Bemutatták az ebola elleni harcra mozgósító új Band Aid dalt

Band Aid 30

A brit X Faktor című televíziós tehetségkutató műsorban debütált a Band Aid jótékonysági szervezet ebola-járvány elleni küzdelmet támogató videoklipje, amelynek elkészítésében mások mellett a One Direction, Emeli Sande, Rita Ora és Ed Sheeran is közreműködött.

Bob Geldof és Midge Ure 1984-ben készítették el a brit könnyűzene akkori nagyságait tömörítő Band Aid első lemezét az etiópiai éhezés elleni harcra mozgósítva. Idén Band Aid 30 néven álltak össze a szigetország veteránjai és fiatal előadói, hogy Geldof vezényletével felénekeljék a Do They Know It's Christmas? című dal átdolgozott változatát.

"Amikor ezt éneklitek, ne feledjétek, hogy az egész világ veletek fog énekelni" - mondta Geldof az énekeseknek a nyugat-londoni Sarm stúdióban tartott felvétel során. Az eredeti változatban is közreműködő Bono azt kívánta, bárcsak ne lenne szükség több ilyen kezdeményezésre.

 

 

A Band Aid 30 névsorát gazdagítja Ellie Goulding, Sam Smith, Chris Martin, Bono, az Elbow, Seal, Jessie Ware, Fuse ODG, Sinead O'Connor, Angelique Kidjo, Olly Murs, Paloma Faith, Roger Taylor, a Clean Bandit és a Foals. Ed Sheeran németországi turnéját megszakítva repült a brit fővárosba, míg a Bastille két amerikai koncertjét mondta le, hogy részt vehessen a londoni munkálatokban, amelyekbe a Disclosure és az Underworld is beszállt egy-egy remix erejéig.

A Sarm stúdió adott otthont annak idején a mások mellett a Wham!, a Duran Duran, Sting és a Status Quo közreműködésével felvett eredeti verziónak. Az akkori kislemezzel 8 millió fontot sikerült összegyűjteni az éhezés elleni harc támogatására. A korongból 3,7 millió példány fogyott.

Az eredeti dalszöveget most megváltoztatták, hogy az ebola-járvány okozta válságra hívja fel a világ figyelmét. A videoklipet "rekord idő alatt" vágták meg, hogy elkészüljön a brit ITV csatornán futó X Faktor vasárnap esti adásáig. Az új verziót hétfőtől lehet letölteni. A hanghordozó, amelynek borítóját Tracey Emin világhírű brit képzőművész tervezte, három hét múlva jelenik meg.

 

Band Aid 30

 

A brit kormánynak köszönhetően a kislemez áfa-mentes lesz. A letöltés 99 pennybe kerül, míg a CD négy font lesz. A dal egészen januárig nem lesz elérhető a Spotify-on és más internetes zeneszolgáltatókon.

Geldofot, a Boomtown Rats ír punkzenekar frontemberét annak idején egy etiópiai éhezőkről szóló BBC-riportfilm késztette arra, hogy - a mostani kezdeményezésben is részt vevő - Midge Ure, az Ultravox gitáros-énekese társaságában mozgósítsa zenésztársait.

ATEMPO.sk / MTI