynek, mivel a nádszegi Szent István Római Katolikus Templomban forgatták.

A dalválasztás méltó a krízisidőszakhoz, mivel reményt adhat a nehéz időkben. A helyszín, a templom magában a bizalom, a hit és a szeretet szimbóluma, mivel az Istenbe vetett hitünk segíthet eme krízis átvészelésében.

“Családban erősek vagyunk!” - írta Szarka Gyula a közösségi oldalán

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Szarka Gyula vasárnap is élőben jelentkezik közösségi oldalán, ezúttal Dolák- Saly Róbert lesz a vendége!

Szarka Gyula Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, az idén 37 éves Ghymes együttes alapítója. 2004 áprilisában jelent meg első szóló lemeze Alku címmel. A lemezbemutatót - melyet több előadás is követett - színházi darab formájában láthatta a közönség a Kolibri Színházban; a dalok előadásán kívül az úgynevezett "fekete színház" bábtechnikával keltek életre a lemezen hallható szerelmes levelek.

A 2007-es és 2008-as évadban nagy sikerű mesekoncert sorozatot tartott a Komáromi Jókai Színházban a Ghymes együttes néhány tagjával valamint a színház két színészével. Az előadáson játékos formában, kerettörténetbe ágyazva csendültek fel a Ghymes együttes gyerekdalai és a magyar irodalom legismertebb gyermekversei, mondókái.

Bor és a lányka című második szóló albuma 2007-ben jelent meg, a lemez egy hónap alatt elérte az aranylemez minősítést.

A költő sorait 13 dalba foglalva feldolgozta Arany János Toldi c. elbeszélő költeményét, mely 2009-ben jelent meg CD-n Toldi címmel. A lemezen az eredetileg a Forrás Színház "Toldi" produkciójához készült zene kibővített formában hallható. A "Toldi" album dalait új dalokkal kibővítve született a Toldi - zenés költemény zenéje, a darab színpadi bemutatójára 2012 márciusában a budapesti RaM Colosseumban került sor az ExperiDance Tánctársulat és a musical világából ismert énekesek előadásában. A zenés költemény 2012 májusában dupla CD-n is megjelent.

Zenét írt a "A napfényben fürdő kastély" című ifjúsági játékfilmhez, a filmbemutatót 2010. december 17-én tartották Pápán.

Szarka Gyula zenéje hallható az Evangélium Színház és a Forrás Színház közös produkciójaként 2011-ben bemutatott Csíksomlyói magyar passió című zenés passiójátékban is.

Megálmodója és főszervezője a 2006-tól minden évben megrendezésre kerülő Ghymes Fesztiválnak, melynek célja olyan hagyományteremtő művészeti fesztivál létrehozása, ami a jelenkori zenei, színházi, irodalmi életünk maradandó alkotásaira épít.

A Zsugori című zenés komédiának zeneszerzője. Molière nyomán a 18. században alkotó drámaíró Simai Kristóf zsugori uramról, a telhetetlen fösvény emberről szóló 2 felvonásos zenés vígjátékát a Komáromi Jókai Színház mutatta be 2017. október 6-án. A zenei anyag CD-n is megjelent.

A Zenta 1697 című rockopera zeneszerzője. A zentai csatáról szóló 2 felvonásos történelmi művet neves hazai és külföldi előadók tolmácsolásában a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös produkciójaként 2018. szeptember 8-án mutatták be a történelmi helyszínen, Zentán, majd 2019-ben Felvidéken is látható volt. A mű zenei anyaga dupla CD-n is megjelent.

 

OTT VOLTUNK: Ilyen volt Szarka Gyula rockoperájának felvidéki ősbemutatója - Zenta 1697 (FOTÓK)

 

Színházi munkái

Alku - Kolibri színház, Budapest 2005
Toldi zenés költemény - RaM Colosseum Budapest -2012
Álmos legendája -balett - Soproni Petőfi Színház 2016
Zsugori uram - Komáromi Jókai Színház - 2017
Magyar Passio - Magyarpolany - Jézus szenvedés története 2014
Zenta 1697 - rockopera Zenta - 2018

Balla Mária, ATEMPO.sk