HAZAI KLIP: Igazi különlegesség a Varkocs első saját dala – ők indítják a Lehár Nyarat

HAZAI KLIP: Igazi különlegesség a Varkocs első saját dala – ők indítják a Lehár Nyarat

A tavaly alakult somorjai formáció léphet fel elsőként az idei Lehár Nyár fesztiválon Komáromban július elején.

„Nagy megtiszteltetés az egész zenekarnak, hogy mi nyithatjuk meg az eseménysorozatot.” - mondta Turtev Erik, aki a mára már négytagúvá fejlődött formációt létre hozta.

A Varkocs középpontjában az egykor 200 évig betiltott doromb áll, amit Erik szólaltat meg a fúvós hangszerek mellett. De a banda további tagjai is ugyanolyan fontos szerepet vállalnak: Vaczulka Júlia Viktória (ének, ütőshangszerek, doromb), Szinghoffer Mátyás (ének, ütőshangszerek, doromb) és az új tag, Nagy Gergely (ütőshangszerek).

„Hihetetlenül pörgős és ügyes emberkéről van szó, aki egy Rock ’n’ Roll és punk zenekarban játszott, ezáltal hozza ezt a stílust a Varkocsba is. Geri még főiskolás, ezért vannak napok, amikor úgy adódik, hogy nem jön ki a lépés, de eddig szuperül működik a zenélés és ez az első szempontunk.” - tette hozzá Erik.

HAZAI-MUTATÓ: Varkocs - Ősi huligánzene Somorjáról (+KLIP)

És hogy milyen műfajú muzsikát játszanak? Saját bevallásuk szerint ősi huligánzenét, de elfogadják a világzenét vagy az experimentális folkot is. A felvidéki népcsoportok dorombos emlékeit dolgozzák fel sajátos stílusban, legyen az magyar, szlovák, rutén, sváb vagy bolgár nóta.

A Varkocs első saját dalát is elhozta a koronavírus okozta korlátozásokkal teli időszakban. A címe nem más, mint Levágok egy ökröt a körömpörköltötökhöz, melyhez a klipet március végén tették közzé. A remek rappel dúsított videó fekete-fehér csallóközi tájakat és a belvárost ábrázoló képeken muzsikáló papírfigurák teszik igazán izgalmassá.

 

 

Hogy éltétek meg a karantént, a járványt? Mennyire változtatta meg a terveiteket?

Tulajdonképpen kerekestül felfordította az életünket, a terveink fele nem jött össze, de nem volt ám búslakodás! Próbáltunk az adott élethelyzetből minél többet kihozni, itt gondolok a természet adta lehetőségek kihasználására, illetve minőségi időt töltöttünk el a családtagokkal. A zenekar szempontjából pedig dolgoztunk az új klipünkön (a fentebb bemutatott), és gyakoroltunk, ha tudtunk.

 

Ki tudtátok használni az időt előrelépésre, fejlődésre, új dalok írására, vagy inkább gátolt titeket?

Az eleje volt nehézkes az egésznek, ugyanis nem tudtunk nagyon találkozni. Így a próbák is késtek, viszont ki-ki maga módján otthon gyakorolt, ami nagy fejlődést mutat a jelenlegi utunkon.

 

Mik a tervek a jövőre nézve?

A jövő felé az első nagy lépésünk a mai, szombati Dorombos találkozó. Azért is mondanám nagynak, mert teljesen saját elképzeléseink alapján van megszervezve, illetve remélhetőleg kivitelezve. Ezúton is várunk mindenkit sok szeretettel!

A következő állomások fő célja pedig, hogy eljuthassunk minél több helyre és zenélhessünk egy jót!

 

Eriknek és a Varkocsnak további sok sikert, elismerést és még rengeteg koncertet és új dalt kívánunk!

Králik Máté, ATEMPO.sk