For You – Nektek, otthonmaradóknak (is): Most múlik pontosan

A For You énekegyüttest, amely a hangszerek nélküli zenét képviseli hazánkban és külföldön, azaz az acappella stílust, amely egyre nagyobb teret hódít magának szerte a világon, a koronavírus-járvány által a mindennapok részévé vált elzártság, a maradj otthon!- helyzet bizony érzékenyen érinti, hiszen a tagok nem csupán egy országon (Szlovákián) belül élnek távol egymástól, de az ötösfogat magyar tagja, Lantos Borbély Katalin, Dél-Komáromban él családjával, így marad a virtuális együttlét és a korábban elképzelhetetlen online alkotás.

Ennek eredménye egy fantasztikusan szóló és már-már katartikus zenei élményt nyújtó dal feldolgozása, illetve klipesítése a különböző helyszíneken videóra rögzített énekkel és aláfestő, vokál jellegű szólamokkal. Mindezt hangilag és képileg összegyúrva komoly érték született.

A zenén túl a képek is az összetartozás, a magyar-szlovák történelmi összetartozás és közös kárpát-medencei haza sugallatát is magában hordozzák, ami az általánosan megszokott, pörgős, kissé klisés, felületes képvilágot ez esetben egyfajta többlettel, üzenettel látja el.

Nézzünk és hallgassunk is bele az ikonikus, mostanság 15 éves Quimby-dal feldolgozásába, amely hallható az együttes Seasons című, 2018-as lemezén is!

 

 

A dal meghallgatása során bizonyára feltűnt önöknek is, hogy a refrén egy részét a szlovák tagok magyarul éneklik és nem is akárhogyan! Én nem érzékeltem semmilyen akcentust a szlovákok által is énekelt magyar szövegrésznél.

A csapatról érdemes annyit rögzíteni, hogy az öt egyedi hang, hangszerek kísérete nélkül szólaltatja meg a világ legismertebb dalait, slágereit angol, magyar, szlovák és cseh nyelven.

Több környező és távolabbi országban is koncerteztek már slágerlistás sikerek feldolgozásával és saját szerzeményekkel egyaránt, a legismertebb magyar dalok közül néhány cím: Petróleum lámpa, Most múlik pontosan, 67-es út.

A For You több önálló albumot jelentetett meg, 2018 őszén látott napvilágot legutóbbi lemezük, amely a Seasons nevet kapta és 14 dal található rajta, többek között magyar, szlovák és angol feldolgozások, valamint a Szlovákiában legismertebb daluk, a Nenahraditeľná (Sima Martausová & For You).

A koronavírus-járvány elleni szigorú óvintézkedések és korlátozások miatt a szlovák Pentatonixként is emlegetett együttes összes tavaszi koncertje meghiúsult, sőt nemcsak a fellépések, de a közös próbák is elmaradtak. De ők “home office” módban sem pihennek, eldöntötték, hogy minden környező ország nyelvén készítenek egy-egy feldolgozást, ezzel is bátorítva az embereket a kitartásra, az otthoni “száműzetésben” megörvendeztetve őket egy kis For You-élménnyel. Az elmúlt hetekben megjelent már egy bolgár, ukrán, orosz és egy lengyel dal, az aktuális pedig a magyar közösségnek és minden magyarnak szóló feldolgozás, mégpedig a szóban forgó Most múlik pontosan.

 

For You

 

Lantos Borbély Katalin a dél-komáromi monostori erőd tetején adta elő a dalt, míg a az aláfestést és a vokált az együttes négy másik tagja Pozsonyban és Tátra alatti Hanusfalván rögzítette.

„Jómagam családommal együtt Magyarországon, Komáromban élek és így sajnos beláthatatlan ideig nem is tudok a csapattagok után utazni Pozsonyba, ahogy azt a járvány előtt tettem” – mondja a kialakult helyzetről a csapat felvidéki magyar tagja, Katica, aki nagyon örült a virtuális közös munkának:

“A szabadság érzése töltött el, amikor a napi rutinból kiszakadva végre dolgozhattam.” - vallja be a szólót éneklő, csinos dalnok.

Fájó a kihagyás, de mint minden, ez is elmúlik egyszer. Legalább is mindenki ebben bízik!

„A karantén előtt legalább heti két koncertet adtunk, már most 32 koncertet mondtak le vagy tolták más időpontra” – panaszolja Katica, aki a magyarországi koncerteket a férjével együtt menedzseli. „Magyarországon még nem annyira ismert a csapat, mint Szlovákiában, de évente 20-25 alkalommal itt is adunk koncertet. Idén a Balatonra jött felkérés, valamint nagyobb városokba, köztük a fővárosba is, reméljük ezeket sikerül majd megtartani…” – teszi hozzá Lantos Dávid a For You magyarországi menedzsere.

De felmerül a kérdés, hogy vajon mi lesz addig? Terveznek-e további egy új dalt vagy klipet készíteni a karantént ideje alatt? Ha igen, mi lesz a témája és hogyan készül el?

“Igen tervben van és már dolgozunk is rajta intenzíven.” - újságolja Katica.

“Ez egy szlovák dal lesz, a For You saját száma, nem feldolgozás, melynek szövegét Andrej írta, a dallamot Nika szerezte és közösen aranzsáltuk acapellává.

Mindenki otthon dolgozik a kis stúdiójában, felvesszük a megadott szólamot, majd küldjük Milannak, aki elkészíti a keverést, a masteringet. Meghallgatjuk, és ha még valami nem jó, áténekeljük és ismét küldjük.” - mondja kicsit beavatva a kívülállókat a csapat konyhájának titkaiba.

 

For You

 

Az új dalhoz is készítetek videót? Klipet?

“Igen, azon még agyalunk hogyan is nézzen ki, hogy egy kicsit változatosabb legyen, de még nem találtuk ki teljesen. A téma viszont a mostani időszak, a bezártság és az újraismerkedés, újrakezdés, akár a kapcsolatokban, családban.

Ilyen még nem volt senki életében, hogy 6-7-8 hetet összezárva, együtt kelljen eltöltenie a családoknak. Ez az időszak mindenkinek nagyon nehéz. De érdekes tapasztalat" - mondja kissé elmerengve az énekesnő. Majd így folytatja:

“Mint For You is nehezen éljük meg mindezt, főleg az anyagi vonzata miatt. Több, mint 32 koncertünk esett átvitt értelemben a vírus áldozatául! A márciustól júniusig terjedő időszakban nincs jelen pillanatban egy koncertünk sem biztosra lekötve, ezért nincs és belátható időn belül nem is lesz bevételünk." - panaszolja.

De amint tudjuk, minden rosszban van valami jó is!

“Így viszont rengeteg időnk jut az alkotásra, még így is, hogy fizikailag távol vagyunk egymástól. Négyen Szlovákiában, jómagam Magyarországon.”

Beszélgetésünk utolsó gondolatai a nehézségek ellenére is a reménykedésé…

“Abban bízunk, hogy a nyári koncertjeink már zökkenőmentesen lezajlanak majd, megnyitják a határokat és nem lesz ilyen nehéz átjutni egymáshoz. Addig pedig új repertoárt, új feldolgozásokat és saját dalokat tervezünk készíteni, hogy amikor minden beindul, mi újult erővel, új elánnal induljunk neki a turnéknak" - zárja gondolatait Lantos Borbély Katalin.

 

Köszönjük a szép dalt és azt, hogy tájékoztatta az ATEMPO.sk olvasóit!

Králik Róbert, ATEMPO.sk