VIDEÓ: Így szól az Erkel Szózata a felvidéki Szent Korona Kórus előadásában

VIDEÓ: Így szól Erkel Szózata a felvidéki Szent Korona Kórus előadásában

Az 1997-ben alakult felvidéki Szent Korona Kórus a Musica Sacra elkötelezett művelője. Az elmúlt években számos elismerésben részesültek és Európa több pontján adtak sikeres hangversenyt.

Most előadásukban hallgathatjuk meg Bárdos Lajos Erkel Szózata című művét, Molnár Ottó vezényletével. A műhöz videó is párosul, ahol a kórus székhelyét, Ipolybalogot is láthatjuk.

 

 

A kórus nevét a magyar királyi koronáról kapta melynek mása megtalálható Ipolybalogon. Repertoárja a gregoriántól a reneszánsz és barokk templomi zenén át, a kortárs magyar egyházzenéig terjed.

Az énekkar vendégszerepelt Magyarországon, Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban, Olaszországban, Ukrajnában, Belgiumban, Németországban és Szerbiában is.

1997-ben fellépett az OMCE megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen, Budapesten. 2001-ben a Harmonia Sacra Danubiana Comarom Egyházzenei Fesztivál vendége volt. 2004. január 22-én a Magyar Kultúra Napján, Budapesten a Magyar Kultúra Székházában magyar szerzők műveiből adott hangversenyt. A Duna televízió 2006 húsvétján induló Duna II. Autonómia csatornájának első bejelentkezésekor élő adásban énekelt. 2016-ban a budapesti Operaház által meghirdetett Dalárünnep keretein belül mutatkozott be az Erkel Színházban. Hangversenyt adott Pozsonyban a pozsonyi Koronázási Ünnepségek keretén belül, valamint Prágában, a prágai magyar lelkészség újraszervezésének alkalmából rendezett ünnepi hétvégén. 2016. október 22-én az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján Prágában adott hangversenyt. Másnap 23-án a Dominik Duka prágai érsek által celebrált gyászmisén teljesített szolgálatot, melyben megemlékeztek Mindszenty József bíboros úrról és a forradalom áldozatairól. 2017-ben a Reformáció 500. évfordulója alkalmából Bécsben vendégszerepelt.

2018-ban Kristóf Réka szoprán, a Virtuózok 2017 klasszikus zenei verseny abszolút győztese volt az énekkar müncheni hangversenyének a szólistája.

Több hazai és nemzetközi kórusverseny díjazottja: 1999-ben a XI. Kodály Napokon, majd a 2001-es Námesztói Nemzetközi Kórusversenyen ezüstkoszorús minősítést ért el. 2002-ben a XII. Kodály Napokon aranykoszorú a zsűri dicséretével minősítést szerzett. 2003-ban Olmücben a XXXI. MUNDI CANTANT nemzetközi kórusversenyen arany díjat nyert egyházzene kategóriában. 2005-ben a XIII. Kodály Napokon aranykoszorús minősítést szerzett. 2014-ben a XIV. Kodály Napokon ismét aranykoszorút vehetett át a zsűri dicséretével a harmadik legmagasabb pontszámot elért kórusként.

2017-ben a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenyén a zsűri a kórus munkáját aranykoszorús diplomával értékelte s az együttes elnyerte a Veszprémi HANGVILLA különdíját is.

2007-ben jelent meg az együttes első CD-je ”A Szent Korona oltalma alatt”címmel, melyen közreműködött a Mátyás-templom Zenekara Tardy László vezényletével. 2012-ben a Harmónia 2012 - Szlovákiai Magyar Zenei Díj gáláján lépett fel Komáromban, mely díjnak több alkalommal jelöltje volt. 2012-ben az énekkar munkásságát Szent Korona Emlékéremmel jutalmazták. Az évek folyamán az énekkar a magyar zenei élet jeles hangszeres és énekes művészeivel dolgozott együtt.

A kórus és a Mátyás-templom Zenekarának nevéhez fűződik Daróci Bárdos Tamás: Szent Korona Misé-jének és a Himnusz a Szent Koronáról című művének 2005-ös ősbemutatója.

EZ, ATEMPO.sk