VIDEÓ: Hallgassuk meg a Queen dalát Varnus Xavér csodás orgonajátékában - The Show Must Go On

VIDEÓ: Hallgassuk meg a Queen dalát Varnus Xavér csodás orgonajátékában - The Show Must Go On

Ki ne ismerné a halhatatlan ikont, a Queen együttes frontemberét, Freddie Mercury-t? Az 1991-ben elhunyt énekes dalai a mai napig visszacsengnek emlékeinkben.

A Queen zenéjét még mindmáig imádja a közönség, legyen szó rockerekről vagy éppen a komolyzene kedvelőiről.

A világhírű orgonaművész, Varnus Xavér számos különleges koncertet adott már szerzők tiszteletére, vagy éppen ünnepek alkalmából. Ezúttal a Queen klasszikusát, a The Show Must Go On című dalt adja elő egyedi módon, orgonán. A felvétel a kőbányai Szent László templomban adott koncerten készült, melyet az 55. születésnapja alkalmából rendeztek. A helyszín, az akusztika és a légkör varázslatos élményt nyújt a videóban.

 

 

Varnus Xavér Budapesten született. Iskoláit szűkebb pátriájában, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött. Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; rajta kívül a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere.

1977 óta koncertezik, már több ezer hangversenyt adott. Koncertjei hatalmas tömegeket vonzanak, bárhol lép is fel a világban. Budapesti zsinagóga-hangversenyei legendásak: alkalmanként több mint hétezer hallgatójuk van, de ugyanúgy teltházasak párizsi és angliai koncertjei is. 2007 elején a Sony BMG által kiadott CD-felvétele, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagyorgonáján készített, hanglemeztörténelmet csinált: egy év alatt négyszeres platinalemez lett. From Bach to Star Wars című CD-felvétele (Sony BMG, 2008) megjelenése hónapjában aranylemez lett.

Varnus Xavér, az orgonaművész

Balla Mária, ATEMPO.sk