SZÍNHÁZI ELŐADÁS: Mizantróp - Moliére népszerű darabja a Kassai Thália Színház előadásában

A kassai Thália Színház újabb teljes színházi előadást tett közzé a legnagyobb videómegosztón. Ezúttal Moliére több mint 2 órás Mizantróp című darabját tekinthetjük meg, melyet Czajlik József állított színpadra 2016-ban.

Az előadás olyan aktuális és izgalmas témákat boncol, mint a szólásszabadság, a másik személyes autonómiája, az ízlés képlékenysége, az igazmondás határai, a társas élet buktatói, a megállapíthatatlan átmenet empátia és elvtelenség, tolerancia és gyávaság között. Azt mutatja meg, amit a legnehezebb tetten érni, hogy erodálódik, esik szét egy közösség, miképpen mállik szét egy társaság, melyet valamilyen érdek, vagy egy közös hazugság, esetleg csak egy statisztikai tény tart össze.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Alceste mindig mindenkivel összevész, semmivel nem ért egyet, állandóan különvéleménye van, mégis kitartó tagja egy baráti, vagy „baráti” társaságnak. Szerinte igazat kell mondani, mindenkinek a szemébe kell vágni, hogy mit gondolunk róla, a folyamatos, fáradhatatlan kritika az egyetlen esély arra, hogy az úgyis rohadó társadalom ne rohadjon el véglegesen, ne váljon teljesen reménytelenné az etikai lét.

Barátja szerinte talpnyaló és elvtelen, szerelme pedig mindenkit az ujja köré tekerő, elvtelen játékokat űző, szellemi fölényével visszaélő nő. A többiek pedig még kicsinyesebben, még alantasabban, még ötletszerűbben lavíroznak az erkölcsi szabályok és szabálytalanságok között, éppen akinek, ami jól jön, az érvényes. Alapszabály, egymás háta mögött bármi lehet, csak meg ne tudjuk, titokban kiről ki mit terjeszt, ki mivel vádolja, sározza a másikat.

 

Szereplők

Petrik Szilárd
Ollé Erik
Benkő Géza m.v.
Varga Szilvia
Szabadi Emőke
Latócky Katalin
Madarász Máté
Nádasdi Péter

Stáb

Fordította: Petri György
Versbetétek fordítása: Csehy Zoltán
Dramaturg: Forgács Miklós
Konzultáns: DrKissRitaPanda
Díszlet: Fodor Viola m.v.
Jelmez: Őry Katalin m.v.
Zene: Lakatos Róbert

 

TOVÁBBI ELŐADÁSOK

NÉZD MEG: A kassai Thália Színház 50 éve - dokumentumfilm

VIDEÓ: Rükverc - Nézd meg a Thália Színház előadását Gál Tamással, Benkő Gézával

Nézzük otthonról a Komáromi Jókai Színház és a Thália Színház közös előadását Benkő Gézával - Bányavakság

Balla Mária, ATEMPO.sk